Kweeklamp: zo kies je de juiste plantverlichting of groeilamp

kweeklamp

Een kweeklamp kan je op verschillende manieren inzetten. Zo kan je plantverlichting gebruiken om planten op donkere plekken toch genoeg licht te bieden. Maar ook in de winter is een plantenlamp ontzettend handig. En jonge planten zoals zaailingen en stekjes kunnen hiermee goed groeien.

In dit artikel ontdek je daarom een heleboel feitjes over kweeklampen, zoals:

 • de soorten led groeilampen,
 • de 3 kleuren led verlichting,
 • hoeveel Watt/Kelvin je nodig hebt,
 • hoe je de seizoenen nabootst,
 • waar je de omschreven kweeklamp kopen kunt.
EUGardencenter

Groeilamp planten: de verschillende soorten kweeklampen

Er zijn heel wat verschillende soorten kweeklampen op de markt. Hieronder zetten we eerst even de 3 meest verkochte soorten plantverlichting op een rij:

 • Groeilampen LED – Een led groeilamp is de duurzaamste keuze. LED kweeklampen worden niet zo warm en deze lampen gaan lang mee. Planten verdampen hierdoor minder vocht, omdat het minder warm is. Bovendien zijn planten dan beter in staat de rustfase in te gaan (wat ze in de natuur ook doen tijdens de winter). Verderop in dit artikel gaan we uitgebreider in op de voordelen van een LED kweeklamp.

 • HPS kweeklamp – HPS staat voor ‘hoge druk sodium’ lampen. Dit is meer de traditionele kweeklamp. Een HPS groeilamp geeft rood licht. En rood licht is geschikt voor bloeiende planten. Welke kleur plantverlichting het beste is voor jouw doelstelling, lees je zometeen meer over.

 • Metaal halide kweeklamp – Deze plantenlamp wordt alleen gebruikt voor zaailingen en heel jonge plantjes die net in de groei zijn. Deze groeilamp produceert blauw licht en is daarom heel geschikt voor het opkweken van zaden. Ook over het gebruik van blauw licht voor je kweek lees je in de volgende alinea meer.

Verstelbare LED kweeklamp full spectrum- Hele handige! Bevat volledige lichtspectrum – 3500K & 6500K – 30W – 2800 lumen

Kweeklamp met Rood/wit licht – 3000/5000 Kelvin (zie verderop in deze blog hoeveel Kelvin jij nodig hebt en welk kleur licht).

Hoeveel Lumen/Kelvin/Watt moet je plantverlichting zijn?

Heb je een plantenlamp nodig om je planten te overwinteren? Hoe kouder de planten dan staan, hoe minder sterk de verlichting hoeft te zijn. Het gaat erom dat je de natuur nabootst. Om je een idee te geven:

 • Voorjaar = 6400K (blauw licht)
 • Begin zomer = 4200K (blauw/rood licht)
 • Einde zomer/vroege najaar = 2700K (oranje/rood licht)
 • Late najaar = 2100K (rood licht)

Overwinteren: daglichtlampen voor planten

In de winter in een koude hal of garage hebben de planten dus minder licht nodig dan in het voorjaar. Tussen de 3000-5000K / 2000-3000 lumen is prima voor overwintering.


Led lampen voor kweek

Maar heb je bijvoorbeeld zaailingen van palmboompjes die je wilt laten groeien? Kies dan voor meer Kelvin, zo’n 5000-6000K. Weet wel: hoe meer lumen/Kelvin, hoe meer stroom je verbruikt.


Growing lamp voor groenten

Heb je groente (of iets dergelijks) gezaaid? Kies dan bijvoorbeeld voor LED kweeklampen van 6000K, 20 Watt.

LED groeilamp – 225 leds – 45W – rood/wit licht – Voor bloeifase

Lichtkleur van de plantenlamp

Alle plantverlichting heeft een eigen kleur: rood, blauw of wit. Elke kleur heeft een ander effect op de plant of op zaden. Daarom is het belangrijk om een groeilamp te kopen die het juiste licht geeft. Ook zijn er led full spectrum lampen, die dus alle 3 de kleuren bevatten. Bij sommigen van deze kun je ook nog eens zelf instellen hoe sterk je welke kleur wilt.

Hieronder leggen we uit welke kleur plantverlichting je gebruikt voor welk doeleind:

Plantenlamp met rode plantverlichting

Gebruikt voor planten die in de bloei zijn. Ook bevordert een rode plantenlamp de fotosynthese.

In principe is het aan te raden dit niet te gebruiken voor het overwinteren van alle soorten planten. Waarom?

Omdat het ook goed is voor de plant om in de rust te gaan. Als je er dan rood licht boven zet, dan stimuleer je ‘m te gaan groeien. Dat kan bij sommige planten er juist voor zorgen dat ze uiteindelijk minder bloeien of zwakke, dunne bladeren krijgen.

Gebruik voor de Strelitzia géén daglichtlamp voor planten

De Strelitzia heeft nogal bijzondere omstandigheden nodig om tot bloei te komen. Om bloemen te produceren, heeft een Paradijsvogelplant namelijk stress én rust nodig. Met stress bedoelen we dat je ‘m in een krappe pot zet.

Aan het einde van de zomer zal die dan bloemknoppen gaan aanmaken. Een daarna gaat de Strelitzia de rustperiode in. De bloemknoppen staan op dat moment klaar voor de lente om te bloeien.

In deze rustfase zet je ‘m koel weg. Doe je dat niet, en je zet ‘m onder een rood groeilicht tijdens de winterperiode, dan gaan de nieuwe bloemknoppen dus al snel open.

Op zich wel leuk om een bloeiende Strelitzia te hebben in de winter. Maar omdat je deze Paradijsvogelplant waarschijnlijk binnen hebt staan, zijn de andere groeiomstandigheden vaak niet goed. De nieuwe bloemen worden dan vaak al gauw bruin; zijn misvormd; of ze verschrompelen snel.

plantverlichting

Groeilamp led met instelbaar rood-wit-blauw lichtspectrum & automatische timer

Blauwe led lampen voor kweek

Blauw licht stimuleert de groei van de plantwortels en de bladeren. Is dus ook nodig voor de groeifase van de plant.

Een blauwe plantenlamp is niet geschikt voor kruidenplanten
Gebruik geen groeilamp met alleen maar blauw licht voor kruidenplanten. Veel van ons hebben bijvoorbeeld vast zo’n basilicumplantje van de supermarkt in de keuken staan. De grap is dat als je daar een blauwe planten groeilamp boven zou zetten, de basilicumblaadjes opeens echt heel vies smaken!

Als je een geschikte plantenlamp voor je kruiden zoekt, dan is dit ‘m.

Groeilamp wit licht 

Het beste kies je voor een led grow light met wit licht. Deze lamp is geschikt voor zowel de groei- als bloeifase. Hoewel het licht wit lijkt, bevat het namelijk ook andere kleuren, zoals rood, groen en blauw.

Jaargetijden nabootsen met een LED full spectrum lamp
Met een LED lamp voor planten kun je dit witte licht vaak aanpassen naar de behoefte van je plant. Je kunt dan de jaargetijden helemaal nabootsen:

 • Voorjaar = 6400K (blauw licht)
 • Begin zomer = 4200K (blauw/rood licht)
 • Einde zomer/vroege najaar = 2700K (oranje/rood licht)
 • Late najaar = 2100K (rood licht)

Deze kweeklamp werd aangeraden op een forum waar wij veel zitten. Deze groeilamp is vooral geschikt voor het ontkiemen van zaadjes en opkweken.

Beste led kweeklamp

Naar onze mening is een LED kweeklamp full spectrum het beste om te gebruiken. LED licht biedt namelijk nog heel veel meer voordelen, waaronder:

 • LED kweeklampen zijn veel energiezuiniger dan andere soorten kweeklampen. Vergeleken met HPS groeilampen verbruiken LED kweeklampen maar liefst 50% minder energie!

 • Plantverlichting met LED bevat meerdere kleuren. Hierdoor bootst de lamp natuurlijk buitenlicht na. En dat is natuurlijk exact wat je ermee wil bereiken.

 • Je planten groeien sneller met LED-verlichting.

 • Een kweeklamp LED geeft veel minder warmte af dan gewone plantenlampen. Zoals eerder beschreven is dat beter voor de vochthuishouding van de plant.

 • Een kweek LED lamp is duurzamer, omdat deze lampen veel langer meegaan dan gewone lampen.

 • LED kweeklampen kun je, zoals je al eerder las, meestal ook nog aanpassen naar de jaargetijden. Dus het aanpassen van de sterkte van elke kleur (bijvoorbeeld het rode licht wat versterken en blauw licht meer dimmen, zodat je het licht van een bepaald seizoen nabootst).

Dit is een hele lange groeilamp (60cm) voor bijvoorbeeld een plantenmuur.

Lijst: deze hebben tijdens de winter een daglichtlamp voor planten nodig

De planten van onderstaande lijst staan tijdens de donkere winterdagen graag onder een daglichtlampje als ze in een ruimte staan met te weinig daglicht. Uiteraard is de lijst veel langer, maar hier vind je in ieder geval een paar:

Cactussen: 10-12 uur per dag

Kalanchoe: 10-12 uur per dag

Citroenboompje: 14-17 uur

Sinaasappelboompje: 14-17 uur

Aardbeien: 8-12 uur

Bananenplanten (alleen als ze op een hele donkere plek staan): +- 8 uur

Jonge boomvarens: 4-8 uur

Palmzaailingen: 12-18 uur

Euphorbia: +- 10 uur

Deze plantenlamp heeft enorm veel positieve reviews, dus we zetten ‘m er om die reden ook zeker bij.