Bananen kweken en zaaien: zo doe je dat

bananen kweken

Zelf bananen kweken is helemaal niet zo moeilijk wist je dat? Nu kun je een bananenplant vermeerderen op verschillende manieren: dit is volledig afhankelijk van het soort banaan. Zo kun je Maurelli’s en Basjoos alleen stekken: De Maurelli door het rizoom in vieren te hakken en de Basjoo geeft tientallen pups.

Dit artikel gaat in op de bananenplanten die je wél kunt zaaien, zoals Musa Sikkimensis, Acuminata Cavendish, Velutina en Zebrina.

Versheid van de zaden

Het succes van je bananenkweek hangt vooral van 1 ding af: de versheid van de zaden! Bananenplanten zijn namelijk vrij moeilijkere kiemers als je ze op de verkeerde manier zaait. Dus dat betekent dat je ze wel de goede omstandigheden moet geven, wil je veel nieuwe bananenplantjes overhouden aan het zaaigoed. Maar als je alle tips van dit artikel opvolgt, dan zal het bananen kweken juist heel makkelijk gaan.

Voorverpakte zaden uit tuincentra is daarom meestal af te raden. Verstandiger is je banaan zaden te kopen bij mensen die je kent, direct bij buitenlandse locals, een gespecialiseerde webwinkel of uit je eigen bananen.

Bananenplant kweken uit banaan? Lees dan eerst dit:

Gebruik je de zaden van je eigen bananenplant? Dan volgt er eerst even een tip:

Maak de zaden heel goed schoon, door het vruchtvlees er helemaal af te halen. Er mag dus geen vruchtvlees meer aan zitten. Als dit wél gebeurt, dan is de kans groot dat de zaadjes gaan rotten.

Banaan zaden in de koelkast bewaren of niet?

Ga je de bananenzaden niet onmiddellijk zaaien, maar op een later moment? Dan kun je ze eventueel in een afgesloten bakje in de koelkast zetten. Sowieso kun je dit met de zaden van de Sikkimensis doen, omdat die zaden in hun natuurlijke leefomgeving na de winter ontkiemen. Door ze enkele weken in een hele koude koelkast te zetten, boots je die habitat na.

Let op: er zijn websites die zeggen dat je zulke zaden pas ná het weken in water in de koelkast moet doen. En al die websites kopiëren die uitspraak van elkaar, zonder te checken of het wel klopt. En nee, het klopt dus niet. De ‘koude stratificatie‘ (is link naar Wikipedia) zoals dit proces ook wel heet, doe je vóór het weken in water en niet erna!

Voor de andere musa-zaden gebruik je het liefst hele verse zaden zonder ze eerst nog in de koelkast te zetten.

Banaan zaden voorbereiden

Voordat je daadwerkelijk je bananenzaden in de grond gaat zaaien, hebben ze nog even een voorbereiding nodig. Hieronder vind je de stappen om de zaden zaaiklaar te maken:


Stap 1: Vijlen of schuren

De banaanzaden zijn heel hard. Het zijn net kleine kiezelstenen. Zoals eerder aangegeven zijn bananenplanten vrij moeilijk te ontkiemen als je ze niet de juiste omstandigheden geeft.

Om die reden vijlen/schuren veel mensen de harde zaden een beetje bij: daardoor maak je het voor het nieuwe plantje makkelijker om er sneller uit te groeien. Dit vijlen doe je aan het uiteinde van het zaadje.

Stap 2: Schoonborstelen

Hierna borstel je de zaadjes goed schoon. De reden hiervoor is dat je alle mogelijke stoffen die het kiemen in de weg kunnen staan, verwijdert.

Stap 3: Zaden weken in water

Vervolgens laat je de zaden 1 a 2 dagen in water weken. Het liefst 2 dagen. Ook dit doe je voor meer slaagkans op een succesvolle kweek. De schil van het zaad wordt door het weken namelijk zachter, wat het makkelijker maakt voor het plantje om zich eruit te wurmen.

Vul een beker met lauwwarm water. De temperatuur van het water moet ongeveer 33°C zijn. Een thermofles is misschien nog handiger, dus dat mag ook.

Stop de zaden hier vervolgens in. Wikkel de beker helemaal in met aluminiumfolie en zet deze op de verwarming bij de vensterbank.

Let er op dat je het water om de 12 uur ververst met nieuw water. Dus verversen zul je 1 tot 3 x doen tijdens het weken.

TIP: zaden weken in een aquarium

Wat ook heel goed werkt is de zaden te weken in een tropisch aquarium (mocht je er eentje hebben). In een aquarium is de temperatuur namelijk de hele tijd constant. En een verwarming zet je ’s nachts een paar graden lager.

Hoe je dit weken in een aquarium doet? Heel simpel: doe de zaden in een koffiefilter en hang ze gewoon tegen het glas in het water.

De bananenzaden zaaien & bananen kweken

Nu is het tijd om daadwerkelijk de bananen te kweken! Ook dit proces beschrijven we in enkele vervolgstappen:

Stap 4: Geschikte kweekbak gebruiken

Het makkelijkste is om de zaden in 1 grotere kweekbak te zaaien. Je mag ze ook zeker allemaal in een eigen kweekpotje doen, maar dat kost je wel aanzienlijk meer zaaigrond.

Omdat de zaden een hoge temperatuur nodig hebben voor het ontkiemen, is een verwarmde kweekbak misschien nog wel het allerhandigst, of ook wel ‘propagator’ genoemd. De temperatuur moet namelijk boven de 25°C zijn. Een speciale warmtemat onder je kweekbak leggen kan ook.

Lees ook ons basisartikel over kweken en kweekkassen

kweekkas

Zaaien met de juiste kweekkas en zaaigrond

Stap 5: Welke zaaigrond voor bananenplanten gebruiken?

Welke zaaigrond je het beste gebruikt voor het banaan kweken, is ook afhankelijk van je eigen voorkeuren. De een zweert bij cocopeat, de ander bij een zelfgemaakte mix en weer een ander ontkiemt de zaden het liefste in sphagnum mos. Hieronder ontdek je de meestgebruikte substraten voor het ontkiemen van bananenpitten:

Stap 6: Bananen kweken en zaaien maar!

Maak kuiltjes van 2 cm diep. Hierbij geldt: liever te ondiep dan te diep. Zorg ervoor dat er tussen de kuiltjes zo’n 5 cm afstand zit. Strooi vervolgens een zaadje in elk kuiltje. Dek de kuiltjes af met het substraat en maak de grond vochtig. Let erop dat je de grond niet heel erg nat maakt. Lichtvochtig is goed. Het makkelijkste hiervoor is om een plantenspuit met kleine nevel te gebruiken.

Hierna sluit je de kweekbak af. In de tijd hierna check je regelmatig of de grond nog wel vochtig is.

Stap 7: Gaan met die banaan

De kweekbak moet dus warm blijven, boven de 25°C met een maximumtemperatuur van 35°C .

Het kiemen duurt tussen de 2 weken tot 6 maanden, dus je zult wel veel geduld moeten hebben.

Ontkiemen de zaden maar niet? Dan bij deze even een trucje, want mocht je na zo’n 3 maanden nog steeds niets zien gebeuren, probeer dan dit: Varieer met de temperatuur. Dus een tijdje heel warm bij 30°C en dan vervolgens de temperatuur verlagen naar 15°C, enzovoorts. De kans is dan groot dat ze dan opeens wél omhoog komen.

Zodra er sprietjes omhoog komen, haal je de eventuele folie eraf. Zet de zaailingen alleen niet meteen in fel zonlicht. Dus mocht je de kweekbak in de vensterbank hebben staan, verplaats die dan naar een iets minder lichte plek.

Zijn je gekweekte bananenplantjes ongeveer 10cm groot en hebben ze al enkele blaadjes? Dan mogen ze wél in wat meer licht staan.

De bananenplanten verpotten naar een eigen pot doe je na ongeveer een jaar.

Bananen zaden kopen

Hieronder vind je enkele producten met goede ervaringen waar je banaan zaden kunt kopen: