Trachycarpus fortunei: de perfecte palmboom voor Nederlandse tuinen

Trachycarpus fortunei

Als je op zoek bent naar een palmboom die tegen vrijwel elk weertype kan, dan is de Trachycarpus fortunei dé palmboom voor jou! Deze palmboom zie je dan ook het vaakste in de Nederlandse en Belgische tuinen. In dit artikel lees je meer over de ‘Chusan palm’ (zo wordt ie tegenwoordig steeds vaker genoemd).

Ook vind je enkele links naar webshops waar je makkelijk een Trachycarpus fortunei bestelt.

De geschiedenis van Trachycarpus fortunei

De Trachycarpus fortunei is genoemd naar de Schotse plantenverzamelaar Robert Fortune, die deze palmsoort in 1848 in het westen introduceerde.

Deze palm heeft zijn roots in China, Japan en Taiwan. In China vind je hem in de bossen en op de bergen, zelfs op duizelingwekkende hoogtes van 300-900 meter. Hij kan zowel als een struik of als een boom groeien en kan wel 20 meter hoog worden. Maar dat gebeurt niet zo snel in Nederland, dan groeit ie veel langzamer. Ook sneuvelen ze hier sneller tijdens te natte winters bijvoorbeeld, dus om ‘m zo hoog te krijgen moet ie goed verzorgd worden en heel oud worden.

De stam kan uiteindelijk een flinke diameter van 30 cm bereiken.

Trachycarpus Fortunei in de volle grond zetten:

palm planten

Trachycarpus planten in de volle grond

Heb je je Trachycarpus in een pot? Zo verpot je ‘m!

palm verpotten

Palm verpotten in 8 stappen

Hoe ziet de Trachycarpus fortunei eruit?

De Trachycarpus fortunei staat ook wel bekend als de Windmolenpalm, Chinese Waaierpalm, Chusan palm of Chinese Henneppalm. De naam ‘Windmolenpalm’ dankt hij aan zijn grote, donkergroene, waaierachtige bladeren die op de wieken van een windmolen lijken.

De Trachycarpus is een groenblijvende boom, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn blad behoudt.

Hoe stijf de bladeren zijn verschilt per boom zelf. De ene Trachycarpus fortunei heeft hele stijve bladeren en bij de andere boom worden de bladeren sneller slap als het hard waait. Als je daar niet op wilt gokken en per se hele stijve bladeren wilt, dan kun je beter voor de Trachycarpus Fortunei wagnerianus gaan. De Wagnerianus ziet er wat luxer uit, maar is in theorie ietsje minder winterhard dan de Fortunei, namelijk tot ongeveer 15°C.

Als je meer wilt weten over de winterharde Fortunei-soorten, lees dan ons artikel over winterharde palmbomen.


Mannelijke en vrouwelijke Trachycarpussen

De palmen zijn tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke palmen zijn. Wil je weten of jouw palm een man of vrouw is? Ontdek het in een handomdraai in onze blog: Heb ik een vrouwelijke palmboom of man?

Is de Trachycarpus Fortunei winterhard?

Dat de Trachycarpus fortunei winterhard is, kun je absoluut zeker van zijn: de Chusan palm verdraagt koude temperaturen tot zo’n -17°C. Deze palmsoort is niet voor niets een van de meest gekweekte palmen ter wereld.

Je hoeft hem in de winter dus niet te beschermen, hij redt zichzelf wel. Mocht je dat toch een beetje spannend vinden, dan kun je er eventueel een warmtekabeltje omheen wikkelen. Zie daarvoor ons artikel over warmtekabels gebruiken voor je palmboom.


Trachycarpus fortunei kopen met kleikluit

Let op: een veel voorkomende oorzaak dat een Trachycarpus fortunei tóch de winter niet door is gekomen, is vanwege een kleikluit. Veel kwekers zetten de bomen in klei voor vervoer. Dat betekent dat de wortels in dat geval in een kleiklomp zitten als je de palm koopt.

Spoel deze klei er eerst af, voordat je de palm in de grond zet. Onze 1e Trachycarpus fortunei was om die reden ook doodgegaan, omdat wij toen als beginners dat nog niet wisten.

Er zullen mensen zijn die beweren dat dit niet waar is, maar deze mensen hebben vaak baat bij de verkoop van palmen met kleikluit. Dus echt, spoel zoveel mogelijk klei eraf! Een beetje klei kan trouwens helemaal geen kwaad hoor, maar de wortels moeten wel verder kunnen groeien uit die klei.


De Chusan palm in de zomer

De palm groeit sneller op een plek met veel zonlicht en waar het warm is. Het fijnste vindt ie n temperatuur tot ongeveer 25 graden Celcius. Daarom zijn Nederland en België heel geschikt om ze in de tuin te zetten.

En wist je dat wanneer de temperaturen oplopen tot boven de 25°C, dat de Trachycarpus Fortunei dan tijdelijk stopt met groeien?

Trachycarpus Fortunei kopen

Wil jij ook zo’n mooie trachycarpus fortunei kopen? Dan hebben we hier een aantal tips van winkels. Maar in ons artikel over winterharde palmbomen hebben we ook een hele uitgebreide lijst met aanbieders van verschillende Trachy’s, dus bekijk die ook zeker.

?c=36009&m=2068228&a=437141&r=&t=html