Heb ik een vrouwelijke palmboom of mannelijke?

vrouwelijke palmboom

Palmbomen zijn er in zowel mannelijke als vrouwelijke varianten, maar… hoe weet je dan of je een vrouwelijke palmboom hebt of dat er mannelijke bloemen aan hangen?

Gelukkig is het verschil heel gemakkelijk te zien: je zult alleen even moeten wachten tot het voorjaar. Afhankelijk van het soort palmboom, zullen de meesten dan namelijk gaan bloeien met de typische, gele trossen. Dat geldt vooral voor de Trachycarpus soorten, maar ook bij de Chamaerops zie je dit goed. In dit artikel leggen we je uit hoe je aan de hand van de bloemen meteen kunt zien of je palm man of vrouw is.

Mannetjes palmboom bloeit eerder

Behalve de verschillen in uiterlijke kenmerken van de bloemen, is er ook nog een ander opvallend verschil tussen mannelijke en vrouwelijke palmen:

De mannelijke palmbomen bloeien vaak wat eerder in het voorjaar dan de vrouwtjes. Dat is zo rond maart/april. Vrouwtjes palmbomen beginnen meestal in mei te bloeien.

Vrouwelijke palmboom of mannelijk? Zo zie je het verschil

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke palmbomen. We zullen ze hier even op een rijtje zetten met foto’s erbij:

1. Het uiterlijk van de bloemen

De bloemen van de vrouwtjes lijken wat op dikke maiskorrels of ‘popcorn’. Er zit ook best wel wat ruimte tussen de popcorns. De bloemetjes van de mannetjes zitten veel meer tegen elkaar aan en het is wat rommeliger.

Ook zijn de bloemen van de mannelijke palmboom wat kleiner dan die van de vrouwelijke palmboom. Maar dat verschil kun je vooral zien als je palmbomen in je tuin hebt staan van beide geslachten.

man bloem

Mannelijke bloemen van de trachycarpus: veel bloemetjes op elkaar, rommelig en bevatten veel stuifmeel.

vrouwelijke palmboom

Vrouwelijke bloemen van de Trachycarpus: minder bloemetjes dan de mannelijke palm, er zit meer ruimte tussen de bloemetjes, en de bloemen lijken op popcorns.

Dit kan je mogelijk verwarren: de popcorns

In het begin lijken de kolven van de mannetjes palmbomen ook wel een beetje op die ‘popcorn’. Dat geeft soms verwarring, want hoe weet je dan of het een man of vrouwtje is? Om die reden moet je ook naar de andere kenmerken kijken om dat te kunnen bepalen. Of je wacht nog enkele weken, zodat het duidelijker wordt. De bloemen van de man beginnen dan namelijk meeldraadjes te krijgen.

mannelijke bloemen van Wagnerianus

Soms lijken de bloemen van een mannelijke Trachycarpus (Wagnerianus op deze foto) in het begin ook nog wat op popcorn. Bij de vrouwelijke palm zitten deze popcorns verder uit elkaar dan bij de man, dus daar kun je het verschil toch enigszins door zien.

2. Palmboom man of vrouw: hun kleurverschillen

De kleurverschillen tussen man en vrouw zijn niet het meest duidelijke verschil, maar op zich zijn de bloemen van de mannelijke trachycarpus altijd kanariegeel. En de bloemen van de vrouw willen vaak wat meer groentinten laten zien, of zijn wat minder felgeel.

3. Stuifmeel van de mannelijke bloem

Mannetjes palmbomen produceren ook stuifmeel in plaats van zaden. Als je tegen de bloemen van de bloeiende palmboom aantikt, dan zul je ook zien dat er heel veel stuifmeel naar beneden valt. Als je tegen een vrouwelijke palmboom bloem aantikt, dan gebeurt er niets.

4. Hoe staan de trossen aan palmboom: hangend of rechtop?

Bij de mannetjes gaan de bloemen al snel hangen. Bij de vrouwtjes staan de stengels met bloemen meer rechtop:

mannelijke bloemen trachycarpus

De mannelijke palmboom bloemen hangen al snel naar beneden.

vrouwelijke bloemen trachycarpus

De vrouwelijke trossen aan een palmboom staan meer rechtop.

5. Het uiterlijk van de bloemkolf en bloemknop

Of je palmboom mannelijk of vrouwelijk is kun je meestal heel goed zien aan de bloemknoppen en -kolven: De bloemknop/-kolf van de man is namelijk heel erg dik en breed. En de bloemknop/-kolf van de vrouwelijke palmboom is lang en slank.

mannelijke bloemknop palm

Mannelijke bloemknoppen Trachycarpus Wagnerianus

vrouwelijke knop

Vrouwelijke bloemknoppen Trachycarpus Fortunei

6. Bevruchten van palmboom & palmzaden

Veel mensen hopen dat ze met hun palm nieuwe palmboompjes kunnen kweken. Maar dat kan alleen als je een vrouwelijke palmboom hebt. Alleen die krijgen vruchten. Dit zijn een soort besjes waar de zaden dan in zitten.

Dit gebeurt overigens alleen als de vrouwelijke palm bevrucht is. Bevruchting kan als er een mannelijke palmboom in de buurt staat. Bijen zorgen dan voor de rest.

 

zaden trachycarpus

Rijpe vruchten van palmboom Trachycarpus Fortunei

Maar je kunt de bijen ook zeker een handje helpen: knip de rijpen bloemen van een mannelijke palm af en hang die in de takken van een vrouwtje. Kan niet misgaan!

Heb je alleen een mannetjepalm en wil je graag palmpjes kweken? Kijk dan in je buurt of iemand een vrouwelijke palm heeft. Vervolgens kun je dan vragen of je die mag bestuiven met de bloemen van jouw palm. En of jullie de rijpe bessen dan met elkaar kunnen delen: er zitten straks toch honderden besjes aan, dus genoeg voor iedereen!

Soms is een palm man en vrouw tegelijk!

Heel soms komt het voor dat een palmboom zowel mannelijk als vrouwelijk is. Dat is dus mooi handig als je graag zaden wilt, want dan bevrucht die palm zichzelf. Het komt alleen niet heel erg vaak voor.

Wil je je eigen palmboom kweken?

Palmboom zelf kweken met palmboom zaden

Zaaihandleiding voor palmen: je eigen palmboom kweken in 12 stappen