Beendermeel kopen: geef wortels een boost!

beendermeel kopen voor sterke wortels van je palmen

Beendermeel is een biologische fosfaatmeststof die vaak wordt gebruikt om planten en palmbomen te voeden en te versterken. Het is gemaakt van dierlijke botten die zijn verwerkt tot poeder. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en calcium. Vooral als je een nieuwe palmboom aanplant, is het toevoegen van beendermeel aan te raden (in combinatie met bloedmeel).

In deze blog lees je o.a.:

  • Voor welk planten beendermeel kopen?
  • Wat is dit precies voor een meststof?
  • Wanneer beendermeel gebruiken?
  • Wat zijn goede merken? (o.a. DCM, Welkoop, Ecostyle)

Wat is beendermeel?

Beendermeel is gemaakt van dierlijke botten die zijn geroosterd en gemalen tot poeder. Het is rijk aan fosfor en calcium, wat met name belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde wortels. Het bevat ook sporen van andere voedingsstoffen, zoals magnesium, ijzer en zink.

bloedmeel e1694520421525

Hoe gebruik je het?

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken om je planten en (palm)bomen te voeden:

  1. Meng het met water en spuit het direct op de grond rond de planten of bomen;
  2. Strooi de poeder rondom de plant/boom, hark het in de grond en giet er water over heen;
  3. of voeg de poeder toe aan compost of andere organische meststoffen voor langdurige voeding.

Het is dus heel effectief in het versterken van planten en bomen en helpt ze bij het ontwikkelen van gezonde wortels, stengels en bloemen. Ook is het een uitstekende keuze als je zoekt naar een natuurlijke, biologische manier om planten en palmbomen te voeden en gezond te houden.

Wanneer beendermeel gebruiken?

Het heeft een aantal voordelen als specifieke meststof. Daarom kun je het voor verschillende doeleinden gebruiken:

Het is rijk aan voedingsstoffen

De poeder is rijk aan fosfor en calcium, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde wortels, bloemen en stengels. Het bevat ook sporen van andere voedingsstoffen, zoals magnesium, zink en ijzer, die nodig zijn voor de algehele gezondheid van planten.

Zorgt voor langdurige voeding

De meststof is ‘slow release’, wat betekent dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de planten. Dit kan helpen om overvoeding te voorkomen en ervoor te zorgen dat de planten een constante toevoer aan voedingsstoffen krijgen.

Is biologisch

Het is een natuurlijk, biologische meststof gemaakt van dierlijke beenderen. Dat betekent dat het vrij is van kunstmatige chemicaliën en andere synthetische stoffen.

Gemakkelijk in gebruik

Het is gemakkelijk te gebruiken door het te mengen met compost of andere organische meststoffen, of door het rechtstreeks op de grond rond de planten of bomen te strooien.

Helpt bij het voorkomen van ziektes en plagen

De voedingsstof helpt planten meer weerstand op te bouwen tegen ziekten en plagen. De reden hiervoor is dat het het groen voorziet van extra voedingsstoffen wat ze normaal gesproken niet binnenkrijgen.

Geeft de wortelgroei een boost

De wortelgroei en wateropname verbeteren dankzij beendermeel, wat leidt tot gezondere planten en palmbomen. Het advies luidt dan ook om beendermeel te gebruiken als je een nieuwe palmboom aanplant. Dat geeft de wortels een flinke boost.

Maar: sommigen beweren juist dat je palmbomen het eerste jaar met rust moet laten. En dat je pas in het 2e jaar bloed- en beendermeel moet geven.

Zelf doen wij het wél direct bij de aanplant. Tot nu toe gaat dat altijd prima!

beendermeel e1694520481306

Nadelen van beendermeel

Er zijn een paar dingen waar je beter op kunt letten als je beendermeel gebruikt. Dat zijn deze:

  • Gebruik het volgens de aanbevolen doseringen. Waarom? Omdat teveel stikstof en/of fosfor kan leiden tot overvoeding en dus schade aan de plant of boom.
  • De poeder lost niet heel snel op in water. Daarom kun je het beter mengen met compost of andere organische meststoffen om ervoor te zorgen de planten/palmbomen het beter opnemen.
  • TIP: Kijk uit dat je geen beenderpoeder inademt! Het is namelijk een heel fijne poeder dat makkelijk alle kanten opwaait. Vergeet niet dat dit gemalen botten zijn, dus dat wil je echt niet in je longen. Het beste gebruik je dus even een mondkapje als je ermee werkt.