Washingtonia Robusta

Washingtonia robusta Mexicaanse waaierpalm

Eén van onze favoriete palmbomen! De Washingtonia robusta, of ook wel de Mexicaanse waaierpalm. Oorspronkelijk komt deze stoere palm uit Mexico en je komt deze palmsoort daar dan ook het vaakste tegen. Het is een sterke palm die heel snel groeit.

Dit artikel helpt je bij het verzorgen van je Mexicaanse palmboom, zodat je ‘m gezond en mooi houdt.

 

Washingtonia robusta: Hoeveel water geven?

De palm groeit in het wild bij beekjes en water, dus je moet de grond goed vochtig houden.

Maar let daarbij wel op het volgende:

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de grond voldoende drainage heeft. Als de palm in een pot zit, dan heeft deze meer water nodig dan normaal. Zet hem daarom sowieso in een grote pot, anders moet je erg vaak water geven. Een grotere pot kan immers meer water vasthouden. Voor de goede drainage kun je gaten onderin de pot boren. Vervolgens stop je wat hydrokorrels onderin de pot.

Ten tweede moet je de grond eerst volledig laten uitdrogen voordat je weer water geeft.

De waaierpalm krijgt daarbij graag één of twee keer per week water, afhankelijk van hoeveel regen die hij al krijgt. Als ie binnen staat, dan dus sowieso 1 of 2 keer per week water geven. In de winter mag dit beperkt worden tot 1 keer per 2 weken.

Mexicaanse Waaierpalm


Waar aanplanten?

Deze Mexicaanse palmbomen hebben volle zon nodig, dus ze mogen niet op het noorden of oosten van je huis worden geplant. Dit is omdat ze anders niet genoeg zonlicht krijgen tijdens de wintermaanden, wanneer de dagen kort zijn en de temperaturen laag zijn. Bovendien houden ze niet van tocht en wind.

Kun je ‘m aanplanten in de volle grond?

Ja dat kan. Maar let op de volgende 2 dingen tijdens het aanplanten:

  • Plant de waaier palm niet te diep.

Het is belangrijk de kluit op grondniveau aan te planten. Dus als je een kuil graaft, zorg er dan voor dat je nét zo diep graaft als de kluit zelf, zodat die er precies in past.

  • Plant ‘m niet in een te krappe ruimte

De wortels hebben ruimte nodig om te groeien. Graaf dus een brede kuil in plaats van een smalle. Als je de waaier palm in een te smalle kuil zet, dan raken de wortels bekneld en beschadigd. Dus zorg ervoor dat de kuil een stuk ruimer is dan de kluit.

Minimumtemperatuur Washingtonia Robusta 

Washingtonia’s zijn geschikt voor hete, droge klimaten. In koudere klimaten kunnen in potten worden gezet die je tijdens de wintermaanden binnen zet. De minimumtemperatuur is ongeveer -4°C.

Welke potgrond is het meest geschikt?

De Washingtonia robusta verdraagt in principe de meeste grondsoorten en potgronden.
Wél geven Mexicaanse palmbomen de voorkeur aan goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. De beste bodems zijn zandige leem met een pH-waarde van 6,5-7,5.

Mexicaanse waaierpalm snoeien

Als je een Washingtonia Robusta in je tuin hebt, is het belangrijk om de palm af en toe te snoeien. Snoeien stimuleert nieuw groei en houdt de palm gezond. De onderste bladeren worden steeds bruin. Deze gaan hangen en vormen dan een soort ‘rok’ om de stam heen. Als je dat niet mooi vindt, dan kun je deze afknippen. Het is misschien beter als je dat sowieso doet, omdat de afstervende bladeren de palmboom anders alleen maar energie kost.”

Groei 

De Robusta groeit megasnel! Na enkele seizoenen heb je al een flinke boom staan. De groeisnelheid hangt af van het klimaat waarin het groeit, maar je zou minstens 30 cm groei per jaar mogen verwachten.

Is de Mexicaanse waaierpalm winterhard

Helaas is hij niet zo winterhard als veel verkopers beweren. -4 graden Celsius gevoelstemperatuur is zo ongeveer wel de max. Kouder dan dat? Dan goed inpakken. Uiteraard zal dat ook wel per palmboom zelf verschillen. De ene legt bij -6 al het loodje en de ander kan er prima tegen. Ook geldt dit alleen voor Washingtonia’s die in de volle grond staan. Plant hem op een zonnige, tegen wind beschutte plek. En als je hem in een pot hebt, haal hem dan in de winter naar binnen.

Bijzonderheden 

Washingtonia robusta is ook een goede keuze voor mensen die allergisch zijn voor stuifmeel, omdat deze soort geen stuifmeel produceert.

Verder heeft de Mexicaanse waaierpalm stekels. Let dus op met huisdieren en kinderen.