Zaaigrond kopen óf leer zelf maken met cocopeat of sphagnum

zaaigrond

Ontdek hoe je zelf zaaigrond kunt maken én welke bestsellers er zijn als je liever kant-en-klare zaaigrond koopt.

In dit artikel leer je 3 verschillende manieren om zaaigrond te maken, met behulp van cocopeat, perliet, vermiculiet of sphagnum mos.

Ook in onze andere blogs geven we tips die je helpen om je zaden en zaailingen met succes te laten groeien, zoals:

Zaaigrond of potgrond?

Zaden (van welke soort plant, boom of bloem dan ook) die sowieso supermakkelijk ontkiemen, zaai je in universele potgrond.

Maar: dit zijn dan ook in veel gevallen de plantjes die we om die reden ‘onkruid’ noemen ;-) Onkruid ontkiemt als een gek. En waarschijnlijk wil je iets anders zaaien dan dat.

Kweken kan daarom in veel gevallen helaas niet in universele potgrond. Dit kan dus onkruid bevatten, maar daarnaast ook nog eens schimmels. Je kweekt dan zonder dat je het doorhebt paddenstoelen en ongewenste sprieten erbij.

Bovendien heeft elke groente, plant, boom of bloem heeft zijn eigen bodem-omstandigheden nodig. En gewone potgrond biedt dit lang niet altijd. Tenzij je het mengt met andere soorten grond, maar daar komen we straks op terug.

Toch zijn er zeker bepaalde bloemen die het heel goed doen in universele potgrond. Je kunt hierin namelijk prima eenjarigen zaaien:

Eenjarige bloemen zaaien in potgrond

Behalve onkruid moeten ook eenjarige bloemen ervoor zorgen dat ze binnen no time tot volwassen planten groeien. Ze hebben immers maar een jaar de tijd om te leven. Daardoor zijn die van nature ook behoorlijk sterk.

Als je voor het eerst begint met zaaien en je hebt bijvoorbeeld zo’n leuke kweekkas op poten van Lidl gescoord, dan zou ik zeker eerst eenjarige bloemen zaaien om te experimenteren.

Leuke eenjarige bloemen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

 • Goudsbloem (Calendula)
 • Afrikaantjes
 • Cosmea
 • Begonia
 • Petunia
 • Spaanse margriet
 • Dahlia
 • Eenjarige stokroos

Zaaigrond maken: zo doe je dat

Zaaigrond kun je dus ook heel makkelijk zelf maken. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk wat je wilt zaaien en kweken. Over het algemeen is het sowieso belangrijk dat de zaaigrond luchtig is en het vocht goed doorlaat. Anders rotten de zaadjes in no time weg. Hieronder leggen we de verschillende manieren uit.

Cocopeat: de meestgebruikte grond om te zaaien

De meeste mensen gebruiken cocopeat als zaaigrond. Hiermee kun je zelf in een handomdraai goede zaaigrond maken:

Mix daarvoor kokosvezel met perliet. De verhouding hiervoor is in principe gewoon 50/50.

Als je er zeker van wilt zijn of je de juiste verhouding hebt voor de specifieke plant die je gaat zaaien, dan zou ik het voor de zekerheid nog even Googlen.

Kokosvezel
Kokosvezel houdt vocht goed vast zonder dat het echt nat wordt. Ook is het luchtig qua structuur, wat belangrijk is voor de zaden. En het heeft een neutrale pH-waarde, dus kan de zuurgraad van de bodem niet beïnvloeden, wat soms belangrijk is bij sommige zaden.

Perliet
Perliet verbetert ook de beluchting en drainage en zorgt ervoor dat de zaden sneller ontkiemen. Ook dit gesteente is pH-neutraal en houdt niet te veel water vast.

Kokosvezel en perliet van écht goede kwaliteit zonder rommel erin haal je het beste bij Sybotanica (zoals de meeste mensen).

Vermiculiet: voor zaaigrond met meer vocht erin

Vermiculiet gebruik je voor zaden die wél wat meer vocht nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Vermiculiet neemt makkelijk vocht en voedingsstoffen op. Daarnaast verbetert het ook de beluchting en de bodemtextuur.

Je kunt vermiculiet mengen met kokosvezel of speciale potgrond voor de desbetreffende plantsoort.

Zaden die een wat meer vochtige zaaigrond nodig hebben zijn bijvoorbeeld:

 • Trachycarpus palmbomen
 • Zonnebloemen
 • Komkommers
 • Courgettes

Ook hier geldt: wil je vermiculiet van premiumkwaliteit? Dan raden we altijd Sybotanica aan!

Sphagnum mos

Nu wordt sphagnum mos meestal gebruikt als stekgrond, maar het is ook zeker te gebruiken als zaaigrond! Met name bananenplanten zoals de Velutina schijnen hier goed in te ontkiemen.

Lees hiervoor ook zeker onze blog over bananen kweken en zaaien.

Zaaigrond kopen

Misschien heb je helemaal geen zin in zelf zaaigrond maken en wil je gewoon liever zaaigrond kopen, zodat je direct aan de slag kunt. Geen probleem! Hieronder kun je de meestverkochte stek- en zaaigrond bestellen:

Cocopeat kopen met perliet of vermiculiet

Ook kun je kant-en-klare zakken zaaigrond bestellen waar cocopeat al gemixt is met perliet of vermiculiet. Persoonlijk zouden we er eerder voor kiezen om de mix zelf te maken, omdat je bij zo’n kant-en-klare mix niet zeker weet of de kwaliteit wel super is. Wij hebben zelf dus geen ervaring met onderstaande zaaigrond-mix. Maar perliet van lage kwaliteit is heel stoffig en perlietstof mag je nooit inademen. Premium perliet daarentegen is al schoongemaakt en daarom stofvrij.