Help, mijn plant heeft wortelrot! Wat nu?

wortelrot bestrijden

Je favoriete tropische kamerplant ziet er ineens niet meer zo fris en fruitig uit. Misschien hangen de bladeren slap en blijft de grond maar nat, terwijl het eigenlijk alweer tijd is voor de volgende slok water. Grote kans dat je plant wortelrot te pakken heeft. Gelukkig kun je ‘m misschien nog redden. In dit artikel ontdek je alle manieren van wortelrot bestrijden. Dus lees snel verder voor de beste tips!

Wat is wortelrot eigenlijk?

Wortelrot is een vervelende ziekte waarbij de wortels van je plant eigenlijk letterlijk wegrotten. Dit komt meestal door een combinatie van te veel water en te weinig zuurstof bij de wortels. De wortels doen het dan niet zo goed meer en gaan uiteindelijk dood. Niet zo best voor je plant dus!

Vaak wordt wortelrot veroorzaakt door:

 • Te vaak water geven;
 • Een pot zonder goede drainage;
 • Grond die te compact is en daardoor weinig lucht doorlaat;
 • Een te koude omgeving voor de plant.

Hoe herken je wortelrot?

Oké, maar hoe weet je nu of jouw plant écht wortelrot heeft? Let op deze symptomen:

 1. De plant groeit niet meer en staat er zielig bij;
 2. De grond blijft langer nat dan normaal na het watergeven;
 3. Er verschijnt schimmel op de grond;
 4. De wortels zien er bruin of zwart uit en ruiken vies;
 5. Het stikt er opeens van de rouwvliegjes.

Tip: Check regelmatig even de wortels van je plant door hem voorzichtig uit de pot te halen. Zo kun je zieke wortels in een vroeg stadium ontdekken en wortelrot bestrijden.

Middel tegen wortelrot

Ai, het is zover: je hebt wortelrot geconstateerd. Gelukkig is er nog hoop! Probeer je plant te redden met deze stappen:

1. Verwijder zieke wortels

Haal je plant voorzichtig uit de pot en spoel de wortels schoon. Knip de rotte, bruine wortels weg tot je alleen nog witte, stevige wortels overhoudt. Probeer de gezonde wortels niet te beschadigen.

2. Waterstofperoxide 3 % als middel tegen wortelrot 

Je kunt hierna de wortels ontsmetten met waterstofperoxide 3%. Nu moeten we wel erbij zeggen dat we dit zelf nog nooit geprobeerd hebben, maar dit wel gaan doen de volgende keer bij wortelrot. We lezen in ieder geval dat waterstofperoxide goed zou werken om wortelrot te bestrijden. Dat doe je zo:

Dompel de overgebleven gezonde wortels 10 minuten in een oplossing van 1 deel waterstofperoxide (3%) op 9 delen water. Dit doodt eventuele schimmels en bacteriën die nog aanwezig zijn.

3. Gebruik nieuwe grond en een schone pot

Gooi de oude, natte potgrond weg en zorg voor goed drainerende potgrond. Het liefst leg je er een laagje perliet in, zodat de wortels niet in het water kunnen komen te staan.

Heb je inmiddels ook last van rouwvliegjes? Door de waterstofperoxide zijn ze nu als het goed is allemaal weg, maar als je er heel zeker van wilt zijn, laat je in de nieuwe pot nog even wat roofmijten speciaal tegen de eitjes en larven los. Eitjes van de vliegjes zie je misschien niet namelijk. En die moeten natuurlijk niet meeverhuizen naar de nieuwe pot, omdat je plant dan alsnog doodgaat.

Kies ook een nieuwe of grondig schoongemaakte pot met voldoende drainagegaten. Zet de pot eventueel op een onderschaal, zodat het overtollige water meteen weg kan lopen en je vloer niet overstroomt.

Plant je groene vriend daar weer in en geef ‘m een mooi plekje.

Krijg 10% korting met onze kortingscode Palmtuin10%

4. Wees voorlopig zuinig met water

Geef je verpotte plant alleen water als de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelt. Beter te weinig nu dan weer te veel water!

Als je het lastig vindt hoeveel water er nou in de nieuwe potgrond zit steeds, koop dan zeker een watermeter voor planten. Scheelt je een hoop gedoe.

Hieronder vind je een paar verschillende soorten watermeters ter illustratie. Maar als je hier meer informatie over wilt, lees dan ons uitgebreide artikel over watermeters.

Wortelrot bestrijden: voorkomen is beter dan genezen

Nu je plant er hopelijk weer gezond en fris bij staat, wil je natuurlijk niet nóg een keer met wortelrot dealen. Dus hier wat slimme tips om het te voorkomen:

 • Geef je plant alleen water als de grond droog aanvoelt;
 • Zorg voor een pot met gaten en een goed drainerende grond;
 • Verpot je plant wanneer dat nodig is;
 • Check regelmatig op signalen van wortelrot;
 • Geef je plant de juiste hoeveelheid licht en warmte.

En mocht het onverhoopt toch nog een keer misgaan, dan weet je nu gelukkig precies wat je moet doen!