Bestrijding spint: effectieve & makkelijke behandelmethoden

Bestrijding spint

Het is koud buiten en dus staat de verwarming weer lekker aan natuurlijk. Maar: dat trekt ook ongedierte aan zoals spint. Ook gedijen deze spinnetjes goed bij een lage luchtvochtigheid. Dus bestrijding spint: hoe doe je dat het beste? We geven je in dit artikel diverse methoden.

Hoe herken je spint?

Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt, is dat de bladeren van je palm of plant hun kleur verliezen en/of dof worden. Of je ziet kleine gele/bruine vlekjes op en onder het blad.

Als je vervolgens de bladeren inspecteert, zie je kleine puntjes of stipjes. Deze stipjes zijn over het algemeen geel, rood of bruin van kleur.

Maar die stipjes zijn de spintmijten zelf, die zich voeden met het sap van de plant. Naarmate de infectie erger wordt, kun je ook fijne spinnenwebjes gaan zien tussen de bladeren en stengels.

Spint is iets anders dan wolluis. Zie voor het verschil hier onze blog over wolluis.

Wanneer krijg je spintmijt in je planten?

Spint houdt van warme en droge omstandigheden. Dat verklaart waarom het vaak voorkomt bij tropische bomen en planten die je in de winter binnen hebt staan. Door de droogte verspreiden ze zich erg snel. Binnen is de luchtvochtigheid laag nu de verwarming weer op volle toeren draait. Daarom is het belangrijk om regelmatig je planten te controleren op tekenen van spint, vooral als je de verwarming aan hebt staan of de luchtvochtigheid van de ruimte laag is.

Wat kun je preventief doen tegen spint?

Je kunt verschillende maatregelen nemen om spint te voorkomen:

1. Zet je planten op een plek waar de temperatuur lager is dan 12 graden Celsius. Dan is het te koud voor spint en stoppen ze met zich voort te planten.

2. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoger wordt. Dat kun je doen met verschillende soorten luchtbevochtigers. Klik op deze pagina voor handige informatie over allerlei soorten luchtbevochtigers.

3. Besproei de planten geregeld met een plantenspuit. Denk eraan dat je ook de onderkant van de bladeren nat maakt.

4. Heb je een plant of boom die gevoelig is voor spintluizen? Zet ‘m dan elke keer tijdens een fikse regenbui even lekker buiten.

5. Gebruik leaf insects bladinsecten concentraat. Dit is een preventief middel dat ervoor zorgt dat de plant een hogere afweer krijgt.

Bestrijding van spintmijten kan op 3 manieren

Er zijn 3 manieren om van deze vervelende spinnetjes af te komen:

  1. Bestrijden van spint met keukenmiddeltjes.
  2. Spint bestrijden chemisch, zoals met spint spray.
  3. Biologische bestrijding met roofmijt of Pokon spint.

1. Bestrijden van spint met keukenmiddeltjes

Hieronder volgen enkele huismiddeltjes om de spinnetjes uit je planten te krijgen. LET OP BIJ BANANENPLANTEN: gebruik géén neemolie of groene zeep bij bananenplanten. De aanzet van de bladeren zullen dan loskomen. Vervolgens valt je hele bananenplant uit elkaar. Gebruik voor musa’s liever een keukenpapiertje met wat spiritus erop, en wrijf de spint eraf.

Azijn kopen: maak je eigen mengsel

Veel mensen roepen direct ‘azijn’ als middel tegen spint en andere luizen. Dat kan misschien wel helpen, maar veel planten kunnen niet goed tegen azijn. Kijk er dus wel een beetje mee uit is ons advies.

Wil je het toch graag proberen? Dan is dit het recept:

20 ml azijn + 20 ml groene zeep + 1 l water. Met dit mengsel besproei je vervolgens dagelijks de geïnfecteerde plant.

Neemolie – als biologisch bestrijdingsmiddel tegen luizen

Neemolie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen allerlei luizen en mijten. Ook kun je je planten er preventief mee behandelen.

Recept: 1 el neemolie + 1 el groene zeep + 1 l lauw water. 

Besproei besmette planten of palmen met dit mengsel. Doe dit 1x per week. Gebruik je neemolie preventief ter bescherming? Behandel je plant of palm dan om de week.

Nogmaals: gebruik dit niet voor bananenplanten.

2. Spint bestrijden chemisch

Ben je die beestjes helemaal spuugzat en zet je daarom liever chemische bestrijding in? Ook dan hebben we wat tips voor je. Zie hieronder de verschillende links naar effectieve spint sprays.

3. Bestrijding spint met biologische middelen

Biologische behandeling van je planten, palmen en bomen is ook mogelijk. Bovendien verzwakken ze je planten niet nóg verder. Als biomiddelen tegen spint zijn er 2 effectieve opties:

Pokon spint

Pokon spint spray is er in meerdere varianten. Pokon biologische bestrijdingsmiddelen zijn de meestverkochte spint sprays. Hieronder vind je de bestverkochte Pokon spint spray middelen:

Pokon spint spray

100% biologische spray die je gebruikt voor zowel je kamerplanten als tuinplanten.

Pokon spint concentraat

Deze bestrijding is hetzelfde als de bovenste spint spray, maar dan in concentraatvorm. Dat betekent dat je de mix eerst zelf moet mengen met water. Dat is handig als je zelf graag de verhouding wil bepalen.

Tegen hardnekkige spint spray

Als je kampt met een hardnekkige spintplaag, dan kun je beter kiezen voor de Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray. Doet het ook goed tegen wolluis trouwens.

Roofmijt kopen

Beestjes tegen beestjes: eigenlijk ons favoriete bestrijdingsmiddel. Zelf kiezen we daarom meestal eerst voor deze oplossing, voordat we met sprays en dergelijke aan de slag gaan. Zo hadden we laatst bijvoorbeeld last van rouwvliegjes. Maar door aaltjes in te zetten, waren we er binnen no time weer vanaf. Zie eventueel onze video over de inzet van aaltjes destijds.

Voor spint kun je roofmijt kopen. Roofmijt is de natuurlijke vijand van spint. Een roofmijt eet de spinnetjes graag op, maar brengen geen schade toe aan je plant. Win-win!

Roofmijt kopen? Je nieuwe vriendjes bestel je het makkelijkste hier: