Zelf supergoede palmgrond maken

Palmgrond maken

Welke potgrond heeft een palmboom nodig? Daar zijn meerdere antwoorden op. In dit artikel ontdek je:

 • een overzicht van de meestgemaakte standaardmixen door hobbyisten voor palmen in pot én palmbomen buiten;
 • goedkopere alternatieven om als palmgrond te gebruiken;
 • welk palmsoort welke potgrond nodig heeft: de ene palm is de andere niet natuurlijk!
 • handige boodschappenlijstjes met ingrediënten per webwinkel om tijd te besparen.

Is gewone potgrond geschikt voor palmbomen?

Kun je universele potgrond gebruiken voor palmbomen? Het antwoord daarop is eenduidig: nee.

Met name voor een palm in pot gebruik je nooit universele potgrond als enige bodem. De luchthuishouding moet namelijk beter zijn dan dat gewone potgrond biedt. Bovendien heeft een palmboom specifieke voedingstoffen nodig. Gewone potgrond is met name gericht op kamerplanten. En die hebben hele andere voedingsstoffen nodig dan palmbomen.

Want als je alleen maar universele potgrond gebruikt, dan:

 • krijgt de palm mogelijk een teveel aan bepaalde stoffen en mineralen (zie ook de alinea over de Washingtonia en andere palmsoorten verderop).
 • neemt het luchtpercentage in de aarde te snel af. Dat gebeurt namelijk veel sneller bij universele potgrond dan bij palmen potgrond.

Daarom gebruik je van gewone potgrond slechts een deel voor het maken van palmgrond.


Waarom zou je zelf palmgrond maken?

In principe is mediterrane potgrond of speciale palmen potgrond ook gewoon goed. Maar: dat is wel een duur grapje! Je hebt dan behoorlijk veel zakken nodig steeds. Om die reden kun je beter de potgrond zelf maken: zo’n zelfgemaakte mix is in veel gevallen zelfs nog beter dan alleen de kant-en-klare palmgrond. Voor welke palmsoorten dat zo is, lees je later in dit artikel.


Kant-en-klare palm potgrond kopen? Lees dan eerst deze BELANGRIJKE TIP

Mocht je toch liever kant-en-klare palmgrond kopen: geen probleem. Hieronder vind je 2 veelgebruikte soorten palmbomen potgrond.
Wel een hele belangrijke tip hierbij: Als je het bestelt, check dan even goed of de potgrond bedoeld is voor kamerpalmen of buitenpalmen. Dat is een belangrijk verschil in verband met de samenstellingen van de 2 verschillende soorten palmgrond. Mocht je een zak potgrond voor kamerpalmen kopen, dan is het aan te raden er toch wat perliet of lavagruis doorheen te mixen, zodat het niet te veel water vasthoudt. Dan kun je wortelrot krijgen namelijk. Dus wil je het de allermakkelijkste optie? Kies dan meteen voor mediterrane potgrond voor buitenpalmen. Hierin zitten ingrediënten zoals kokosvezel en perliet al doorheen gemixt.

Palmen in pot: zo maak je supergoede potgrond

We bespreken eerst hoe je kwalitatieve palmgrond maakt voor je palmbomen die in een pot staan. Er zijn hierbij 2 mogelijkheden. We zetten ze nu allebei op een rijtje. Hierbij is de 1e manier makkelijk en snel, en voor de 2e manier heb je wat meer ingrediënten nodig. Bovendien vind je onder de manieren boodschappenlijstjes met de ingrediënten van verschillende online winkels, zodat het je tijd en moeite bespaart. Trouwens, we schreven ook nog een artikel over hoe je een palm verpot.

Palmgrond maken: 1e manier

 • 1/2e deel mediterrane potgrond (óf een mix van 50% gewone potgrond met 50% palmgrond);
 • 1/2e deel kokosgrond;
 • flinke schep(pen) perliet erdoor mengen.

Deze 1e manier is geschikt voor:

 • oudere Trachycarpus-soorten. Dat zijn toch hartstikke sterke palmbomen. Zolang de grond maar waterdoorlatend is en luchtig.
 • Phoenix Canariensis. Die maakt gigantisch lange wortels aan. Het gaat er vooral om dat die wortels goed naar beneden kunnen groeien en niet in het water blijven staan of verstikken. In onze ervaring is er verder niet zo veel poespas nodig qua palmgrond voor deze palmsoort.

Palmen potgrond zelf maken: 2e manier

Zelf gebruiken we het volgende mengsel met succes:

 • 1/3e deel universele potgrond (met een laagje perliet onderin de pot);
 • 1/3e deel speciale palmgrond of mediterrane potgrond;
 • 1/3e deel is een mix die je zelf maakt van kokos, lavagruis en vermiculiet.

Zelf gebruiken we deze 2e manier voor:

 • kleinere palmpjes die daarom nog wat kwetsbaar zijn;
 • palmsoorten zoals de Chamaerops. De reden is dat een Chamaerops humilis eerder last heeft van te veel water en dergelijke. Is dus wat gevoeliger.

Palmgrond kopen: boodschappenlijstjes voor de ingrediënten


Potgrond palmboom buiten

Je wilt een palmboom in je tuin zetten of verplanten. Welke palmgrond gebruik je dan voor de aanplant? Wijzelf maken dan de volgende mix:

Vul het gat eerst met een laag perliet of lavagruis. Daarna gooi je een paar zakken mediterrane potgrond of palmpotgrond erin. Mix het eventueel gerust met wat gewone potgrond. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is en luchtig, zoals eerder benoemd. Als de grond te zwaar en compact is, mix er dan eventueel compost doorheen.

Als laatste doe je wat bloedmeel en beendermeel door de mix, zodat de wortels zich goed ontwikkelen.

Boodschappenlijstje voor potgrond palmboom buiten

Hieronder vind je de ingrediënten voor als je een palmboom in de tuin plant. Het gaat in dit boodschappenlijstje om grote zakken van vaak wel 100 liter! Daarom is het het handigst als je alles gewoon in 1 keer via Bol bestelt. Vinden wij in ieder geval wel altijd.

Potgrond zelf maken voor andere en/of speciale palmsoorten

Hieronder ontdek je de speciale samenstellingen voor bepaalde palmsoorten. De linkjes in het blauw zijn naar de webshops waar je het specifieke ingrediënt eventueel kunt kopen.

Washingtonia Robusta

Hoe je zelf Washingtonia Robusta potgrond maakt: Meng 1/2e deel wit zand met 1/2e deel palm potgrond. Dit is perfect om het volume van de pot op te vullen en zorgt ervoor dat de potgrond niet té veel voedingsstoffen bevat. Voeg verder af en toe wat gehygiëniseerde koemestkorrels toe.

Kokospalm

Maak een mix van potgrond, kokosvezel, perliet, zand en wormenmest. Een potgrond die heel geschikt is hiervoor, is bijvoorbeeld de Ficusmix van Sybotanica. Voeg in de mix in totaal 10% wormenmest toe. Daarna doe je er een laag zandgrond op, waarbij je ook nog een beetje zout erin mixt. Een Kokospalm vind je immers op het strand, dus die houdt van zout.

Cycas Revoluta

Oké misschien niet officieel een palmboom, maar we zetten hem er toch tussen, omdat hier vaak naar gevraagd wordt welke potgrond een palmvaren nog heeft. Het antwoord is: een Sagopalm heeft een matig zure potgrond nodig. Dat komt neer op een pH tussen de 5,5 en 6,5. Je kunt hiervoor gewone potgrond gebruiken en daar een beetje perliet en kokosvezels aan toevoegen. We noemen expres geen turf, omdat turf uiteindelijk uit de handel gaat wegens de zware belasting ervan op het milieu.

Spindelpalm – Hyophorbe verschaffeltii

Maak een mengsel van palmgrond en fijn grind of split. Je moet de Spindelpalm wel nog wekelijks palmvoeding geven door het op te lossen in een half litertje regenwater. Ook is mediterrane potgrond (bijvoorbeeld potgrond voor olijven, vijgen & citrusbomen) prima. Je mengt er dan een handje bloed- en beendermeel door.

Brahea Armata

Op de bodem doe je een laag lavagrit. Daarna maak je een evenredige mix van mediterrane potgrond, Vivimus en brekerszand.