Zelf goede cactus potgrond maken: ontdek 3 manieren

cactus potgrond

Cactus potgrond van hoge kwaliteit maak je het beste zelf. Zo moeilijk is het gelukkig niet. Bovendien is zelf maken vaak nog goedkoper dan cactusgrond kopen. In deze cactus handleiding ontdek je onder andere:

 • hoe je op 3 verschillende manieren cactusgrond kunt maken;
 • waar je de ingrediënten voor de cactusaarde met korting kunt kopen;
 • welke cactusgrondmix je kunt maken met ingrediënten die je vast wel in of om het huis hebt;
 • Waar je eventueel cactus potgrond kopen kunt als je liever kant-en-klare zakken gebruikt.

Trouwens, heb je ons artikel Cactus verpotten in 10 stappen + slimme tips ook al ontdekt? Wellicht ook interessant om hierna te lezen. Maar laten we voor nu eerst onze eigen ideale cactusgrondmix gaan maken:

Wat voor potgrond heeft een cactus nodig?

Cactussen zijn aangepast aan droge omstandigheden waarbij water schaars is. Hun wortels zijn daarom een kei in het snel opnemen van water, zodra het eindelijk een keer regent.

Nu houdt normale, universele potgrond veel water vast. Je zult niet de eerste zijn die potgrond kocht met rouwvliegjes of paddenstoelen. Dat komt door de hoge vochtigheid in combinatie met veel organisch materiaal.

Maar als je een cactus in zulke vochtige potgrond zet, dan kan dat wortelrot veroorzaken bij de cactus. Ook zie je de cactus zelf in dat geval bruiner worden en rotte plekken krijgen. En uiteindelijk sterft de cactus door het teveel aan water.

Goede cactus potgrond heeft een andere samenstelling, zoals je zo zult ontdekken. Deze samenstelling zorgt voor snelle drainage en voor een nabootsing van de natuurlijke habitat van de cactus.

Zo maak je de beste cactus potgrond

Cactusaarde kun je op meerdere manieren zelf samenstellen. We bespreken 3 veelgebruikte mixen. Uiteindelijk is het maar net welke mix het beste voor jouw cactussen werkt. Dus experimenteer eventueel met de samenstellingen zou ik zeggen!

Cactusgrond mix 1

Zelf hanteren we een eigen specifieke opbouw van cactusgrond bij het verpotten. De beste mix van perfecte cactusgrond volgens ons is als volgt:

Je hebt 4 soorten ingrediënten voor deze cactusgrond nodig (met linkjes waar je dezelfde merken koopt die wijzelf ook gebruiken):

 1. Speciale potgrond voor cactussen.
 2. Lavagruis
 3. Beendermeel
 4. Bloedmeel

Hiervan maak je een mengsel: de verhouding moet ongeveer 20-1-1-1 zijn. Dus 20 delen speciale potgrond; 1 deel lavagruis; 1 deel beendermeel; 1 deel bloedmeel.

Meng vervolgens alles goed door elkaar.

P.s: Als je bij Sybotanica bestelt voor de potgrond cactus & lavagruis, dan krijg je 10% korting met onze eigen code KORTING10PALMTUIN.

Potgrond cactus mix 2

De volgende opbouw is ook eentje die we regelmatig tegenkomen:

  1. 2 delen zaaigrond: Begin met een basis van zaaigrond. Zaaigrond maak je met 1 à 2 delen kokosvezel en 1 deel schoon bouwzand. Deze combinatie zorgt voor de juiste balans tussen vochtbehoud en drainage.
  2. 2 delen bouwzand: Bouwzand verbetert de drainage. Het grove karakter van het zand zorgt ervoor dat water gemakkelijk door de grond kan lopen, waardoor de wortels van je cactus niet in het water blijven staan.
  3. 2 delen biologische potgrond: De cactus heeft een beetje voedingsstoffen nodig, maar niet te veel. Daarom kun je ook wel goede biologische potgrond voor kamerplanten gebruiken als je geen speciale cactusgrond in huis hebt.
  4. Lepeltje lavagruis: Lavagruis is niet alleen rijk aan mineralen maar zorgt ook voor een betere waterafvoer en voor meer luchtigheid van de grond.

Dus de verhouding samengevat: 2 delen zaaigrond; 2 delen bouwzand; 2 delen bio potgrond voor kamerplanten; en een beetje lavagruis.

Cactus grondmix 3

Heb je de ingrediënten van mix 1 en 2 niet in huis en moet je je cactus echt NU verpotten? Het kan soms bijvoorbeeld gebeuren dat je cactus plotseling omvalt en je geen tijd hebt om naar de winkel te rennen voor speciale cactusgrond.

In dat geval is er gelukkig een 3e mix als alternatieve methode die je kunt gebruiken. Deze 3 ingrediënten heb je namelijk waarschijnlijk wél in of om het huis, en dat zijn:

1. Potgrond: Dit kan de potgrond zijn die je normaal gesproken gebruikt voor je andere kamerplanten. 

2. Geel zand of brekerzand: Het zand is voor de drainage en voorkomt dat het grondmengsel te compact wordt. Je kunt voor nu gewoon zand uit je tuin gebruiken, of uit de zandbak van je (klein)kinderen, zolang het schoon is en vrij van chemicaliën.

3. Grind: Het grind zorgt ook voor extra drainage. Schep gewoon wat grind uit de tuin of van je oprit. Wel goed schoonmaken natuurlijk.

Nu je de ingrediënten bij elkaar hebt gesprokkeld, kun je ze gaan mengen. De verhouding van de potgrond-zand-grindmix is gewoon 1:1:1

Maar je kunt ook iets meer of minder van elk ingrediënt gebruiken, afhankelijk van wat je voorhanden hebt.

Extra tips voor je zelfgemaakte cactusgrond

 • Test de drainage van je mix: Voordat je je cactus verpot, is het een goed idee om de drainage van je mix eerst even te testen. Dit doe je door water op de grond te gieten en te kijken hoe snel het erdoorheen loopt.
 • Voeg eventueel meer zand toe: Als je merkt dat de grond te vochtig blijft, dan kun je meer (breker)zand toevoegen om de drainage te verbeteren.
 • Bewaren van te veel grond: Als je meer cactusgrond hebt gemaakt dan je nodig hebt, bewaar het dan in een luchtdichte container voor toekomstig gebruik.
 • Turfvrije potgrond kopen: Kies sowieso liever voor cactus potgrond zonder turf erin. Turf wordt helaas in grote hoeveelheden gewonnen voor potgrond, en tijdens dat proces is de CO2-uitstoot enorm. Gelukkig zien we wel steeds meer alternatieven opduiken!

Dit artikel hoort bij dit onderwerp:

cactus verpotten

Cactus verpotten in 10 stappen + slimme tips