Cactus verpotten in 10 stappen + slimme tips

cactus verpotten

Zo nu en dan moet ook een cactus verhuizen naar een iets grotere pot. Maar dat is een prikkelende uitdaging: hoe kun je een cactus verpotten zonder zelf als een egel te eindigen? Dit artikel loodst je door het stekelige proces.

Wanneer moet je een cactus verpotten?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of jouw cactus klaar is voor een upgrade qua woonruimte. Maar er zijn enkele signalen die erop wijzen dat je cactus toe is aan een nieuwe pot:

 • Groei en/of bloei staat op pauze – ook cactussen hebben soms motivatieproblemen.
 • De cactus barst (bijna) uit z’n pot.
 • De wortels komen onder de pot uit door het drainagegat.

Zie je één van deze signalen? Dan is het tijd om in actie te komen en je cactus te verpotten naar een groter onderkomen.

Potgrond cactus verversen

Let op: vertoont je cactus geen signalen dat ie verpot moet worden? Ververs de cactusgrond dan wel sowieso om de 4 jaar. Daarvoor kun je speciale cactus potgrond kopen.


Pot vullen met de allerbeste cactusgrond: zo maak je het zélf 

Zelf hanteren we een specifieke opbouw van cactusgrond bij het verpotten. Cactus potgrond maak je namelijk heel eenvoudig zelf. Wil je weten hoe? Lees dan ons artikel Zelf goede cactus potgrond maken: ontdek 3 manieren.

Hoe groot moet de nieuwe cactuspot zijn?

Houd het gezellig krap door voor een pot te kiezen die één maatje groter is. Dat betekent hooguit 3cm breder. Waarom? Omdat je stekelige vriend van knus houdt. Een krappe pot is dus het beste. Bovendien: grote potten houden meer water vast. De grond blijft dan dus langer nat. En zoals je weet houdt een cactus niet zo van veel water. 

🌵Tip!

Een handige truc bij het verpotten: gebruik de oude pot. Plaats deze in het midden van de nieuwe pot; vul de ruimte eromheen met aarde; druk stevig aan; en verwijder daarna simpelweg de oude pot. Een perfect passend gat is op deze manier gegarandeerd!

Een cactus verpotten in 10 stappen

 1. Cactus verpotten stap 1: Lees eerst ons uitgebreide artikel over planten verpotten in het algemeen.
 2. Zorg ervoor dat de grond droog is voordat je begint. Geef de cactus dus ook géén water vlak voor het verpotten.
 3. Plaats een stuk jute onderin doek in de pot. Dit voorkomt dat de hydrokorrels of perliet uit de pot rollen of het drainage-gat blokkeren.
 4. Leg een laagje hydrokorrels of perliet op de bodem.
 5. Maak het speciale cactusgrond mengsel, zoals eerder in dit artikel beschreven.
 6. Om jezelf te beschermen, is het belangrijk om tuinhandschoenen aan te trekken en de cactus in te wikkelen met kranten, stuk karton of een dikke doek.
 7. Heeft de cactus dikke stekels? Prik die dan door de krant/kartonwikkel/doek heen, zodat je ‘m hieraan omhoog kunt tillen.
 8. Haal de cactus uit z’n oude pot. Zie ook de tip onderaan dit artikel. Plaats de cactus in de nieuwe pot met het speciale grondmengsel.
 9. Geef de cactus voldoende water om de meststoffen te activeren. Het is handig om een flinke plens water in één keer te geven, om een regenbui in de woestijn na te bootsen.
 10. Daarna sowieso 8 weken geen water geven bij normale temperaturen. Alleen bij hitte geef je ‘m eerder water. Zorg er wel altijd voor dat het water goed weg kan lopen, oftewel zorg ervoor dat er voldoende drainagegaten in de pot zitten.

Gerelateerd artikel:

Plant verpotten

Alles over planten verpotten