Chamaerops Humilis – Een leuke en makkelijke dwergpalm

Chamaerops humilis in pot bij zwembad

Chamaerops humilis, of ook wel de Europese dwergpalm, is een kleine palm die steeds populairder wordt. Vooral bij beginners is hij erg geliefd, omdat deze palm makkelijk te verzorgen is. In dit artikel lees je alles over deze mooie palm wat belangrijk is om te weten bij aanschaf!

Hoe verzorg je een Chamaerops humilis?

Chamaerops humilis is een kleine dwergpalm die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het is een heel langzaam groeiende palm die uiteindelijk een hoogte bereikt van 2 tot 4,5 meter. De Europese dwergpalm heeft een korte stam en de bladeren zijn donkergroen. De bladeren zijn handvormig en zijn gewapend met scherpe stekels.

Maar de bladkleur varieert ook per palmboom. Je zult zien dat de ene donkerder groen is dan de ander. Dat heeft vooral te maken met de standplaats. Ook zal de ene chamaerops sneller een hogere stam vormen, terwijl de ander meer als struik uitgroeit.

chamaerops dwergpalmen met hond

Chamaerops bloei en groei

De bloemen van deze dwergpalm zijn geel. De vrucht is paarsbruin en bevat verschillende zaden. De Chamaerops humilis heeft een rozetvorm en wordt daarom ook wel de dwergwaaierpalm genoemd.

Het leuke aan deze palm is dat vanuit de onderste stamdelen elk jaar nieuwe stammetjes ontstaan. Deze groeien schuin omhoog vanuit de hoofdstam. Op deze manier wordt het een meerstammige palm met een mooie volle bos bladeren.

Chamaerops humilis standplaats

De Chamaerops groeit het beste in zonnige gebieden. Hij kan gebruikt worden als potplant of je plant hem in de volle grond.

Als je hem in een pot zet, let er dan op dat de pot hoog is. Deze palm heeft vooral hele lange wortels die helemaal naar beneden gaan. Denk aan zeker een meter lang! Zorg er dus voor dat de wortels diep genoeg kunnen gaan.

Als je hem in de volle grond zet, dan maakt het eigenlijk weinig uit waar je hem aanplant. De Chamaerops humilis is namelijk tolerant voor een breed scala aan omstandigheden. Ook kan hij zowel in de volle zon als in de halfschaduw worden gezet.

Zelf hebben wij 3 chamaeropsen in de tuin staan en allen staan zij op een totaal andere standplaats. De ene staat in een heel hoge pot (zie foto hieronder); de tweede staat in de schaduw van een trachycarpus; en de derde staat in de volle zon. En alle 3 de palmpjes doen het even goed!

dwergpalm in hoge pot

Zet je Chamaerops humilis in een hele hoge pot, omdat de wortels wel een meter lang kunnen worden. Of plant ‘m in de volle grond.

Chamaerops humilis winterhard

De chamaerops is een behoorlijk winterharde palm. Hij kan vorst verdragen tot zo’n -10 Celsius. Er is alleen 1 ding waar je heel goed op moet letten en dat is dit: de combinatie van kou en nattigheid! Dit is echt funest. Zorg er in de winter daarom voordat hij onder een afdakje staat of een paraplu boven zijn hoofd heeft. Anders is de kans een stuk kleiner dat hij de winter overleeft. Dus houdt je palm goed droog in de winter en er is dan niks aan de hand.

Europese dwergpalm verzorging van water

Het is een palmboom die heel erg goed tegen droogte kan. Zelf hebben wij 3 Chamaeropsen en we zijn ze wel eens vergeten toen we op vakantie gingen. Bij thuiskomst was er niks aan de hand. Uiteraard zullen ze wel beter groeien als je ze regelmatig water geeft. Dat betekent in de zomer 1 keer per week water en in de winter tweewekelijks. Kijk tussendoor wel of hij genoeg heeft gehad. Als de grond al binnen 2 dagen heel droog is, dan betekent het dat hij te weinig water heeft gekregen. Dit geldt trouwens voornamelijk als je dwergpalm in een pot staat.

Chamaerops humilis kopen

Enkele links naar websites waar je deze mooie Chamaerops humilis kunt kopen zijn:

Tropic Trees:
Chamaerops humilis 75 cm
Europese dwergpalm 110 cm
Chamaerops Humilis 150 cm

Tuinplant:
Europese dwergpalm 150 cm