Palm verpotten in 8 stappen + zelf goede palmgrond maken

palm verpotten

Wil je je palm verpotten maar weet je niet hoe? In dit artikel ontdek je de 8 stappen om je palm succesvol te verpotten. Ook geven we specifiekere, extra informatie over bepaalde palmsoorten. En alsof dat nog niet genoeg is, leer je ook hoe je zelf palmgrond kunt maken. Laat die groene vingers maar wapperen en lees snel verder!

Wanneer moet je je palm verpotten?

Op welk moment van het jaar kun je een palm verpotten?

Een palm in pot buiten verpot je altijd in het voorjaar. Kamerpalmen die binnen staan, mag je in principe het hele jaar verpotten als het echt nodig is. Maar het liefst ga je ook hier met de seizoenen mee als het even kan.

Wanneer moet je een palmboom verpotten?

Het ligt een beetje aan het palmboomras. Er zijn per ras verschillende signalen dat het tijd is voor een groter onderkomen:

 • Zo zal een jonge Trachycarpus fortunei sneller verpot moeten worden, omdat die op een gegeven moment een groeispurt krijgt.
 • Andere soorten, zoals de Phoenix Canariensis (zie voor meer info verderop in dit artikel), zal zichzelf uiteindelijk letterlijk uit de plantenpot duwen. Het is dan duidelijk tijd voor een potmaatje groter (er bestaat ook nog een andere mogelijke oplossing: die lees je straks).
 • Een algemene vuistregel is om je palmbomen om de 3 tot 5 jaar te verpotten. Maar het ligt er dus ook een beetje aan hoe snel ze groeien.
 • Een palmboom in bak zul je natuurlijk niet zo snel verplanten. Ervan uitgaande dat de palm in een grote bak zit. De potgrond zul je dan wel regelmatig moeten verversen. Na verloop van tijd wordt de palmgrond namelijk minder luchtig en zijn de voedingsstoffen er ook wel uit.

Palm verpotten: voorkom deze veelgemaakte fouten

We geven je eerst even een paar tips om veelgemaakte fouten van het verpotten te voorkomen.

Te veel voeding in de palmgrond doen

Let op dat je niet meteen teveel voeding geeft, met name aan de jongere palmen. De wortels kunnen dan namelijk ‘verbranden’. Mocht je een palm verplanten die vrij snel erna lelijke bladeren krijgt, dan kan de oorzaak dus overvoeding zijn. In dat geval ververs je beter meteen de potgrond met nieuwe.

Je palm in pot buiten in de oostenwind zetten

De oostenwind is een behoorlijk koude wind. Als je een winterharde palm in pot buiten op een onbeschutte plek zet, dan heb je kans dat de wortels bevriezen en de palm uitdroogt. Het gaat namelijk om de gevoelstemperatuur en niet om de werkelijke temperatuur. Dus als een winterharde palmboom -10°C aankan, dan betekent het dat ie -10°C qua gevoelstemperatuur aankan. Een oostenwind zorgt voor een koudere gevoelstemperatuur.

Dus als je ervoor kiest een winterharde palmboom niet in de volle grond te zetten, maar buiten de palm in een pot of bak wilt zetten, plaats ‘m dan wel liever tegen een schutting of het huis aan. En beschermd tegen de oostenwind dus. De grootste kans dat je hiermee te maken hebt is als de palmboom in de voortuin staat. De meeste achtertuinen zijn namelijk omheind met schuttingen en een palmboom in de voortuin staat meestal vrij open. Als je ‘m dichtbij het huis zet, krijgt hij bovendien ook wat stralingswarmte van het huis mee.

Verkeerde potgrond gebruiken

Voor een palm in pot gebruik je géén universele potgrond als enige bodem. De luchthuishouding moet namelijk beter zijn dan dat gewone potgrond biedt + een palmboom heeft specifieke voedingstoffen nodig. Als je universele potgrond gebruikt, dan krijgt de palm ten eerste mogelijk een teveel aan bepaalde stoffen en mineralen (zie ook de alinea over Washingtonia verderop). En ten tweede neemt het luchtpercentage bij universele potgrond sneller af dan bij palmen potgrond.

Hieronder zie je 2 veelgebruikte soorten potgrond voor palmbomen. Als je het bij een winkel koopt, let dan op of het voor kamerpalmen of voor tuinpalmen bedoeld is.

Een palm verpotten in 8 stappen

 1. Lees eerst ons uitgebreide artikel over planten verpotten in het algemeen voor de basis.
 2. Zorg ervoor dat de nieuwe palmpot voldoende drainagegaten heeft.
 3. Optioneel: doe eventueel een klein laagje hydrokorrels of perliet onderin de pot. Let op: de wortels van de palmboom mogen hier niet in komen te staan straks! Dus het laagje hydrokorrels ligt ver onder het wortelstelsel. Anders kun je wortelrot gaan krijgen als de boom een keer teveel water krijgt. Gaat het om een klein palmpje in een klein bloempotje? Sla deze stap dan voor de zekerheid over.
 4. Vul de pot gedeeltelijk met goede potgrond speciaal voor palmbomen. Is het wel een erg grote bak die je moet opvullen? Maak dan een palmgrond mengsel van 1/3e universele potgrond, 1/3e palmgrond en maak voor 1/3e een mix  van turf, kokos, lavagruis en vermiculiet.
 5. Vervolgens kun je de palm verpotten. Zorg ervoor dat je de onderkant van de stam niet dieper in de nieuwe pot plaatst dan in de vorige pot. De onderkant van de stam herken je aan een klein dikker stukje.
 6. Meng een klein beetje bloedmeel en beendermeel door de rest van de potgrond. Niet teveel! En deze korrels mogen ook niet direct rondom en tussen de wortels liggen, omdat de wortels dan ‘verbranden’ (geldt ook voor koemestkorrels trouwens, mocht je dat vaak gebruiken).
 7. Als laatste dek je de bodem af. Dit kun je bijvoorbeeld doen met leuke steentjes of een bodembedekker zoals sedumplantjes of Slaapkamergeluk. Dit laatste plantje kan ook prima voor buiten, ook al wordt het officieel verkocht als kamerplantje. De reden om de bodem af te dekken, is zodat er geen onkruid op kan groeien. En een bodembedekker helpt ook te voorkomen dat de palmgrond snel uitdroogt én het houdt warmte zo beter vast.
 8. Geef de palmboom zoveel water totdat het onder uit de pot loopt.

Klaar!

Zelf palmenpotgrond maken? Dit is onze mix

Nog even in een apart blokje, mocht je er net over heen hebben gelezen. Hoe maak je dus zelf goede palmengrond? Er zijn natuurlijk verschillende manieren, maar zelf gebruiken we het volgende mengsel met succes:

 • 1/3e deel universele potgrond
 • 1/3e deel speciale palmgrond of mediterrane potgrond

 • 1/3e deel is een mix die je zelf maakt van turf, kokos, lavagruis en vermiculiet.

 • In de bovenste grondlaag (dus na het verpotten van de palm) meng je er nog een klein beetje bloedmeel en beendermeel doorheen.

Extra informatie over het verpotten van specifieke palmsoorten

Sommige palmen hebben specifieke omstandigheden nodig als je ze gaat verpotten. We bespreken ze hieronder.

Verpotten van de Trachycarpus fortunei

In winter er dus op letten dat de bak niet bevriest. We doen er zelf altijd bubbeltjesplastic omheen. Zorg er ook voor dat de boom goed beschut staat en niet vol in de oostenwind. De kans dat ie dan flinke winterschade heeft, is dan een stuk groter.

Een Trachycarpus zet je alleen als palmboom in bak wanneer je ‘m echt niet in de volle grond kunt zetten. In de volle grond doen ze het namelijk over het algemeen beter. Zelf hebben we één Fortunei in een houten wijnvat staan, omdat het er mooi uitziet.

Belangrijk is dus dat je deze palmboom véél ruimte geeft.

Phoenix Canariensis palm verpotten

Zorg ervoor dat je een hoge pot gebruikt, want de wortels van deze palmboom groeien wel tot een meter lang! Als je hem in een te kleine pot zet, zal de boom zichzelf omhoog duwen. Je kunt ook gerust de wortels snoeien om te voorkomen dat ie te groot wordt. Je kunt dan ongeveer 1/3e stuk van de wortellengte verwijderen.

 Verpotten van Chamaerops humilis palm

Als je van plan bent om de palm in een pot te zetten, is het belangrijk dat de pot hoog is. Ook deze palm heeft net zoals de Phoenix Canariensis namelijk zeer lange wortels die helemaal naar beneden groeien. Ook tot een meter lang! Zorg er daarom voor dat de wortels voldoende ruimte hebben om diep naar beneden te kunnen groeien.

Verpotten van een Reizigerspalm

Een Reizigerspalm (Ravenala madagascariensis) lijkt qua uiterlijk én qua voorkeuren veel op een Strelitzia. Hij zit daarom graag in een krappe pot. Om die reden hoef je ‘m niet vaak te verplanten, alleen als ie echt uit z’n voegen barst.

Washingtonia Robusta

Hoe je zelf Washingtonia potgrond maakt: Meng 1/2e deel wit zand met 1/2e deel palm potgrond. Dit is perfect om het volume van de pot op te vullen en zorgt ervoor dat de potgrond niet té veel voedingsstoffen bevat. Voeg verder af en toe wat gehygiëniseerde koemestkorrels toe.