Cycas revoluta kopen en verzorgen

Cycas revoluta kopen

De Cycas revoluta, ook wel de sagopalm, vredespalm, palmvaren of cycaspalm genoemd, behoort tot de familie Cycadaceae. De naam ‘sagopalm’ is misleidend, omdat de Cycas revoluta geen palmboom is. Ook denken mensen wel eens dat het een varensoort is. Ook dit is niet waar. Hij is meer familie van de conifeer! Raar maar waar.

Veel mensen willen een Cycas revoluta kopen, vanwege zijn opvallende uiterlijk en lange levensduur. Het is een perfecte plant voor mensen die op zoek zijn naar een tropische plant die niet al te veel onderhoud vraagt.

Hoe snel groeit een cycas? Sago palm flush

Om de zoveel tijd krijgt de Sagopalm een zogeheten ‘flush’. Dat betekent dat vanuit de kern in het midden allemaal nieuwe bladeren eruit komen. Dit gebeurt dan tegelijk.

Cycas revoluta standplaats

De Cycas revoluta heeft een korte, dikke stam die bedekt is met bruine, scherpe schubben. De bladeren zijn lang en breed en hebben een donkergroene kleur. Deze plant groeit langzaam en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 3 tot 5 meter bereiken.

De Cycas revoluta kan goed worden gekweekt als kamerplant of – voor gevorderden- in de tuin, maar heeft wel een aantal specifieke verzorgingsbehoeften. Zo heeft ie veel licht nodig, maar moet wel beschermd worden tegen direct zonlicht. Ook heeft de sagopalm behoefte aan voldoende water, maar mag niet te nat staan. Deze palmvaren is niet geschikt voor hele erge kou, dus hij moet na de zomer naar binnen.

Potgrond voor de cycas revoluta kopen

Welke potgrond is het meest geschikt? Dat is matig zure potgrond met een pH tussen 5,5 en 6,5. Je kunt gewone potgrond gebruiken en een beetje perliet toevoegen bijvoorbeeld. Wat veel mensen ook gebruiken is Kokospotgrond.


Voor de verzorging van jouw Cycas revoluta4 tips voor de verzorging van de vredespalm

De Cycas revoluta groeit langzaam en kan na verloop van tijd een hoogte van wel 5 meter bereiken. Het is alleen wel belangrijk om te onthouden dat deze plant erg traag groeit. Hooguit een paar cm per jaar. Het duurt dus echt jaren voordat de varenpalm groot is. Daarom kun je misschien beter een varenpalm kopen die al wat groter is, als je niet jaren wilt wachten op een redelijk volgroeid formaat.

1. Cycaspalm voeding

Om de groei van de Cycas revoluta te bevorderen, is het belangrijk om de plant te verzorgen met de juiste hoeveelheid water en voeding. Dat doe je door de plant regelmatig te bemesten met plantenvoeding voor palmen of kamerplanten. Speciale voeding is dus niet nodig. Kijk wel uit met overvoeden! De Sagopalm heeft de meeste voeding nodig wanneer hij een flush aanmaakt. Het groeien kost natuurlijk energie. Ook heeft ie dan iets meer water nodig. In de winter, dus buiten het groeiseizoen geef je m geen voeding en minder water. Doe dit 1x per maand in de groeiseizoenen (lente/zomer).

cycas groei e1694520769417

2. Mijn Cycas revoluta heeft lange scheuten

Deze plant heeft veel licht nodig, dus zet de plant op een goed verlichte plek. Doe je dat niet, dan zullen de bladeren erg lang worden. Dit is een teken dat de sagopalm onvoldoende licht heeft.

3. Hoeveel water heeft een Vredespalm nodig?

In de alinea Cycas voeding vertelden we er al iets over. De Vredespalm heeft dus niet veel water nodig. Geef het in de zomer elke 10 dagen water en in de winter elke maand een scheutje. De grond moet droog zijn tussen de gietbeurten door.

Als je ‘m goed verzorgt, kun je jarenlang genieten van deze opvallende en bont-groene plant.

4. Sagopalm verpotten

Verpot de sagopalm niet vaker dan ongeveer om de 3 jaar. Doe dit in het voorjaar en zorg ervoor dat de nieuwe pot 20% groter is dan de oude pot.

Is de Sagopalm een winterharde varenpalm? 

De Sagopalm kan niet goed tegen extreme kou. De minimumtemperatuur om ´m gezond te houden is dan ook ongeveer 10 tot 15 graden Celsius. Bij temperaturen onder deze grens kan ie doodgaan. Het is dus géén winterharde varenpalm.

Kan de Varenpalm buiten?

Het is aan te raden om de Cycas binnen te houden wanneer het buiten te koud is. Als ie buiten staat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant beschermd is tegen extreme kou. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem af te dekken met een verwarmde plantenkas. Maar dit is desondanks wel een gok! Het beste haal je de sago palm cycas
gewoon naar binnen. In de zomer kun je ‘m eventueel prima buiten zetten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Cycas revoluta ook niet goed tegen erge hitte kan. Als de temperatuur te hoog wordt, laten we zeggen ongeveer +40 graden Celsius, dan kunnen de bladeren verbranden. Het is daarom aan te raden om de palmvaren op een plek te zetten waar hij beschermd is tegen direct zonlicht én waar de temperatuur niet extreem hoog wordt.

Bijzonderheden van de Sago palm cycas

Hieronder vind je nog een paar bijzonderheden over de Varenpalm:

Mijn Cycas revoluta heeft gele bladeren

Als je de Cycas revoluta teveel aanraakt, dan krijgt hij gele bladeren. Dat komt, doordat hij niet tegen huidvet en -zuur etc kan. Het tast de plant dan aan. Probeer hem dus zo min mogelijk aan te raken, zodat ie mooi groen blijft.

Oudste plantensoort

De Cycas revoluta is een van de oudste plantensoorten op aarde. Deze planten kunnen ook honderden jaren oud worden!

Cycas revoluta is giftig

De Cycas revoluta is giftig voor mensen en huisdieren. De plant bevat cyanide en moet daarom niet gegeten worden. Kijk dus uit met huisdieren en kinderen!

sagopalm in pot e1694520848671

Cycas revoluta kopen

Wil je ook zo’n mooie Cycas revoluta kopen? Ze zijn super om als cadeau te geven (helemaal als ‘het spijt me-cadeau’, vanwege de bijnaam Vredespalm), of als mooie kamer- of kantoorplant. Aangezien ze weinig water nodig hebben, zijn ze erg gemakkelijk in de verzorging.

Hieronder vind je enkele goede online winkels waar je een Sagopalm snel online kunt kopen:

 

plantje

 

?c=36009&m=2068230&a=437141&r=&t=html