Plantenpot kopen? Zo kies je de perfecte pot!

plantenpot kopen

Op zoek naar de perfecte plantenpot? In dit artikel ontdek je alle tips en tricks, zodat je de juiste keuze maakt. Van grootte tot materialen, en van prijs tot drainage: na dit artikel is je perfecte plantenpot kopen een stuk makkelijker!

De grootte en vorm

Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een perfecte plantenpot is de grootte en vorm ervan:

  • De bloempot moet voldoende ruimte bieden voor de wortels om te groeien.
  • Maar: een grote pot betekent ook dat het langer duurt, voordat de grond weer droog is. En hoe langer er water in de pot blijft, hoe sneller sommige planten last krijgen van wortelrot. 

Dus denk niet meteen ‘ik neem wel voor de zekerheid een hele grote plantenpot, en dan zit ik wel goed voor de komende jaren’.

De enige uitzondering hierop zijn planten en boompjes die een flinke slok water lusten, zoals bananenplanten en de lepelplant. Die hebben het juist nodig, vooral in de zomer.


Algemene vuistregel

De algemene vuistregel is om te kiezen voor een plantenpot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot waarin ie nu zit. Hierdoor hebben de wortels voldoende ruimte om te groeien zonder meteen overweldigd te raken door meters extra grond. En de kans op wortelrot minder is, zoals eerder benoemd.

Ook hier geldt weer een uitzondering: de Strelitzia. Deze zit juist graag krap. Dus zet deze altijd in een kleine pot!


Welke vorm bloempot kiezen?

Daarnaast is ook de vorm van de bloempot belangrijk. Ronde potten zijn over het algemeen geschikt voor planten met een compacte wortelstructuur, terwijl langwerpige, hoge potten beter geschikt zijn voor planten met lange wortels, zoals orchideeën. Ook palmbomen met lange wortels zet je in een hoge pot, anders duwen ze zichzelf er letterlijk uit. Denk aan palmbomen zoals Phoenix Canariensis en Chamaerops humilis.

Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.

Drainagegaten

Waarom zijn drainagegaten zo belangrijk? Nou, drainagegaten zorgen ervoor dat overtollig water uit de bodem van de pot kan weglopen. En dit voorkomt wortelrot. Maar wat als je een prachtige plantenpot hebt gekocht, maar deze geen drainagegaten heeft? Dan zijn er een paar oplossingen die je kunt uitproberen:

  1. Met kweekpot in de sierpot. Doe wat potgrond in je mooie sierpot. Plaats de plant in een kweekpot en zet deze vervolgens in je sierpot. Op deze manier kan het water weglopen uit de kweekpot naar de bodem van je sierpot en kunnen de plantwortels niet in een laagje water blijven staan.
  2. Zelf gaten erin boren. Als je handig bent, kun je zelf gaten maken in de potbodem. Sommige plastic potten hebben al voorgedrukte ronde putjes aan de onderkant. Dat zijn de plekken waar je kunt boren. Vergeet je plantenpot hierna niet op een onderschaal te zetten.
  3. Hydrokorrels erbij. De laatste optie is om niks eraan te doen en gewoon voorzichtig water te geven. Als je een expert bent in de juiste hoeveelheid water geven aan je planten, dan kan dit natuurlijk prima. Je kunt voor de zekerheid sowieso wat hydrokorrels erbij gebruiken, mocht je per ongeluk een keer uitschieten met je gieter ;-) Op welke manieren je hydrokorrels kunt gebruiken, lees je in dit artikel over de 4 methoden om hydrokorrels te gebruiken.

Het materiaal

Plantenpotten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek, terracotta, plastic en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je plant (en natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur). We zetten de verschillende materialen hieronder op een rijtje:

Keramische potten

Keramische bloempotten zijn heel stijlvol en duurzaam, máár kunnen ook erg zwaar zijn. Ze houden het water goed vast, waardoor ze geschikt zijn voor planten die niet veel water nodig hebben.

Kweekpotten bij Bromelia’s

In sommige gevallen zijn kweekpotten gewoon het meest handig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Bromelia’s en Tillandsia’s: omdat dit allemaal luchtplantjes zijn, halen ze hun voedingsstoffen voornamelijk uit de lucht. Zonder potgrond en goede verzorging doen ze het dus ook prima. Om die reden hoef je een Bromelia nooit uit z’n kweekpotje te halen als je ‘m koopt. Je kunt ‘m dus gewoon meteen in een mooie sierpot zetten, zonder de plant uit z’n kweekpotje van de winkel te halen. Handig he?

Glazen bloempot

Glazen bloempotten zijn ontzettend in momenteel. Je hebt ze dan ook in verschillende kleuren en stijlen.

Toch kun je met een standaard glazen bloempot ook heel veel leuke dingen doen. Zo maakten we laatst nog een decoratieve schaal met cactusjes en succulenten. En een van de succulenten zit in een glazen bloempotje. Zie foto:glazen bloempot idee

Verder is een glazen bloempot vooral geschikt voor planten die niet veel aarde nodig hebben. Dus denk aan Orchideeën, rotsplantje en (weer) Bromelia’s.

Plastic plantenpot

Een plastic plantenpot is licht van gewicht en vaak heel goedkoop, maar biedt over het algemeen minder bescherming tegen temperatuurschommelingen buiten. Plastic warmt natuurlijk op. Maar zelf hebben we hier goed ervaringen mee hoor. Hebben genoeg kunststof plantenbakken buiten staan. Ze zijn hartstikke stevig en worden tegenwoordig steeds vaker gerecycled. Let dus wel op met planten buiten die niet teveel water mogen vasthouden (zoals eerder benoemd): in dat geval kun je beter kiezen voor een terracotta plantenpot.

Ook voor de Kokospalm is een plastic bloempot aan te raden, omdat die dus wat langer warm blijft. En voor onze bananen in pot gebruiken we ook altijd plastic.

Voor binnen is een plastic plantenpot altijd prima, aangezien de temperatuur binnen toch wel aardig constant is.

Een plantenpot kopen van metaal

Metalen plantenbakken kunnen roesten als je ze niet goed behandelt, maar ze zijn wel erg stevig en duurzaam. Ook houden ze de warmte natuurlijk enorm vast: ze kunnen gloeperd-heet worden! Kijk dus uit dat de wortels van je planten daardoor niet verbranden.

Wil je dat sowieso voorkomen? Doe de plant(en) dan eerst in een grote kweekpot. In de metalen plantenbak leg je eerst een laag aarde en de planten in kweekpot graaf je er dan vervolgens in. Zo hebben ze een beschermlaagje, mocht het wel heel erg heet worden.

De stijl van je sierpotten

Natuurlijk wil je ook dat je plantenpot er mooi uitziet in je interieur of tuin. Gelukkig is er een enorme keuze aan stijlen beschikbaar, van minimalistisch tot kleurrijk en van strak tot speels. Denk bij het kiezen van een stijl aan de sfeer die je wilt creëren met je plant(en) en laat dit overeenkomen met de pot die je kiest.

Daarnaast kun je ook creatief omgaan met het combineren van verschillende potten en materialen. Zoals wijzelf dus ook deden met de cactusschaal, zoals je ziet op de foto boven. Door te spelen met verschillende kleuren, vormen en maten kun je een aantrekkelijke uitstraling creëren. Onze cactusschaal past daardoor bij heel veel verschillende interieurstijlen. Dus durf te experimenteren en laat je creativiteit gewoon lekker op de vrije loop!

Een plantenpot kopen: hoeveel kost het

Tot slot is ook de prijs van de plantenpot voor velen een belangrijke overweging natuurlijk. Gelukkig kun je voor elk budget wel een geschikte plantenpot kopen. Houd er rekening mee dat duurdere materialen zoals keramiek vaak veel langer meegaan dan goedkopere materialen zoals plastic. Met name als je een duurzame plantenpot voor buiten zoekt, is goedkoop al snel duurkoop.

Nog vragen over je perfecte plantenpot kopen?

Sinds kort zit Palmtuin ook op Facebook! Dus als je nog vragen hebt over het kiezen van een geschikte plantenpot, stel ze dan gerust daar.