Musa Acuminata: bananenplant verzorging

Musa Acuminata

Musa Acuminata, Dwarf Cavendish, Musa Tropicana of Dwergbanaan: deze bananenplant heeft heel veel sjieke en creatieve namen. Maar wist je dat de bananen uit de supermarkt gewoon van deze bananenplant zijn?

Dit artikel onthult alles over:

 • de juiste verzorging van deze dwergbanaan;
 • hoe je een verstopping van de bladeren oplost;
 • welke huismiddelen je nóóit op de bladeren mag smeren;
 • wanneer je Musa Tropicana bananen krijgt;
 • hoe je zwakke en sterke pups (‘baby-banaanplantjes’) herkent;
 • waar je de bananenplant kopen kunt;
 • en meer.

Verzorging bananenboom

Hoe verzorg je je Musa Dwarf het beste?

Licht

Een bananenplant heeft altijd heel veel licht nodig. Dus als de bananenboom binnen staat, zet ‘m dan om die reden nooit in een donker hoekje. Beter zet je ‘m voor het raam neer. Maar kijk wel uit dat ie niet in direct zonlicht staat, omdat de bladeren dan nog wel eens willen verbranden.


Mag de Dwergbanaan buiten staan?

De Musa Acuminata kan in de warme seizoenen zeker naar buiten. Let er dan wel op dat hij went aan het zonlicht, zodat de bladeren niet direct verbranden. Hoe je dat precies doet, vind je in dit 5-daagse stappenplan om de bananenplant te laten wennen aan zonlicht.


Musa Acuminata en warmte

Net zoals de musa dwarf cavendish van veel licht houdt, heeft ie ook veel warmte nodig. Kamertemperatuur is ideaal. Dat betekent zo tussen de 18°C en 25°C. Zelf hanteren we een minimumtemperatuur van 15°C. In het najaar zetten we de bananenplanten eerst nog even in de serre namelijk, voordat ze in de woonkamer gaan overwinteren. En daar wil de temperatuur nog wel eens flink dalen. Ietsje lager dan 15°C zou ook nog wel kunnen hoor.

Let op: zet ‘m niet bij de verwarming neer. De bladeren kunnen dan opeens helemaal verdorren.


Is de Musa Dwarf Cavendish winterhard?

Een banenenplant bestaat bijna volledig uit water. Om die reden is de Musa Acuminata ook niet winterhard, omdat het water in de stam gewoon meteen zou bevriezen.


Banaan water geven

Alle soorten bananenplanten hebben enorm veel dorst. Daarom mogen ze ook niet uitdrogen. Dat betekent overigens niet dat ze met de wortels in het water moeten staan. Dat kan juist weer zorgen voor wortelrot. Hoeveel water je Musa Accuminata dan precies moet hebben, is afhankelijk van het weer, de gezondheid én de grootte van de bananenplant:

Bij zomers weer geef je ‘m elke dag water. In de winter binnen 1 à 2 x per week. Maar hoeveel water je geeft, hangt af van de grootte. Ook als ie niet groeit, geef je liever wat minder.

TIP: gebruik een onderschaal waar je het water in geeft. Is het water na ongeveer 2 dagen op? Dan krijgt ie genoeg water. Is het eerder dan 2 dagen op? Dan moet ie dus meer water. Staat het water nog steeds in de onderschaal na 2 dagen? Giet het er dan uit en wacht daarna even enkele dagen, voordat je de plant opnieuw een klein beetje water geeft.

Hieronder enkele ideeën ter inspiratie:

Bananenplant verzorging binnen: bemesting & plantenvoeding

Qua bemesting is een bananenplant vrij simpel: hoe meer hoe beter. Overbemesting is vrijwel onmogelijk. Bananenplanten zijn echte veelvraten. Gooi dan ook gerust elke soort plantenvoeding erbij die je in huis hebt. Je hoeft dus geen speciale plantenvoeding te kopen.

In de winter geef je trouwens geen mest of plantenvoeding.

Ziektes en plagen bij de musa accuminata

Gelukkig heeft een Cavendish niet zoveel last van ziektes en plagen. Enkele die je desondanks tegen kunt komen, vind je hieronder met de oplossingen:

Verstopping van de bladeren

Soms zie je in het voorjaar dat de bladeren:

 • er niet meer goed uitrollen;
 • niet netjes 1 voor 1 eruit rollen, maar er meerdere bladeren tegelijk omhoog proberen te komen;
 • er vervormd uitkomen;
 • zomaar ergens uit de stam van de bananenplant groeien.

Dit noemen we ook wel een verstopping.

Wat je eraan kunt doen? Het allereerste advies is om het gewoon af te wachten. Verstopping komt namelijk enorm veel voor in het voorjaar en is een normaal verschijnsel: de Cavendish start weer met groeien na de rustperiode. Door die enthousiaste groeispurt wil het daarom dus nog wel eens even misgaan. Maar: meestal lost ie het zichzelf weer op als je het even geduldig afwacht.

Mocht het de banaan na een tijdje afwachten toch nog steeds niet lukken om de verstopping op te lossen, dan kun je ervoor kiezen de top eraf te choppen. Dat doe je door het bovenste deel van de stam eraf te snijden, net onder de bladkroon. De Cavendish zal vanaf dat punt straks weer verder groeien. En ja, dit betekent dat de bananenplant tijdelijk geen bladeren heeft. Maar aangezien ze toch enorm snel groeien, zal dit maar voor heel even zijn.

Verzorging bananenboom: een verstopte musa dwarf

Een verstopping bij een Dwarf Cavendish

Spint in je musa

Spintmijt hebben wij zelf heel soms in onze bananenplanten en Strelitzia. Meestal is het genoeg om ze elke dag consequent met een waterdoekje eraf te vegen. Check hierbij vooral de oksels van de bladeren. Daar willen die mijten zich nog wel eens ophopen.

Let op: gebruik géén groene zeep of neemolie ter bestrijding van spint! Bananenplanten kunnen hier niet tegen. De hele plant zal uit elkaar vallen. Eerder schreven wij al een uitgebreid artikel over de bestrijding van spint bij je bananenplant.

Pups van een bananenboompje

De Musa Acuminata krijgt zogeheten ‘pups’. Wie die naam ooit verzonnen heeft geen idee, maar pups zijn de nieuwe babyplantjes die rondom de moederplant verschijnen.

Hierbij heb je ‘zwaardpups’ en ‘waterpups’. De namen zeggen het al: zwaardpups hebben bladeren in de vorm van een zwaard. En bij waterpups lijken de bladeren op waterdruppels. Waarom wordt dit onderscheid überhaupt gemaakt? Hierom:

Zwaardpups zijn veel sterker dan waterpups. Waterpups groeien langzamer, maken minder snel hun eigen wortels aan en gaan sneller dood. Om die reden verwijderen we meestal meteen de waterpups. Je hebt er toch weinig plezier van uiteindelijk. Bovendien kan de moederplant haar energie dan beter besteden aan het aanmaken van nieuwe zwaardpups.

Hieronder zie je het verschil tussen een waterpup en een zwaardpup:

Zwaardpup van een dwergbanaan

Zwaardpup van onze Musa Dwarf Cavendish: het blad heeft de vorm van een zwaard.

waterpup musa dwarf

Waterpup van onze Musa Dwarf: het blad lijkt op een waterdruppel.

Groeien er ook bananen aan je Musa bananenplant?

De vraag die veel mensen bezighoudt is of er ook daadwerkelijk bananen zullen groeien aan de Musa Acuminata. Het antwoord is: jazeker! Het is dezelfde bananensoort die je ook in de supermarkt koopt. Dus er komen uiteindelijk zeker ook bananen aan. Dit gebeurt wanneer de Cavendish ongeveer 3 meter hoog is. Dus zo ongeveer tegen je plafond aanzit. Er komen dan echt wel honderden bananen aan, dus je kunt dan makkelijk de hele buurt trakteren op een trosje.

Maar zoals alle feestjes komt helaas ook aan het bananenfeest een einde: na de bloei sterft de banenenplant helemaal af. Maar ach, je kunt dan dus gewoon opnieuw beginnen met je zwaardpups ;-)

Trouwens: naar ons weten krijgt zo’n gekochte musa dwarf Cavendish geen bananen met pitten erin, maar zullen de bananen hetzelfde zijn als in de supermarkt: de pitten eruit gekweekt. Bananen zaaien met pitten zal dus niet lukken, tenzij je zaden koopt die van wilde Cavendish planten afkomen. Mocht je het interessant vinden hoe je bananenplanten kweekt, zie dan ons artikel met handleiding daarover hieronder:

Zaaihandleiding voor bananenplanten

bananen kweken

Bananen kweken en zaaien: zo doe je dat

Bananenplant kopen

Wil je ook zo’n leuke Musa Tropicana kopen? Hieronder vind je een rijtje met online aanbieders, Plantje.nl en via Bol: