Tillandsia cyanea: een kleurrijke & bijzondere tropische kamerplant

tillandsia cyanea

De Tillandsia cyanea wordt steeds populairder als tropische kamerplant. En dat is niet zo gek: hij is luchtzuiverend, niet giftig, en heeft een veel hogere sierwaarde dan gemiddeld. De felroze kam is namelijk pas het begin, de échte magie komt na 2 jaar. Daarover straks meer.

Oh ja, ook niet onbelangrijk: de t. cyanea is supermakkelijk te verzorgen én maakt steeds nieuwe scheuten aan, dus je hebt daarmee een tropische kamerplant voor het leven!

Om al deze zeldzame, positieve eigenschappen is de Tillandsia cyanea absoluut een favoriet van ons. In dit artikel lees je alles over deze Cyanea plant + waar je de Tillandsia kopen kan.

Tillandsia Cyanea is een luchtplantje

De Tillandsia c. komt oorspronkelijk uit Ecuador. De plant valt onder de Bromelia’s. Dit zijn officieel luchtplantjes. Dat betekent dat ze eigenlijk geen aarde nodig hebben en hun voeding uit de lucht halen. Je kunt ze dan ook prima ’s zomers in bijvoorbeeld je palmboom hangen!

Een Tillandsia geeft 2 totaal verschillende soorten bloemen

Ik vergeet het nooit weer: ik ging voor het eerst een Tillandsia kopen. Vervolgens in een leuk potje op kantoor neergezet. De bedoeling was om me die maand meer te verdiepen in Bromelia’s.

Op een dag zag ik plotseling een vreemd paars stofje in de kam. Ik probeerde het eruit te pulken, maar het lukte niet, dus ik liet het maar zitten. Maar de volgende ochtend stond me een fantastische verrassing te wachten: het paarse ‘stofje’ was in 1 nacht uitgegroeid tot een paarse bloem!

En dat maakt deze tropische kamerplant zo spectaculair: de roze kam is al een lust voor het oog, maar na 2 jaar krijgen ze dus óók nog eens andere bloemen!

tillandsia bloem scaled

Roze kam & paarse bloemen

De T. Cyanea bloeit 2x, maar beide bloeiwijzen zijn totaal verschillend:

  1. De roze kam is  de 1e bloei en kan wel 3 tot 6 maanden blijven. Deze roze kam verschijnt overigens maar 1x.
  2. Na ongeveer 2 jaar zie je plotseling ‘paarse stofjes’ in de kam. In een rap tempo groeien ze uit tot bloeien. Als dit gebeurt, check ze dan eens voor de lol elke 2 uur. Je zult duidelijk zien dat het bloemetjes alweer wat verder is gegroeid. Zo hard gaat het!

Enige nadeel is dat de moederplant na deze 2e bloei afsterft. Over het algemeen zal ze eerst nieuwe plantjes (ook wel ‘pups’ genaamd) produceren aan de zijkant. Dus gooi de plant niet meteen weg en wacht tot de nieuwe sprietjes verschijnen. Zie de vergelijkingsfoto’s hieronder van een Tillandsia mét en eentje zónder pups: zo zie je of de moederplant ze wel of niet heeft aangemaakt.

20240206 163648 scaled

Een tillandsia cyanea met pups

20240206 163653 scaled

Een Cyanea plant zónder pups

Mijn Tillandsia cyanea wordt groen

Is de kam niet meer zo felroze en wordt je tillandsia cyanea groen? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben:

  1. De moederplant sterft bijna af: als de paarse bloemen verwelken, dan betekent het het einde van de plant. De kam wordt dan steeds groener en uiteindelijk sterft ie.
  2. De plant krijgt te weinig licht: hoe meer licht, hoe rozer de kam. Dus als ze bijvoorbeeld in je badkamer staat, maar het is daar vrij donker, dan zal de roze kleur snel vervagen.
Tillandsia cyanea wordt groen

Deze Tillandsia cyanea wordt groen, omdat de paarse bloemetjes bijna zijn uitgebloeid. Deze kam zal afsterven en nieuwe scheuten aan de zijkant van de moederplant zullen groter groeien. Wanneer deze zo’n 10 cm zijn, scheiden we ze en krijgen ze een eigen potje.

Tillandsia cyanea verzorging

Deze prachtige, exotische kamerplant heeft echt heel weinig onderhoud nodig. Als je je aan een paar dingetjes houdt, dan kan er weinig misgaan. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de verzorging:

Water

Als luchtplant haalt de t. cyanea zijn vocht dus eigenlijk uit de lucht en niet uit de grond. Tuurlijk is het belangrijk om ‘m toch regelmatig water te geven, maar wees voorzichtig met te veel water. Als je ‘m te veel water geeft, dan verwelken de roze kam & bloemen sneller en blijft de plant minder lang mooi.

Het liefst gebruik je regenwater, omdat kraanwater veel kalk bevat. En de cyanea plant houdt juist van zure grond.

Als je het sowieso op veilig wilt spelen, dan kun je haar op de volgende manier water geven:
Besproei de plant ongeveer 2x per week met een plantenspuit met een fijne nevel. Zorg ervoor dat na het besproeien het overtollige water goed kan weglopen, om rotting te voorkomen. 

Nog 1 tip hierbij: sproei niet op de paarse bloemetjes, dan verwelken ze sneller. Dus als je er langer van wilt genieten, geef je d’r tijdens de bloei 1x per week water in de aarde en in het hart van de plant.

Water geven in het hart en in de aarde mag je natuurlijk sowieso altijd doen i.p.v. besproeien. Wat je zelf prettiger vindt.

Temperatuur

Tillandsia cyanea is een tropische plant, dus heeft warmte nodig. Het beste zijn temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Als het ’s nachts wat kouder is bij je thuis, dan is dat niet erg hoor. Zolang het maar niet kouder is dan 15 graden. 

Licht

Deze Tillandsia Bromelia houdt van licht, maar niet in de volle zon. Je kunt haar dus bijvoorbeeld in de buurt van een raam zetten, of een raam dat niet pal op het zuiden staat. Bij ons op kantoor staan ze in een vakkenkast. Wel gebruiken we in de winter plantverlichting, aangezien ons raam op het noorden is.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

plantenlamp

Alle soorten plantenlampen

Verpotten en potgrond

Het fijne aan Bromelia’s is dat je ze gerust in de kweekpot kunt laten zitten. Dus zet het kweekpotje in een andere, mooie pot en klaar. Wil je haar toch liever uit de kweekpot halen?

Gebruik dan het liefste potgrond voor orchideeën. Ook orchideeën zijn namelijk luchtplanten. Dus je kunt zulke speciaal ontwikkelde potgrond het beste ook voor Bromelia’s gebruiken.

Als je bij Sybotanica bestelt, dan krijg je 10% korting op de potgrond met de speciale kortingscode KORTING10PALMTUIN

Tillandsia stekken

Als de moederplant afsterft, dan ontdek je als het goed is een aantal zijscheuten. Haal ze er alleen niet direct af. Laat ze eerst even lekker groeien. Zodra een centimeter of 10 zijn, dan kun je ze er voorzichtig afhalen. Hierbij geldt: hoe meer eigen wortels ze hebben, hoe sterker ze zijn.

Veelvoorkomende luizen bij Tillandsia

In principe hebben Bromelia-soorten gelukkig niet gauw last van een plaag. Maar als de Tillandsia te veel op te tocht staat, dan krijgt ie wél mogelijk luizen. Vooral de Wortelwolluis is een beruchte. Dit zijn witachtige luisjes die op de wortels van de plant gaan zitten. Als je de plant uit de pot haalt, dan herken je wortelluizen door een wollig wit laagje aan de kluit. Als je dan beter kijkt, zie je waarschijnlijk ook wat volwassen luizen lopen.

Het beste bestrijd je wortelwolluizen met speciale bodemroofmijten. Deze roofmijten kruipen de grond in en eten de wortelluizen op (en rouwvliegjes, varroa en allerlei mijten). Sprays en dergelijke hebben weinig zin! Wortelluizen zitten immers door de hele grond heen, dus je komt er met een spray niet bij. Bodemroofmijten zijn daarom de enige oplossing:

Tillandsia kopen

Ben je inmiddels ook helemaal enthousiast over deze tropische kamerplant? Dat snappen we heel goed. En wist je dat de Tillandsia trouwens een kindvriendelijke huiskamerplant is en óók diervriendelijk? Oftewel: het is een supermooie, makkelijke, vrolijke én veilige exotische kamerplant waar je echt veel plezier aan beleeft!