Welke planten gaan dood door kraanwater? En hoe ontkalk je water?

Ontkalkt water geven

Sommige planten en bomen zijn gevoeliger voor kalk dan andere. Als je deze exoten te vaak kraanwater geeft, dan kan dit verschillende problemen veroorzaken. In dit artikel lees je welke verrassende problemen dat zijn. Ook ontdek je welke bomen en planten graag een zure grond hebben. Maar het belangrijkste van alles: hoe zorg je dan voor ontkalkt water? We geven je de verschillende oplossingen.

Gevolgen van kraanwater voor je planten

Wat kan er mogelijk gebeuren met je planten als je ze alleen maar kraanwater geeft? We zetten ze op een rijtje:

pH-waarde van de potgrond wordt te hoog

De kalk van het kraanwater kan zorgen voor een wit kalklaagje op de potgrond. De pH-waarde van de grond wordt op een gegeven moment veel te hoog. En met name zuurminnende planten gaan hier last van krijgen.


Oplossingen om pH te verlagen:

 1. Nieuwe potgrond geven. Vervang de oude potgrond met verse, nieuwe potgrond. Meest makkelijke oplossing. Universele potgrond heeft een pH van ongeveer 5,5 – 6, dus is vrij zuur.

 2. Spoel de kluit door. Geef de kluit Oké, dus hier is wat je kunt doen: plaats je plant in de gootsteen en laat er zóveel water in lopen dat het van onder weer uit de pot stroomt. Moet je dus wel drainagegaten in je bloempot hebben :) Als je dit niet hebt, haal de plant dan uit de pot. Maar op deze manier spoel je de potgrond door en wordt het overtollige kalk eruit gespoeld. Deze methode zou ik alleen doen bij planten die van veel water houden.

 3. Gebruik regenwater. Als je veel zuurminnende planten hebt, dan is regenwater toch wel echt de beste en goedkoopste oplossing. Je kunt je gieters gewoon buiten laten staan of een regenton kopen.

Regenton kopen

Witte vlekken op je planten

Soms zie je opeens van die witte vlekken op de bladeren van een plant, terwijl er echt geen luis of vliegje te bekennen is. Maar hoe kan dat dan?

Nou, die witte vlekjes zijn dus gewoon kalkvlekken. Dit betekent dat je je plant kraanwater geeft. En je weet nu: in kraanwater zit veel kalk. Vooral bij planten die guttatie hebben, gebeurt dit vaak: ze zijn gewoon niet zo’n fan van al die kalk. Daarom zweten ze het er letterlijk uit.

Oplossing tegen kalkvlekken:

Dus wat kun je doen? Ook hier zeggen we weer: geef zulke planten liever regenwater. Een plant met kalkvlekken houdt namelijk van zure grond en met regenwater zit je dan wel goed.

Water ontkalken voor planten zoals Dieffenbachia
Kalk witte vlek op plant

Hier boven zie je witte kalkvlekken op onze eigen planten. Links: Dieffenbachia. Rechts: Musa dwarf Cavendish.

Bruine punten aan de bladeren

Heb je ooit een plant met bruine bladpunten gehad, maar dat de oorzaak écht een mysterie was? Je gaf ‘m de juiste hoeveelheid water, licht, geschikte potgrond én er waren geen insecten te bekennen.

In dat geval zou het kunnen dat kraanwater de boosdoener was. Naast kalk zitten er ook veel andere mineralen in ons kraanwater. En sommige van deze mineralen heeft de plant niet nodig. Of tenminste, niet in die grote hoeveelheden. Deze overtollige mineralen hopen zich dan op in de bladeren. Vervolgens kan dit zorgen voor bruine punten aan de bladeren.

Kun je water ontkalken voor planten door het water te koken?

Mensen vragen vaak of het water koken zorgt voor ontkalkt water. Helaas werkt dit niet zo. Als je water kookt, dan verdampt het kalk namelijk niet. Oftewel: je houdt minder water over (omdat een deel verdampt) met in verhouding meer kalk (aangezien dat niet verdampt)!

Dat je dit toch veel leest online (dat water koken zou zorgen voor goed ontkalkt water), is doordat de waterkwaliteit en -samenstelling van de meeste andere landen heel anders is dan Nederland en delen van België. Die landen hebben er dan nog andere mineralen en stoffen in zitten. Dus zulk water kun je juist beter wél eerst koken, zodat die schadelijke stoffen verminderen.

Maar in Nederland is het dus een vrij zinloze manier om zo je water te ontkalken voor planten.

Als je gratis ontkalkt water wil, dan kun je dus beter een regenton kopen. Waterontharders zijn anders ook een mogelijke optie:

Waterontharder kopen

In tuincentra en online webshops kun je verschillende soorten waterontharders vinden om ontkalkt water te maken. De hardheid van water wordt gemeten in graden Duitse hardheid (°D). Voor de meeste planten is een hardheid tussen 6 en 10 °D ideaal. Bij planten die van zure grond houden, moet de hardheid niet hoger zijn dan 5 °D en water met meer dan 10 °D is voor geen enkele plant geschikt. 

Welke planten geef je zoveel mogelijk ontkalkt water?

Zuurminnende planten (die je dus liever niet teveel kraanwater geeft) zijn onder andere:

 • Vleesetende planten (pH 3,5 – 5)
 • Palmbomen (pH 6 – 7)
 • Bananenplanten (pH 5.5 – 6.5)
 • Dieffenbachia (pH 6 – 6,5)
 • Dicksonia (pH 5 – 7)
 • Alocasia
 • Hortensia
 • Heideplantjes
 • Camelia
 • Magnolia
 • Sedum

Zuurtegraadmeter voor planten

Als de pH-waarde onder de 6,5-7 zakt, hebben we te maken met een zure bodem. Als de pH boven de 7 stijgt, betekent dit dat de bodem kalkrijk is. Een pH-waarde rond de 7 is gemiddeld en over het algemeen goed voor de meeste planten. Wil je weten welke pH-waarde de grond van je plant heeft? Dan kun je eventueel een zuurtegraadmeter gebruiken:

Dit artikel vind je vast ook interessant:

Tuin in februari

Kalkminnende planten