4 methoden om hydrokorrels te gebruiken + de goedkoopste aanbieders

hydrokorrels kopen

Tropische planten hebben vaak veel water nodig, maar daardoor ook een goede drainage. Want zelfs planten en bomen die een flinke slok water lusten, kunnen gaan rotten als ze te nat staan. Dit geldt al helemáál als ze in een pot zonder gat staan.

Een goede oplossing is hydrokorrels kopen. Maar hoe kun je hydrokorrels het beste gebruiken? Dat is namelijk niet bij elke plant of boom hetzelfde.

In dit artikel vind je daarom 4 verschillende methodes om hydrokorrels te gebruiken. En lees je wanneer je welke methode het beste gebruikt.

Uiteraard noemen we eveneens een paar webwinkels waar je de meeste kilo’s krijgt voor de laagste prijs. Want vergeet niet: die zakken zijn zwaar! Dus mocht je bijvoorbeeld 40 liter willen kopen, dan is het handiger om ze online te bestellen natuurlijk: dan worden de zware zakken gewoon aan de deur afgeleverd. En houd jij je rug gezond. Enne.. kijk vooral ook onderaan het artikel voor onze kortingscode.


Wat doen hydrokorrels precies?

Hydrokorrels zijn kleine, poreuze kleibolletjes die water en voedingsstoffen vasthouden. Men maakt ze door zware klei te verhitten op een heel hoge temperatuur: daardoor zwelt de klei op tot poreuze bolletjes.

Ze zijn daardoor zó water-absorberend dat ze wel tot 300 keer hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen. Hydrokorrels zijn een veilig en niet-giftig materiaal. Ze zijn niet brandbaar en veroorzaken geen allergische reacties.


Waarom zou je hydrokorrels gebruiken?

  • Ze houden de vochtigheid van de grond constant, waardoor planten minder water nodig hebben. En daardoor minder snel uitdrogen.
  • Ze helpen wortelrot voorkomen, omdat hydrokorrels het overtollige water opzuigen.
  • Je kunt ze gebruiken voor hydrocultuur: dat is een methode om planten te houden zonder aarde in de pot.
  • Hydrokorrels zijn gemakkelijk te onderhouden: even afspoelen met lauw water en klaar. Zijn ze heel vies of beschimmeld? Dan mag je ze eventueel koken, zodat je ze desinfecteert.
  • Je kunt ze ook prima gebruiken voor in de tuin.
  • Ze verminderen het risico op bodemziekten (met name schimmels), omdat de kleikorrels een neutrale pH hebben.
  • En ook heel fijn: ze zijn herbruikbaar.

Hydrokorrels gebruiken: 4 methoden

Afhankelijk van je doel en voor welke plant/boom, gebruik je 1 van deze 4 methoden:

Methode 1: Hydrokorrels onderin de plantenpot doen

Sommige planten en bomen hebben niet veel water nodig. Denk bijvoorbeeld aan Dracaenas, vetplanten of cactussen. Als zo’n exoot in een dichte pot staat (= pot zonder een gat onderin), dan kan dit met water geven nog wel eens misgaan. Ik bedoel, het overkomt iedereen wel eens dat je per ongeluk té enthousiast bent met je gietertje. Waardoor je plant iets meer water krijgt dan de bedoeling was.

Om die reden is het verstandig dat je een laagje hydrokorrels onderin de pot doet. En daar bovenop doe je vervolgens de potgrond. De kleikorrels zuigen het teveel aan water op. Later geven ze dit opgeslagen water weer langzaam af. Op deze manier worden de wortels van de plant/boom niet te nat en voorkom je daarmee wortelrot.

Staat de boom of plant in een pot mét gat? Ook dan kun je gerust hydrokorrels toevoegen. Allereerst komt er dan wat meer lucht bij de wortels. En ten tweede doe je het voor de zekerheid: stel dat je buren je planten water geven tijdens je vakantie. En ze doen iets te veel hun best, waardoor de planten half verzuipen. Dan ben je achteraf heel blij dat er een laagje korrels in zaten!

Oh ja, let op: check regelmatig of het gat niet geblokkeerd wordt door een hydrokorrel. Want dan blijft er natuurlijk alsnog een laag water onderin staan.

Methode 2: Bovenop de potgrond leggen

Sommige planten mogen niet (te snel) uitdrogen. Bijvoorbeeld varens, Calathea’s, Celosia’s of Dieffenbachia’s. Bij zulke planten kun je dan een laagje kleikorrels óp de potgrond leggen. Als je de plant dan water geeft, zal er een waterreserve ontstaan in de hydrokorrels. De potgrond droogt op die manier niet snel uit. Deze methode is ideaal als je een tijdje van huis bent of als je zulke planten op kantoor hebt staan. Dan hoef je je minder gauw druk te maken of de planten wel voldoende water krijgen.

Het beste steek je ook een watermeter in de pot, zodat je weet hoeveel water er nou nog precies in de aarde zit. Over watermeters schreven wij eerder al een artikel.

Methode 3: Hydrokorrels vermengen met de aarde

Bij de aanplant van een palmboom bijvoorbeeld, mengen veel mensen een paar handjes van die korrels met de onderste laag grond, net onder de wortels. Palmbomen hebben immers veel water nodig. Op deze manier houden de korrels het water in de bodem beter vast en is er nog water beschikbaar in drogere zomertijden. Of in het geval van grondvorst: het regenwater kan dan niet zakken, waardoor de boom gek genoeg kan uitdrogen.

Ook bij varens zou je de korrels kunnen vermengen met aarde, zodat de grond altijd wat langer vochtig blijft.

Methode 4: Hydrocultuur

Hydrocultuur is dat je een plant in een pot zet met alleen hydrokorrels en water. Je gebruikt verder dus géén potgrond.

Het voordeel hiervan is dat je alleen nog maar het water af en toe hoeft bij te vullen: je hebt dus volledige controle over de watergift.

Een ander voordeel is dat je met hydrocultuur nooit last krijgt van bijvoorbeeld plagen zoals rouwvliegjes.

Wel is het hierbij nodig om een watermeter te gebruiken. Tegenwoordig heb je zelfs speciale bloempotten voor hydrocultuur die je kant-en-klaar kunt kopen:

Hydrokorrels kopen

Wil je graag hydrokorrels kopen met de beste prijs/aantal kilo verhouding? Hieronder vind je een overzicht van webwinkels die ze het goedkoopste aanbieden.

Sowieso heb je bij online winkels vaak de keuze uit een groter assortiment dan in een fysieke winkel én kun je de korrels snel bij je thuis laten bezorgen.

 Cadeautje van ons voor jou: 10% korting op je hydrokorrels en meer

 

Bij Sybotanica hebben ze ook kleine zakjes hydrokorrels én mooiere alternatieven, zoals het gloednieuwe ZEOLIET. Dit doet hetzelfde als een hydrokorrel, maar slaat daarnaast ook nog eens voedingsstoffen op. Maar dat is niet alles: bij aanraking met water, verandert de kleur!

Neem zelf eens een kijkje in hun prachtige webshop. En je mag dan ook nog eens onze speciale kortingscode gebruiken bij je bestelling: KORTING10PALMTUIN

Deze kortingscode is geldig op ál je bestellingen bij Sybotanica. Krijg je gewoon van ons als cadeautje! Alsjeblieft!