Palmboom kopen? Lees hier dé tips!

Palmboom kopen

Droom je van een tropisch paradijs in je eigen huis of tuin? Dan is een palmboom kopen absoluut dé tip voor jou! Deze majestueuze bomen brengen direct een exotische sfeer en zorgen voor dat ultieme vakantiegevoel. Maar hoe kies je een goede palm uit? Die bovendien aansluit bij jouw wensen en leefomstandigheden? In dit artikel geven we je handige tips en adviezen om je te helpen bij het succesvol kopen van de juiste palmboom.

Vertrouw op je intuïtie, maar blijf scherp

Bij het kiezen van een palmboom is het belangrijk om af te gaan op je gevoel, maar ook kritisch te blijven. Let op:

  • het uiterlijk van de palm,
  • de omgeving waarin hij zich bevindt
  • en de betrouwbaarheid van de verkoper.

Zorg ervoor dat er een ruime keuze aan palmbomen is om uit te kiezen. Dan heb je voldoende opties om de bomen met elkaar te vergelijken en zo de mooiste palmboom te selecteren. Koop je de palmboom online? Vraag dan of ze foto’s willen maken van verschillende bomen, zodat je er eentje uit kunt kiezen. Er zijn genoeg online aanbieders die dat wel willen doen!

Palmboom kopen? Weet welke palm bij jou past!

Als je verliefd bent geworden op een bepaalde palm, dan is het belangrijk om na te gaan of je de ideale leefomstandigheden kunt bieden. Sommige tropische palmbomen hebben specifieke eisen, zoals een superhoge luchtvochtigheid. En dat is binnenshuis moeilijk te realiseren. Zulke palmbomen kunnen namelijk niet tegen de warme lucht van een cv bijvoorbeeld.

Ga eerlijk en realistisch te werk om teleurstellingen te voorkomen. Lees je van tevoren goed in over de palm. Er zijn namelijk helaas genoeg verkopers die bijvoorbeeld zeggen dat een bepaalde palmboom goed winterhard is, terwijl dat helemaal niet zo is. Bijvoorbeeld de Washingtonia Robusta.

Maar misschien vind je het niet erg als een palm wat minder lang leeft, zoals de Kokospalm. Dit is een fantastische seizoensboom waar je in ieder geval 3 maanden van kunt genieten. En ze zijn nog goedkoop ook.

Oftewel: bedenk van tevoren goed wat je met de palmboom wilt, voordat je een bepaalde palmboom gaat kopen.

Betaal de juiste prijs

Het prijskaartje speelt een belangrijke rol bij een palmboom kopen. Je krijgt vaak de beste deals en deskundig advies bij gespecialiseerde kwekers. Maar houd ook zeker hobbykwekers in de gaten! Zij verkopen soms hun overtollige palmen. Kijk bijvoorbeeld eens op de Facebook-groep Palmvrienden.

Onderzoek de palmboom grondig

Heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd om de palmboom nauwkeuriger te inspecteren:

Bladeren

Kijk naar heldergroene bladeren. Geel of bruin blad kan duiden op problemen met voeding of verzorging. Controleer of oudere bladeren goed ontvouwen zijn en inspecteer op ongewenste insecten zoals spintmijt en blad-, schild-, dop- of wolluis.

Groei

Een nieuwe speer is een bonus, aangezien sommige palmbomen traag groeien. De speren groeien in de meeste gevallen uit het hart van de palm. Koop je een palm na de winter? Check dan sowieso op speerrot! Dat doe je door zachtjes aan de nieuwste speer te trekken. Bij een palmboom met speerrot zal deze onmiddellijk loslaten, terwijl je niet eens hard trekt.

Palmboom kopen? Let op speerrot

Bij speerrot trek je de speren er heel makkelijk uit.

Stam

De stam moet er verzorgd uitzien, zonder beschadigingen of gaatjes erin. Gaatjes kunnen duiden op insectenlarven of palmmot, wat schadelijk is en besmettelijk voor andere palmen.

Gestripte stam

Is de stam gestript/geschild? Oftewel, heeft de palmboom een gladde stam, terwijl ie dat van nature niet heeft? Dan is het goed om te weten dat de palm minder bestand is tegen vorst. Het laagje vezels wat er normaal gesproken omheen zit, is namelijk een soort winterjas. Haal je die er dus af, dan haal je dus de bescherming eraf en kan ie minder goed tegen kou.

gestripte stam e1694518101414

Alles over de wortels van palmbomen:

Een gezonde palmboom heeft een goed doorwortelde kluit met wit-gele wortels. Til de palm op om dit te controleren of voel aan de stam om te beoordelen of hij stevig in zijn pot staat. Een losse stam duidt soms op weinig wortels.

De wortels mogen ook niet:

  • droog zijn,
  • papperig aanvoelen,
  • zwarte kleur hebben.

Bare root palmbomen

Sommige aanbieders verkopen ‘bare root’ palmbomen. Dat betekent dat ze alle wortels eraf hebben gehaald. Meestal zijn deze palmen goedkoper. Wij raden niet aan zulke palmen te kopen als je geen gevorderde hobbyist bent.

Palmbomen met een penwortel

Weet van tevoren wat voor soort wortels de palmboom heeft. Is het gewoon een kluit met wortels of is er sprake van een levensafhankelijke penwortel? Zo’n penwortel zie je bijvoorbeeld bij de Bismarckia nobilis.

Ga je een palmboom kopen met zo’n penwortel? Controleer dan of deze er nog fris en wit uitziet. Als de penwortel niet goed meer is (zompig en/of zwart) dan gaat de palm heel langzaam dood. Maar bij aankoop is daar vaak nog helemaal niks van te merken! Soms duurt het zelfs bijna een (half) jaar voordat je merkt dat ie sterft.

Haal de palm wel heel voorzichtig uit de pot in het geval van een penwortel! Als je de penwortel beschadigt, dan gaat de palmboom ook dood.

wortels kanarie 1

Een flink doorwortelde kluit met gezonde witte wortels van een Phoenix canariensis.

Palm potgrond

Zorg ervoor dat de palmboom in hoogwaardige palmpotgrond staat. Controleer niet alleen het oppervlak, maar kijk ook enkele centimeters dieper.

Palmbomen met kleikluiten

Sommige kwekers plaatsen hun palmen in kleigrond, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de boom. Dit zie je met name bij geïmporteerde palmbomen uit landen zoals Frankrijk en Spanje.

Spoel de klei zoveel mogelijk eraf! Hier schreven we al eerder een stukje over in dit artikel. Onze eerste palmboom was vanwege de kleikluit de winter niet doorgekomen. Een beetje klei is helemaal niet erg en heeft soms zelfs voordelen voor de palm. Maar als de wortels vastzitten in de klei, dan kunnen ze niet goed eruit groeien. Met als gevolg dat ze mogelijk bevriezen in de winter, of dat de palm niet genoeg wortels ontwikkelt om sterk te worden.

 

Palmboom kopen en aanplanten

Wil je je palmboom in de volle grond zetten? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een palmboom aanplant!

 

Palmboom kopen: vraag om veel advies

Aarzel niet om advies te vragen aan de verkoper of kweker over de verzorging van de palm. Zij kunnen je nuttige tips geven over het onderhoud, zoals water geven, bemesten en snoeien. Een goed geïnformeerde verkoper kan je ook helpen bij het kopen van de juiste palmsoort voor jouw specifieke situatie. Maar zoals eerder benoemd: lees jezelf van tevoren ook goed in! We komen toch nog te vaak verkopers tegen die palmbomen verkopen, maar eigenlijk helemaal niet weten wat ze precies verkopen. En een palmboom is geen simpele kastanjeboom dat overal in Nederland groeit. Weet dus wat je koopt.

 

Maak een plan voor transport en plaatsing

Bedenk van tevoren hoe je de palmboom gaat vervoeren en waar je hem wilt plaatsen. Grotere palmbomen kunnen lastig te vervoeren zijn, dus regel passend transport of vraag om bezorgopties.

 

Online palmboom kopen

Hoewel het bezoeken van een kwekerij of tuincentrum een geweldige manier is om palmbomen te ontdekken, zijn er ook betrouwbare online opties. Online kwekerijen bieden een breed scala aan palmbomen en kunnen gedetailleerde informatie en foto’s van de beschikbare palmen verstrekken.

Lees bovendien altijd recensies en vraag om aanvullende informatie of foto’s om er zeker van te zijn dat je de juiste palmboom koopt.

Dit zijn goede online verkopers

Enkele goede, betrouwbare winkels waar je een palmboom kopen online kunt doen:

TropicTrees

Tuinplant