Bloedmeel kopen: wanneer en waarom?

Bloedmeel kopen

Wat is bloedmeel?

Bloedmeel is een biologische meststof die wordt gemaakt van gedroogd bloed, meestal afkomstig van slachthuizen. Het is rijk aan stikstof, wat essentieel is voor de groei van bladeren, stengels en bloemen. Door zijn langzame afgifte zorgt bloedmeel ervoor dat de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen, waardoor planten gedurende een langere periode worden gevoed.

Wat bloedmeel echt onderscheidt, is dat het een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief is voor synthetische meststoffen. In plaats van chemicaliën te gebruiken, maakt het gebruik van organisch materiaal dat anders verspild zou worden. Dus als je bloedmeel gebruikt, dan draag je bij aan duurzaam tuinieren.

Naast stikstof bevat bloedmeel ook aminozuren, die belangrijk zijn voor de opbouw van eiwitten in planten. Deze aminozuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gezonde wortels, waardoor planten beter bestand zijn tegen stressfactoren zoals droogte of ziektes.

Een ander voordeel van bloedmeel is dat het de bodemstructuur verbetert en het  bodemleven bevordert. Het stimuleert  micro-organismen in de bodem die essentieel zijn voor een gezonde bodemecologie. Door organisch materiaal toe te voegen aan de bodem maakt bloedmeel  deze vruchtbaarder.

Ten slotte helpt bloedmeel bij het voorkomen van stikstoftekorten in de bodem. Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten, en een tekort kan leiden tot bijvoorbeeld vertraagde groei en gele bladeren. Door bloedmeel toe te voegen aan de (pot)grond, zorg je ervoor dat je exoten voldoende stikstof krijgen en optimaal groeien.

 

Wanneer en hoe gebruik je bloedmeel?

Het beste is om de voedingsstof in de lente of zomer te gebruiken, wanneer de groei van de plant/boom op zijn sterkst is. Het wordt dan dus meestal gebruikt om de groei en ontwikkeling van planten en bomen te stimuleren.

De meel kun je mengen met potgrond of gewoon in de bodem bij de plant ingraven. Bij het ingraven liever niet direct op de wortels strooien!

Bloedmeel bij palmbomen

In het bijzonder voor palmbomen, is bloedmeel een goede keuze om de groei van de stam en bladeren te stimuleren, vooral in de eerste groeifase. Het is ook nuttig voor het versterken van de wortels van jonge palmbomen, waardoor ze beter in staat zijn om water en voedingsstoffen op te nemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze meststof een hoog stikstofgehalte heeft, dus gebruik het met mate. Overmatig gebruik kan bijvoorbeeld leiden tot de stimulering van bladgroei. En dat gaat dan mogelijk ten koste van de bloemen of vruchten. Daarnaast kan een teveel aan stikstof schade aan planten veroorzaken.

Waar is bloedmeel goed voor?

Wat zijn de voordelen van bloedmeel om te gebruiken als meststof voor planten en palmbomen? We vertelden er eerder al wat over, maar hieronder nog even gestructureerd en kort op een rijtje:

Bevat veel stikstof

Dit gemalen bloed is rijk aan stikstof, wat belangrijk is voor de groei van bladeren, stengels en bloemen. Stikstof is ook nodig voor de opbouw van eiwitten in planten en de ontwikkeling van gezonde wortels.

Rijk aan aminozuren

Het bevat ook een hoog gehalte aan aminozuren, wat belangrijk is voor de opbouw van eiwitten in planten en voor de ontwikkeling van gezonde wortels.

Bevat nuttige sporenelementen

Het bevat waardevolle sporenelementen zoals ijzer, mangaan, zink, enz., Deze zijn gunstig voor de groei en ontwikkeling van planten en bomen.

Het is een natuurlijk insecticide

De poeder kan worden gebruikt als een natuurlijk insecticide om verschillende plagen in de tuin te bestrijden. Bomen en planten raken namelijk beter bestand hiertegen, omdat bloedmeel ze sterker maakt.

Bloedmeel kopen

We besparen je meteen een zoektocht: hieronder vind je een paar online aanbieders van bloedmeel waar je bloedmeel kunt kopen.