Bismarckia nobilis: 1 van de mooiste palmbomen ter wereld

Bismarckia nobilis

Bismarckia nobilis, een palmboom die niet alleen indrukwekkend is vanwege zijn omvang, maar ook vanwege zijn unieke uitstraling. Met zijn zilverkleurige stam en weelderige, waaiervormige bladeren is deze boom een ware blikvanger. Als je meer wilt weten over deze fascinerende palmboom, lees dan snel verder!

De mooiste palmboom ter wereld

De Bismarckia nobilis, ook wel bekend als de Bismarck palm, wordt beschouwd als een van de mooiste palmbomen ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat veel tuinliefhebbers en landschapsarchitecten deze palmboom graag in hun tuin of landschap willen hebben. Maar let op: de Bismarckia nobilis is geen gemakkelijke palmboom en absoluut niet geschikt voor beginners!

Groei palm Bismarckia

Het kan jaren duren voordat de Bismarckia nobilis volwassen is en zijn indrukwekkende grootte bereikt. Bovendien is de plant gevoelig voor veranderingen.

bismarck palm e1694517724550

Bismarck palm water geven

Net zoals elk mens anders is, geldt dat ook zeker voor de Bismarckia. Niet iedere Bismarckia nobilis heeft namelijk dezelfde hoeveelheid water nodig. Hoeveel water hij nodig heeft, is helemaal afhankelijk van factoren zoals standplaats, temperatuur en grootte van de palmboom.

Het is dan ook van groot belang om de watergift van deze palmboom goed te reguleren. De Bismarck is gevoelig voor een onregelmatige watergift en zowel te droog als te nat beschadigt snel de wortels. De potgrond moet altijd een beetje vochtig blijven, zonder dat de wortels in natte grond staan.

Geef daarom regelmatig water. Bijvoorbeeld twee keer per week in de winter en drie keer per week in de zomer. Het is daarbij beter om regelmatig kleine beetjes te geven in plaats van in één keer heel veel.

Winterhardheid

Het is belangrijk om te weten dat de palm Bismarckia gevoelig is voor vorst en minimumtemperaturen van +14°C overdag en +8°C ’s nachts vereist. Dit betekent dat deze palmboom niet geschikt is voor tuinen in koudere klimaten, zoals Nederland en België.

Een ander belangrijk aspect van de Bismarckia nobilis is de penwortel. Deze palmboom heeft een diepe penwortel die goed ontwikkeld moet zijn om te kunnen groeien. Zorg er dus voor dat de pot groot genoeg is en dat de grond goed gedraineerd is.

Meer over de penwortel lees je in ons artikel Palmboom kopen? Lees hier dé tips!

Rode bladeren Bismarck palm

Het kan voorkomen dat de bladeren van de Bismarckia nobilis bruine puntjes krijgen. Dit is een natuurlijk verschijnsel en is niet te voorkomen. Knip ze er niet af!

Rode bladeren duiden op kou en/of stress. Zodra je de palm warmer zet en voldoende water geeft, zal hij snel weer bijkleuren.

Dopluis kan ook een probleem zijn bij deze palmboom. Gelukkig los je dat mogelijk op met producten tegen dopluis. Dopluis is heel besmettelijk, dus het is wel aan te raden het zo snel mogelijk te bestrijden als je ze signaleert.

bismarck palm paarse bladeren

Standplaats

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de Bismarckia nobilis niet goed gedijt bij weinig licht. Als de boom niet genoeg licht krijgt, gaan de bladeren hangen en kan de groei worden belemmerd.

Kortom, de Bismarckia nobilis is een prachtige palmboom, maar vereist wel de nodige zorg en aandacht.