Bruine/zwarte/gele/gevlekte palmboom bladeren: oorzaken & oplossingen

palmboom bladeren zijn bruin en verdord

Zijn de palmboom bladeren of bladpunten:

  • bruin,
  • zwart,
  • geel,
  • uitgedroogd,
  • gevlekt,
  • of lichtgroen?

In dit artikel vind je de oorzaken voor elk soort verkleuring. En uiteraard krijg je ook meteen de oplossing!

Bruine punten palm

Bruine punten palm

Bruine bladpunten zijn een veel voorkomend probleem bij palmbomen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken op een rijtje:

1. Uitdroging

Als de palmboom niet voldoende water krijgt, kunnen de bladeren uitdrogen en bruine punten ontwikkelen. Zorg ervoor dat de palm op regelmatige basis water krijgt, maar pas op voor overbewatering. Het is belangrijk om de specifieke waterbehoefte van de betreffende palmsoort te kennen, aangezien dit per soort enorm kan verschillen.


2. Voedingsstoffentekorten

Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot bruine punten van de palmboom bladeren. Zorg ervoor dat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Dat kun je regelen door de palmboom te bemesten met een meststof speciaal voor palmbomen. Dit kan het probleem van bruine punten verhelpen, maar ook überhaupt voorkomen.

3. Te droge lucht

Een lage luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat de palmboom bladeren uitdrogen, wat resulteert in bruine punten. Dit probleem komt vaker voor bij palmbomen die binnenshuis worden gekweekt, waar de luchtvochtigheid vaak lager is dan buiten. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kun je een luchtbevochtiger gebruiken of de palmboom regelmatig besproeien met water.

Kan het echt niet liggen aan de genoemde oorzaken? Dan heeft je palm misschien last van bijvoorbeeld luizen of winterschade.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers: van gratis tot ultrasoon – Welke is het beste voor jou?

Bruine vlekjes op bladeren die lijken op een soort roestvlek

bruine vlekjes bladeren palmboom die lijken op roest

Opvallende bruine vlekjes op bladeren die lijken op roest, zijn vaak het gevolg van zonnebrand.

Bekijk de perfecte plek voor jouw unieke palmsoort en verhuis je palm als dat nodig is. Zorg voor een geleidelijke overgang naar zonlicht voor jonge palmen en exemplaren die lange tijd binnenshuis hebben gestaan. Door je palm geleidelijk aan de zon bloot te stellen, voorkom je schade door zonnebrand. Houd er rekening mee dat de reeds verbrande plekken helaas onherstelbaar zijn. Maar met de juiste zorg zal je palm nieuwe, gezonde bladeren ontwikkelen.

Bruine vlekken op bladeren (of zelfs zwarte vlekken)

zwarte vlekken e1694515403676


Mysterieuze bruine en zelfs zwarte vlekken op palmbladeren duiden vaak op wortelschade. Dit probleem duikt meestal op na een vochtige winter. Zorg ervoor dat de palm niet al te natte voeten krijgt, door ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen in de grond.

Zwarte punten palmboom

zwarte punten palmboom

Zwarte punten op palmboom bladeren kunnen duiden op een probleem met overbewatering. Wanneer een palm te veel water krijgt, kan dit leiden tot wortelrot, waardoor de hele boom dood kan gaan. Wortelrot herken je vaak als eerste aan de vele zwarte punten van de palmboom bladeren.

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de palm de juiste hoeveelheid water krijgt. Bovendien helpt het om te zorgen voor een goed doorlatende grond of een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

Hier bestaan speciale pakketten voor. Hieronder vind je zo’n palmenpakket van Pokon. Voor enkele tientjes krijg je dan een zak palmgrond, voeding, hydrokorrels en zelfs een watermeter.

Bladeren palmboom hangen

Als de bladeren van je palmboom hangen, dan komt dat meestal door 1 van de volgende 2 redenen:

  1. De bladeren hangen, omdat je ‘m te weinig water geeft.
  2. Ze hangen, omdat je te veel water geeft.

Heel simpel dus eigenlijk. Als je het lastig vindt om te onthouden hoe vaak en hoeveel water elke palm nou heeft gehad, dan raden we je een vochtmeter aan. Zie voor alle informatie hierover onze blog over watermeters.

Palmboom bladeren worden geel of lichtgroen

Palmboom bladeren worden geel

De palmboom bladeren worden geel? Dan wijst dat vaak op een voedingsstoffentekort.

Blijven de nerven van het blad vaak groen, en wordt de rest van het blad gelig? Dat heet dan ook wel ‘chlorose‘. Dit duidt meestal op een ijzertekort. De grond is dan waarschijnlijk kalkrijk of heeft een hoge pH-waarde.

Ook kunnen gele bladeren ontstaan door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals stikstof en magnesium. Magnesiumtekort ontstaat sneller als de palm in zure grond staat.

Hoe dan ook: je kunt de palm bij gele bladeren de palmvoedingen geven die eerder benoemd zijn (Pokon of Palmbooster). Daarnaast gebruik je Bloedmeel om stikstoftekorten aan te vullen en een palmvoeding met magnesium bij magnesiumgebrek:

Winterschade – palm bruine bladeren na winter

palm bruine bladeren winterschade

Wanneer de winterse kou plaatsmaakt voor de lente, merk je misschien dat je palm bruine bladeren heeft gekregen. Het begint meestal met enkele bruine of donkergroene vlekken op de bladeren. En langzaamaan worden de bruine bladeren steeds erger. Dit is typisch voor winterschade.

Winterschade is een jaarlijkse uitdaging voor palmliefhebbers, maar met de juiste zorg en aandacht kan je palmboom vaak wel herstellen.

Allereerst mag je de bruine bladeren gerust afknippen. De palm heeft er niks meer aan. Bladeren die nog wel veel groen hebben, maar alleen wat lelijk zijn, laat je liever zitten. Als je teveel snoeit, dan wordt de stam op dat punt dunner namelijk.

Cuprex kopen

Kun je ook de speer eruit trekken? Dan betekent het dat je palm speerrot heeft. Probeer hem in dat geval te redden met Cuprex. Eerst trek je de verrotte speren eruit en vervolgens giet je Cuprex in het gat.
Het gaat wel echt heel specifiek om Cuprex. Elke palmliefhebber zal je vertellen dat dit eigenlijk het enige wondermiddel is.

Ook zou kaneel helpen, maar bij ons heeft het nog nooit gewerkt! En bij Cuprex gingen de palmen met speerrot weer ‘als een speer’.