Perliet korrels: de ideale vervanger van hydrokorrels

perliet korrels

Vergeet hydrokorrels en maak kennis met de parelwitte vervanger: perliet korrels!

Deze veelgebruikte en veelzijdige korrels hebben heel veel voordelen voor jouw planten en bomen. Maar wat maakt ze dan zo speciaal?

In dit artikel ontdek je de unieke eigenschappen, belangrijke verschillen in kwaliteit én het gebruik van perlite korrels. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog een exclusieve kortingscode voor kwaliteitsperliet voor je!

Wat zijn perliet korrels?

Perliet is eigenlijk een soort vulkanisch gesteente dat door verhitting uit elkaar knalt zoals popcorn. Hierdoor worden de korrels wel 13 keer groter dan de oorspronkelijke grootte. Dit proces zorgt ervoor dat het een licht en poreus materiaal wordt dat heel goed water en lucht kan vasthouden. Je herkent perliet aan de witte korrels. Ook is het superschoon, omdat het met hoge temperaturen is behandeld.

perliet kopen

Perliet korrels

Voordelen van perliet

Het gebruik van perliet heeft veel voordelen. Het wordt dan ook niet voor niets gebruikt in de meeste premium potgrond mixen. Redenen om perlietkorrels te gebruiken zijn onder andere deze:

Vochtregulatie

Het houdt maar een beetje water vast, wat nét genoeg is. De rest van het water loopt er gewoon langs. Hierdoor voorkom je wortelrot.

Luchtigheid

Perliet verhoogt de drainage en beluchting van de grond, waardoor de wortels genoeg zuurstof krijgen. Dat is natuurlijk essentieel voor een gezonde wortelontwikkeling.

Ideaal als zaai- en stekgrond

Je kunt perliet korrels gebruiken in zaai- en stekgrondmixen. Dit is enerzijds vanwege zijn schone en steriele aard. En anderzijds houdt het niet teveel water vast.

pH-neutraal

Perlite is pH-neutraal. Dat is prettig, omdat je dan niet veel rekening hoeft te houden met de zuurtegraad hiervan bij het mixen van speciale grond.

Sterk gesteente

Perliet is een sterk gesteente. Ook blijft de vorm van de korrels hetzelfde wanneer je ze in de grond drukt. Ze vallen dus niet uit elkaar. Tenminste… als je een premium merk perliet koopt! Goedkoop perliet zal snel verpulveren. Lees het grote nadeel daarvan meteen hieronder:


Nadelen van perliet

Als je deze vulkanische korrels gebruikt, kijk dan echt uit dat je de perlietstof dan niet inademt. Dat is gevaarlijk. Om die reden kun je beter een premium merk perliet kopen, omdat die korrels dan al schoongemaakt zijn. Ze zijn dan dus stofvrij. Dat is wat veiliger en geeft sowieso minder troep.

Verder heeft elk voordeel ook z’n nadeel: juist omdat perlite zo’n goede drainage geeft, is dat voor sommige planten juist teveel drainage. In die gevallen gebruik je beter vermiculiet.

Wanneer en hoe gebruik je perliet?

Perlietkorrels kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals:

perlite korrels gebruik

Perliet of hydrokorrels: maakt het uit welke je gebruikt?

Sommige mensen zullen zeggen dat het niet heel veel uitmaakt of je perliet of hydrokorrels gebruikt als het gaat om een laagje voor in je potgrond.

Maar zelf hebben we absoluut wél een sterke voorkeur voor perlietkorrels. Redenen waarom wij liever perliet gebruiken in plaats van hydrokorrels? Dat zijn deze redenen:

  1. Het geeft toch een veel betere drainage. Hydrokorrels houden naar ons idee veel meer water vast dan perliet.
  2. Hydrokorrels kunnen zo vies gaan schimmelen. Bij perliet hebben we dit nog niet meegemaakt.
  3. Perliet ziet er mooier uit als je het bovenop de potgrond wilt leggen, omdat het witte steentjes zijn. Hydrokorrels zijn…tja, gewoon saaie hydrokorrels.

In de wereld van tropische planten en palmbomen zie je dan ook dat de meeste ervaren hobbyisten dan ook liever perliet gebruiken. Kijk, als het gewoon gaat om een vrij standaard kamerplant, dan zullen hydrokorrels ook prima zijn. Maar wil je echt geen risico op wortelrot? Kies dan liever voor perliet. Als je meer wilt weten over het gebruik van hydrokorrels, lees dan ons artikel over de 4 methoden om hydrokorrels in te zetten.

Vermiculiet of perliet?

In welke gevallen gebruik je nou vermiculiet of perliet? Of zit er geen verschil tussen die twee? Het zit zo:

Perlite gebruik je als je een goede drainage nodig hebt. Vermiculiet daarentegen houdt juist veel meer water vast. Vermiculiet gebruik je daarom alleen voor planten die van een vochtige bodem houden, zoals Alocasia’s en varens. Maar perlite kun je voor de meeste planten en bomen prima gebruiken.

Perliet kopen

Zoals je al las zijn er behoorlijke kwaliteitsverschillen in de perlietkorrels die je kunt kopen. Het beste kun je dus perliet kopen die stofvrij is en niet erg makkelijk verpulvert.

Onze samenwerkingspartner Sybotanica verkoopt zulke premium perliet korrels. Vandaar we ook een samenwerking met ze hebben natuurlijk. Ze zijn niet voor niets zo’n populaire webshop onder de tropische plantenliefhebbers!

Dus wil je zulke premium perliet kopen? Met onze persoonlijke kortingscode KORTING10PALMTUIN krijg jij van ons 10% korting als je perliet koopt bij Sybotanica. Sterker nog: je krijgt 10% korting van ons op alles wat je in je winkelmandje gooit. Tja, het tuinseizoen is weer begonnen, dus als wij je geld kunnen besparen, dan heb jij weer geld over voor nieuwe plantjes en palmbomen ;-) Graag gedaan!