Heb je een ‘huilende plant’? Het verschijnsel guttatie

huilende plant

Zie je soms kleine waterdruppels aan de bladranden van je plant, boom of struik? Misschien dacht je in eerste instantie dat er ergens een lekkage was. Of maakte je je zorgen over de gezondheid van je plant. Geen paniek: je hebt gewoon te maken met een ‘huilende plant’. Of een ‘zwetende plant’, het is maar hoe je het ziet. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘guttatie’ en is een volkomen normaal proces bij sommige tropische plantensoorten en fruitbomen.

In dit artikel lees je alles over dit natuurlijke, maar gekke verschijnsel: wat guttatie precies is; wanneer het giftig is; wat je er tegen doet; en een paar feitjes waar je beter even rekening mee kunt houden.

Inhoudsopgave

Wat is guttatie?

Guttatie is een natuurlijk verschijnsel waarbij planten overtollig water uit hun bladeren ‘zweten’. Dit gebeurt door speciale openingen langs de rand van de bladeren, ook wel hydathodes genaamd. De plant zweet vooral bij een hoge bodemvochtigheid en luchtvochtigheid. Dat is meestal ’s nachts; vroeg in de ochtend; en na het water geven.

Wat is de oorzaak van een huilende plant?

Tropische plantensoorten zoals de bananenplant, Alocasia, Dieffenbachia en Monstera zijn van nature gewend aan een vochtige omgeving. In een tropisch regenwoud is de luchtvochtigheid namelijk vaak boven de 80%. Wanneer zulke planten meer water opnemen dan ze kunnen gebruiken voor fotosynthese en het verdampingsproces via de bladeren, komt er veel druk op de wortels te staan. Ze moeten dan dit wateroverschot op een andere manier zien kwijt te raken. En dat doen ze dus door guttatie: de plant druppelt het overtollige water eruit.

Maurelli guttatie scaled

Ensete Maurelli bananenplant drupt water

M’n plant lekt water: is het dauw of guttatie?

Guttatie herken je aan deze dingen:

 • Duidelijke waterdruppels: Bij guttatie zie je druppels aan de rand of punt van het blad. Bij dauw zie je druppeltjes over het hele blad heen.
 • Treedt vooral ’s nachts & morgens op: Je plant zweet met name vooral in de (hele vroege) ochtend veel, omdat de luchtvochtigheid dan het hoogst is.
 • De plant lekt water bij bepaalde omstandigheden: Je ziet het plantzweet voornamelijk nadat je hem water hebt gegeven, of wanneer de  luchtvochtigheid hoog is.
 • Het is kenmerkend voor bepaalde exoten en fruitsoorten: Guttatie komt voor bij specifieke tropische soorten en fruitstruiken en -bomen. Zie de volgende alinea welke planten en bomen dit zijn.

Welke planten hebben guttatie?

Een huilende plant komt vooral voor bij tropische planten, zoals:

 • Bananenplant
 • Alocasia
 • Dieffenbachia
 • Monstera
 • Epipremnum

Een je ziet vaak druppels als planten zoals fruitstruiken en -bomen:

 • Druif
 • Komkommer
 • Aardbei
 • Appelbomen
 • Perzikbomen

Zijn de druppels giftig?

Bij de fruitsoorten is het natuurlijk wel duidelijk: als zo’n boom, struik of plant druppelt, dan is er niks aan de hand.

Maar of de plantdruppels giftig zijn bij tropische planten, verschilt per plantensoort:

Zijn de bananenplant druppels giftig?

Nee: guttatie bij bananenplanten is niet giftig voor de plant of voor mensen en huisdieren die ermee in contact komen. Het geeft aan dat je musa actief bezig is met zijn natuurlijke processen.

Zijn de Monstera druppels giftig?

Of de Monstera druppels giftig zijn of niet, durven we niet met 100% zekerheid te zeggen. Aangezien deze Gatenplant giftige stengels en bladeren heeft, is het redelijkerwijs aan te nemen dat de druppels mogelijk ook wat gifstoffen in zich hebben.

Zijn de Dieffenbachia druppels giftig?

Ja, ga daar maar vanuit. Een Dieffenbachia is sowieso behoorlijk giftig voor mens en dier. Vooral het sap. Het vocht wat eruit komt is daardoor ook licht giftig.

Guttatie bij plant: Olifantsoor druppels giftig?

Ook de Alocasia, oftewel Olifantsoor plant, is licht giftig. Dus we gaan er wél vanuit dat de Olifantsoor druppels giftig zijn.

Guttatie bij giftige planten in het algemeen
Aangezien Alocasia, Dieffenbachia en Monstera van zichzelf giftige planten zijn, zijn hun zweetdruppels ook licht giftig. Daarom zou ik wel echt uitkijken met kinderen en huisdieren bij Dieffenbachia en Olifantsoor. Zelf hebben we deze 2 planten om die reden ver uit de buurt van onze kinderen staan.

Mogelijke problemen door guttatie

 • Vlekken. Het ‘plantenzweet’ kan wél lelijke vlekken geven op meubels, vloeren en gordijnen. En die vlekken zijn vaak moeilijk te verwijderen. Denk dus goed na waar je een huilende plant neerzet. :)
 • Luizen en mieren. De plant lekt water, maar ook suikers en zouten eruit. En met name suiker houden mieren en vele soorten bladluizen van. Kijk dus uit dat de plant geen luizen en mieren aantrekt. Vooral bij de fruitbomen kan guttatie insectenplagen veroorzaken. Kijk bij druiven vooral goed aan de onderkant van de bladeren of de plant druppelt. De hydathodes zitten bij druiven namelijk daar. Deze druppels aan de onderkant van het blad hopen zich op en lopen door naar de ranken. Je denkt dan misschien dat het ochtenddauw is, maar dat is dus niet zo.

Witte kalkvlekken op de bladeren?

Soms zie je allemaal witte vlekken op de bladeren. Dit komt door een overschot aan kalk. De plant zweet dat kalk er dan ook uit. Het betekent dat je de plant dan teveel kraanwater geeft. We schreven een uitgebreid artikel over kalkwater + foto’s van kalk-guttatie.

Wat kun je doen tegen een huilende plant?

Je kunt verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om de guttatie te verminderen óf om er minder last van te hebben.

 1. Zet de plantenpotten op een grote onderschaal, zodat die de meeste druppels opvangen. Zo voorkom je vlekken op je vloer.
 2. Houd tapijten en gordijnen uit de buurt van zulke planten. Of leg er een leuk (rond) tapijt van vinyl onder (zie onze suggesties voor mooie vloerzeilen onderaan dit artikel).
 3. Vermijd overbewatering. Hoewel guttatie natuurlijk is, kan te veel water geven het proces versterken. Uitzonderingen: bij de Alocasia en musa (banaan) heeft minder water geven geen zin. Sowieso mogen ze niet te weinig krijgen. Guttatie treedt bij deze twee planten namelijk supersnel op, dus je doet er bij hen weinig aan.
 4. Veeg regelmatig de plantdruppels weg, zodat de suikers geen luizen en mieren aantrekken. Gebruik eventueel ter preventie speciale Plant Soap