Palmboom aanplanten in je tuin: hoe doe je dat? Volg deze 5 stappen!

palm planten

Een palm planten doe je het beste rond april/mei, wanneer er (voorlopig) geen vorst meer wordt verwacht. Oftewel: nu. Maar hoe gaat dat in zijn werk, zo’n mooie palmboom in de volle grond zetten? In dit artikel ontdek je 5 eenvoudige stappen met alle info die je nodig hebt.

Palm planten in je tuin: zo doe je dat perfect

Hieronder ontdek je de 5 stappen die je precies uitleggen hoe je je palmboom in de tuin aanplant. Zo kan het echt niet mis gaan.

Het gaat hier vooral om de echt winterharde palmsoorten, dus bijvoorbeeld Trachycarpus planten of Chamaerops. Ik zou niet zomaar een Phoenix Roebelenii of Washingtonia palmboom in de tuin zetten, tenzij je ze professionele winterbescherming kunt geven.

Loop je toch nog ergens tegenaan tijdens het aanplanten? Of heb je andere vragen over palmbomen? Stel ze dan gerust via onze nieuwe Facebook-pagina. Dan geven we je persoonlijk antwoord op je vragen.

Stap 1. Standplaats palm – Waar plant je de palmboom in de tuin?


Lichte standplaats

De palmboom plant je bij voorkeur op een plek met veel licht. Een Trachycarpus bijvoorbeeld, groeit sneller als het warm is: tot ongeveer 25°C in ieder geval. Als het warmer is dan 25°C, dan stopt de palmboom tijdelijk met groeien.

Op het zuiden

Een plek bij een muur op het zuiden is perfect. In de schaduw kunnen ze ook prima staan trouwens, maar je hebt dan wel sneller kans op speerrot na de winter. Als je buitenpalm nooit in het zonnetje staat, dan kunnen de bladeren en speren ook niet snel opdrogen. De vocht blijft dan mogelijk te lang erin zitten, wat vervolgens wel eens wil leiden tot speerrot.

Vermijd palmgrond die nat blijft

Bij een palm in volle grond moet je overigens ook erop letten dat de grond daar niet altijd erg nat blijft. In dat geval heb je weer kans op wortelrot. Kleigrond is bijvoorbeeld zo’n bodemsoort: soms doen palmen het prima in kleigrond, maar we horen toch vaker de ervaring dat het niet altijd goed afloopt na enkele jaren. Dus check de grond even goed, voordat je de palmboom daar plant.

Houd je palm uit de oostenwind

Nog een locatie-tip voor de standplaats van je palmboom: vermijd locaties waar erg veel wind staat. Vooral de gure oostenwind in de winter vinden ze niet fijn. Bij winterhardheid gaat het namelijk om gevoelstemperatuur, niet om de werkelijke temperatuur! Dus als een palmboom winterhard is tot bijvoorbeeld -10°C, dan betekent dit dat de palm -10°C verdraagt qua gevoelstemperatuur. Raar maar waar. De winterhardheid van je palm ligt dus een stuk hoger als je ‘m tegen een beschutte muur zet in het zonnetje.

Voorkom dat je straks de palmboom verplanten moet

Zorg ervoor dat de palmboom genoeg ruimte heeft. Zet hem dus bijvoorbeeld niet strak tegen de schutting aan, omdat de buren er dan mogelijk last van krijgen over een paar jaar. Dat is dan vooral als de palmboom gaat bloeien en de uitgebloeide bloemen en stuifmeel in de tuin van de buren terechtkomen. Zet de palm daarom zeker 1 à 2 meter van de schutting af. Daarmee voorkom je dat je straks de palmboom verplanten moet.

Stap 2. Palmboom planten: grond voorbereiden

Voordat je een palmboom plant, is het verstandig om de grond eromheen ook goed voor te bereiden. Waarom? Omdat de wortels van de palmboom uiteindelijk verder de tuin in groeien dan het gat waar je de boom in gaat zetten. Dat betekent dus dat de wortels ook in de grond rondom het gat zullen groeien.

Zo moet de tuingrond luchtig en goed waterdoorlatend zijn. Als de grond daar erg zwaar of nat is, voeg dan bijvoorbeeld compost toe om het los te maken.

Het is ook belangrijk om eventuele stenen en andere scherpe voorwerpen die daar in de grond liggen, weg te halen. Zo kunnen de palmwortels niet beschadigen, mochten ze in de toekomst die kant op groeien en ertussen belanden.

Stap 3. Een gat graven en vullen


Hoe diep plant je de palmboom?

Graaf een gat dat aanzienlijk groter is dan de wortelkluit. Laten we zeggen: 2 keer zo breed en diep.


Optioneel: gebruik hydrokorrels

Vul het gat vervolgens eventueel met een laagje vulkaankorrels, vulkastrat, hydrokorrels of lavakorrels. Dit hoeft niet perse trouwens: de meningen zijn erover verdeeld of je het wel of niet moet doen.

Wij kiezen liever voor perliet. Waarom? De verschillen tussen hydrokorrels en perliet lees je hier.

Zelf gebruiken we dus wel perlite/hydrokorrels, vanwege de winter: als de bovenste grondlaag bevriest, dan kan het regenwater de grond niet in. De palmboom kan dan ironisch genoeg uitdrogen. Hydrokorrels en dergelijke houden water vast, dus dan blijft er water beschikbaar. Maar kijk wel uit dat de wortels van de palm nooit in de hydrokorrels staan. Dan heb je kans op wortelrot. Dus de laag hydrokorrels moet ónder de wortels liggen.


Welke potgrond palmboom buiten?

Daarna gooi je een paar zakken potgrond in het plantengat. De meeste mensen, waaronder ook wijzelf, kiezen ervoor om speciale palmenpotgrond te kopen die we mengen met andere substraten.

Welke mix je allemaal kunt maken, lees je in het uitgebreide artikel over je eigen palmgrond maken.

Kies je liever voor goede standaardpotgrond? Dan heb je bijvoorbeeld bij TropicTrees al 20 kilo potgrond voor maar 3,95 euro en gratis verzending.


Voeding palmboom: bloedmeel en beendermeel

Om de wortels een goede start te geven, kun je ook nog bloedmeel en beendermeel erdoorheen mengen. Dat zal de wortels helpen sterker te worden en beter te groeien.

Stap 4. De palm planten

Nu gaan we de palm planten. Zet de palm in het gat. Let erop dat je de kluit niet té diep plant: de kluit moet op gelijke hoogte zijn met de grond.
Als laatste vul je het plantengat verder op met de overgebleven grond of potgrond.

Stap 5. Verzorging palmboom in het 1e jaar

In het 1e jaar zal de palm waarschijnlijk niet veel groeien. Al zijn energie gaat namelijk eerst naar zijn wortels. Pas als de palmboom goed geworteld is, zal ie weer verder de hoogte in gaan groeien.

Geef hem in het begin dus ook voldoende water. Omdat de palm dus eerst druk bezig is om z’n wortels goed vast te zetten en meer sterke wortels aan te maken, hoef je ‘m nu nog geen extra palmvoeding te geven. De bloed- en beendermeel heeft ie nu veel meer aan.

Heb je een flinke palmboom gekocht? Dan raden we aan deze even 2 à 3 maanden vast te zetten, zodat de palm niet kan omwaaien. De wortels zitten namelijk nog niet erg vast in de grond op dit moment.

Je kunt de boom vastzetten met bijvoorbeeld scheerlijnen en stevige haringen of met spanbanden. Zie hieronder hoe wij dat deden met onze Trachycarpus:

traggy spanbanden

Je kunt de palmboom voor enkele maanden vastzetten met bijvoorbeeld spanbanden, zodat hij niet omwaait bij sterke wind. Zo kunnen de wortels zich rustig en goed ontwikkelen.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

palm verpotten

Palm verpotten in 8 stappen