Mulch: 8 soorten

mulch

Mulchen is het bedekken van de grond rond een plant met een laag materiaal. En met ‘materiaal’ bedoelen we bladeren, houtsnippers, compost of andere organische stoffen. Mulchen kan worden gedaan om verschillende redenen, zoals de grond vochtig houden, als bodemverbeteraar of om tropische planten (zoals de koolpalm of musa basjoo) in je tuin te overwinteren.

Welke soorten mulch zijn er?

Er zijn verschillende soorten mulch voor gebruik in de tuin. De meest populaire mulch-soorten zijn:

Mulchen met bladeren

Bladeren zijn een natuurlijke en goedkope manier om te mulchen. Ze helpen om het vocht in de grond te houden en kunnen ook helpen om onkruid te verminderen.

bladeren mulch e1694521107821

Houtsnippers

Houtsnippers zijn een andere populaire mulch-optie. Ze helpen om de grond warm te houden en kunnen ook een natuurlijk uiterlijk geven aan de tuin.

Als je specifiek beukenschors wilt, dan kun je dit ook online halen bij Welkoop.

houtsnippers mulch e1694521159438

Mulchen met compost

Compost is een rijke, organische stof die wordt geproduceerd door het afbreken van organisch afval. Compost kan worden gebruikt als mulch om de grond te verrijken en te helpen om onkruid te verminderen.

compost mulch e1694521218380

Stro als mulch

Stro is een goedkope mulch die helpt om de grond vochtig en warmer te houden.

stro mulch e1694521310265

Steenmulch

Steenmulch is het bedekken van de bodem met grind of kiezelstenen. Het kan een mooi uiterlijk geven aan de tuin en vermindert vaak ook onkruid. Voor het verminderen van onkruid doe je het beste een goede, dikke laag steentjes over de bodem.

Een bigbag lijkt misschien veel, maar geloof me, dat is zo op!

steen mulch e1694521391290

Bark mulch of boomschors mulch

Bark-mulch is een soort mulch die bestaat uit kleine stukjes boomschors. Het kan een natuurlijk uiterlijk geven aan de tuin en kan ook helpen om vocht in de grond te behouden. Let er wel op dat het niet te nat blijft. De boomschors kan dan namelijk gaan schimmelen.

Wil je een flink aantal m2 bedekken met boomschors, dan is het goedkoper om een bigbag te bestellen.

bark mulch

Plastic mulch

Plastic mulch is een niet-organische mulchoptie die bestaat uit dunne lagen plastic. Het kan worden gebruikt om de grond warm te houden en om onkruid te verminderen. Het heeft niet de voorkeur, omdat je hiermee uit moet kijken dat je de plant niet verstikt.

plastic mulch polymeer e1694521547710

Cacaodoppen

Het bijproduct van de chocolade-industrie, cacaodoppen, kun je gebruiken als decoratieve bodembedekker. Ook zijn ze nuttig om slakken af te weren. Let wel op met honden: chocola, en dus ook cacaodoppen, zijn giftig voor honden.

Cacaodoppen mulch e1694521623861

Het is belangrijk om te overwegen welke mulch het beste is voor jouw specifieke situatie en plantbehoeften. Voor sommige planten kan het nuttig zijn om een dikke laag mulch aan te brengen om de grond te beschermen tegen koude temperaturen. Voor andere planten kan een dunnere laag mulch voldoende zijn om de grond vochtig te houden en onkruid te verminderen.

Er zijn dus verschillende manieren om te mulchen, afhankelijk van het doel en het type plant. Weeg daarom de voor- en nadelen van elke mulchoptie af, voordat je een keuze maakt.

Mulchen nadelen

Mulchen kan in sommige gevallen ook wat nadelen met zich meebrengen. We bespreken hieronder een paar mogelijke nadelen van het mulchen:

1. Mulch belemmert mogelijk de plantgroei

Sommige mulch kunnen de groei van bepaalde planten belemmeren als ze te dik worden aangebracht.

2. Slechtere luchtcirculatie met sommige mulch

Ook kan dit ervoor zorgen dat er minder luchtcirculatie is rond de plantenwortels.

3. Onkruidgroei door mulch

Sommige mulch, zoals bladeren of houtsnippers, kunnen onkruidzaadjes bevatten die ontkiemen onder de mulchlaag. Dit kan leiden tot onkruidgroei. En dat betekent vervolgens extra werk om het onkruid te verwijderen.

4. Inzakking

Als de mulchlaag te dik en zwaar is aangebracht, kan de grond mogelijk wat inzakken. Hierdoor kunnen sommigen planten onvoldoende ruimte hebben om omhoog te groeien. Dit kan leiden tot verstikking of verrotting van de plant.

5. Vermindering van de voedingsstoffen door mulch

Sommige mulch, zoals houtsnippers, kunnen de voedingsstoffen in de grond opnemen. Daardoor is er mogelijk minder voeding voor de planten. Dit remt mogelijk de groei van de planten.

Mulchen om te beschermen tegen de kou

Er zijn verschillende manieren om planten te mulchen om hen te beschermen tegen kou, afhankelijk van het type plant en de omstandigheden waarin ze groeien. Sommige mulch, zoals bladeren of houtsnippers, kunnen helpen om de grond warm te houden door de warmte van de zon op te vangen en vast te houden.

Andere mulch, zoals compost of stro, kunnen helpen om vocht in de grond te behouden en tegelijkertijd de grond af te schermen van de kou.

Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de mulch niet tegen de stam of de stengels van de plant aanbrengt, omdat dit kan leiden tot rot of andere plantenziektes.

Let er op bij het mulchen van planten tegen kou dat je ervoor zorgt dat de planten wel voldoende licht en water krijgen. Als de mulch te dik is aangebracht, dan zorgt dit er misschien voor dat de planten te weinig licht en water krijgen, wat kan leiden tot verdroging of andere problemen.