13 schaduwplanten voor buiten in de tuin

schaduwplanten

Welke tropische schaduwplanten zijn er zoal? Dit artikel geeft je 13x inspiratie! Van bodembedekkers tot winterharde varens tot bloeiende planten.

Philodendron

Deze tropische klimplant heeft grote, groene bladeren en kan gemakkelijk worden opgekweekt in potten of opgespannen op een trellis. Philodendron houdt van een schaduwrijk plekje en groeit ook goed binnenshuis. Sommige soorten kunnen tot maximaal -5 graden Celsius buiten staan, waaronder:

  • Philodendron Prince of Orange
  • Philodendron grand brasil
  • Philodendron xanadu
  • Philodendron Pedatum
  • Philodendron Florida Ghost

Slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk staat bij veel mensen binnen als kamerplant. Maar dat is jammer, omdat Slaapkamergeluk een fantastische bodembedekker is! Het groeit supersnel en houdt van schaduw. En mocht het door extreme vorst deels afsterven, dan groeit het in de lente gewoon weer net zo hard terug.slaapkamergeluk e1694518811440

Japanse esdoorn

De Acer palmatum, oftewel Japanse esdoorn doet het prima in de schaduw. Sterker nog, jonge Japanse esdoorns verbranden snel in de zon. De rode varianten worden in de schaduw alleen niet felrood. Maar deze tropische bomen/struiken zijn in allerlei prachtige kleuren verkrijgbaar.

Acer palmatum e1694518921328

Tropische planten die buiten in de schaduw kunnen: Hosta’s!

Hosta’s, of ook wel hartlelies, houden van een zure, vochtige maar goed drainerende grond. Met meer dan 3.000 soorten verkrijgbaar is er voor iedere tuinliefhebber wat wils. De bladeren zijn er in allerlei soorten en maten met kleuren variërend van donkergroen tot geelgroen met witte randen.

Fatsia

Fatsia japonica of ook wel Vingerplant hebben de meeste mensen als kamerplant. Maar wist je dat ze ook heel goed buiten kunnen in de volle grond?

Fatsa spiders web

Fatsa spiders web

Camelia

Het is belangrijk om Camelia’s op een beschutte schaduwplaats en niet te veel wind te planten. Ook is de Camelia winterhard, maar toch adviseren we hem bij vorst te mulchen.

Bromelia

Eén van onze grote persoonlijke favorieten. Bromelia’s zien er heel tropisch uit en zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Deze vrolijke tropische plant kun je in de zomermaanden gerust buiten zetten. Of hang er meerderen rondom de stam van een palmboom. Geef de bromelia het liefst een plekje in de schaduw. Volle zon kan hem verbranden. Als het buiten kouder wordt, haal je de Bromelia weer naar binnen.

Bromelia e1694519533281

Bromelia´s

Epimedium

Deze decoratieve plant wordt ook wel Elfenbloem genoemd. Het heeft hartvormige bladeren en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Epimedium groeit het beste in de schaduw.
Epimedium e1694519635614

Chamaedorea radicalis

Chamaedorea is een dwergpalm uit Mexico. Deze mooie palmboom is winterhard tot zo’n -9 graden Celsius.

Chamaedorea radicalis e1694519711223

Chamaedorea

Schaduwstruiken: Mahonia soft caress

Mahonia soft caress, of ook wel de Chinese Mahoniestruik, zijn mooie, schaduwstruiken. Rond augustus komen er heerlijk geurende, gele bloemen aan. Deze groenblijvende plant kan tegen koude temperaturen tot zo’n -10 graden Celsius.

Mahonia soft caress e1694519801134

Mahonia

Boomvaren

Er zijn allerlei boomvarens die graag in de schaduw staan. Populaire soorten boomvarens zijn onder andere:

boomvarens e1694519896401

Wintergroene tuinvarens

Varens houden over het algemeen van schaduw en geven meteen een tropisch tintje aan je tuin. Groenblijvende tuinvarens zijn bijvoorbeeld:

varen e1694519962636

Varens

Schaduwplanten: Bamboe

Bamboe kan in de volle zon, maar ook prima in de schaduw. Bamboe heeft namelijk niet veel eisen. Let er wel altijd op dat je een niet-woekerende bamboe koopt. Er bestaan wel begrenzers, maar vaak vindt bamboe wel een weg om die begrenzers te omzeilen.

bamboe fargesia e1694520046875

Bamboe fargesia