Tasmaanse boomvaren

Tasmaanse Boomvaren

De Dicksonia Antarctica noemen we ook wel een Tasmaanse boomvaren. Oorspronkelijk komt deze uit Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

En wist je dat deze prachtige boomvaren een van de oudste bomen ter wereld is? Zelfs in de prehistorie bestond de Dicksonia al!

De Tasmaanse boom heeft een dikke, vezelige stam, die bedekt is met donkerbruine schubben. We zeggen wel ‘stam’, maar het is een schijnstam. Dat betekent dat de stam gewoon een opstapeling is van de oude verdroogde takken die samen een soort torentje vormen. En dat lijkt op een stam, maar is het dus eigenlijk niet.

De bladeren van de Dicksonia zijn groot en kunnen wel 2 à 3 meter lang worden en een halve meter breed. De onderkant van de bladeren is soms bedekt met kleine, bruine sporen. Onze Dicksonia heeft dat tot nu toe nog niet, dus we kunnen ‘m helaas niet zaaien.

Hoewel ‘Dickie’ relatief gemakkelijk te verzorgen is, groeit deze boomvaren het beste in koele, vochtige omstandigheden. En dan ook nog eens met veel water en een hoge luchtvochtigheid.

Hij staat dan ook het liefst op een plekje in de schaduw, maar kan ook in de volle zon groeien als je hem héél veel water geeft.

Tasmaanse boomvaren verzorging in de winter

Deze Australische boomvaren kan best wel wat vorst en sneeuw verdragen. Hij is groenblijvend, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn blad behoudt. Tenminste, dat is niet het geval als het echt flink koud wordt. In de wintermaanden met vorst sterven de bladeren af en worden ze bruin. Dit is normaal en de bladeren zullen in de lente gewoon opnieuw aangroeien.

Let op: knip de bladeren er niet te snel af! Als de sapstroom nog in gang is, kan ie doodbloeden. Knip ze er dus pas af als de tak echt helemaal dood is. Het beste breek je de tak half af om te checken of het mogelijk is er helemaal af te breken. Zo niet, wacht dan even totdat de tak volledig is verdroogd.

Is je Tasmaanse boomvaren nog vrij klein en wil je hem liever overwinteren? Dan zou je hem ’s winters in de schuur of serre kunnen zetten (en niet in de woonkamer. Zie voor de reden alinea verderop).


Dicksonia Antarctica inpakken bij vorst: kort stappenplan

Gaat het flink vriezen en staat ie buiten? Dan kun je je Dicksonia Antarctica toch beter even beschermen. Hieronder geven we een mogelijke aanpak voor de winterbescherming, maar we schreven ook een meer uitgebreid artikel over boomvarens overwinteren. Hieronder volgt een algemeen, kort stappenplan:

Boomvaren verzorging winter – Stap 1:

Bind de bladeren samen. Doe eventueel steeds wat droge bladeren in de kop.

Stap 2:

Doe een warmtekabel losjes rondom de stam. (zie hier ook ons artikel over warmtekabels).

Boomvaren verzorging bij vorst – Stap 3:

Doe vervolgens om de stam dik noppenfolie óf doe tuingaas om de stam en vul deze op met bladeren en dergelijke. Vervolgens doe je er dan een speciale fleecezak omheen. Kijk alleen uit dat je dit niet te lang doet, omdat de boomvaren wel moet luchten.

Nieuwe tak van een boomvaren

De Dicksonia Antarctica binnen: kan dat?

Het antwoord hierop is heel kort en simpel: nee. toch zijn er veel verkopers die de Dicksonia verkopen als kamerplant. Dit is echter pure verkooppraat. Als je deze Dicksonia Antarctica binnen houdt, dan zul je helaas zien dat hij binnen 2 maanden zijn takken laat hangen en snel doodgaat.

Hoe kan dat? Dat komt, doordat hij een vochtige omgeving nodig heeft, oftewel een hoge luchtvochtigheid. En de luchtvochtigheid in woonkamers is over het algemeen laag. In ieder geval te laag voor de Dicksonia. En dat overleeft hij niet.

Wat wel kan is de Dicksonia plaatsen in een serre. Je kunt dan een automatische luchtbevochtiger erbij zetten. Zo doen wij dat zelf ook. Zie ook ons artikel over de soorten luchtbevochtigers.

heb je daar allemaal geen zin in? Plant de Antarctica Dicksonia dan gewoon lekker buiten in de volle grond.

Boomvaren snoeien

Wil je je boomvaren snoeien? Dat raden we echt af. Als je bladeren afknipt, dan heb je een kans dat de boomvaren doodbloedt. Er komen dan bruine druppels uit.

Maar wil je graag bepaalde takken eraf? Bijvoorbeeld omdat ze te groot worden voor binnen in je serre? Knak ze dan eerst een beetje. Na verloop van tijd zal dit blad afsterven en bruin worden. Op dat moment gaat de sapstroom er ook niet meer erheen. En dan kun je de tak er afknippen.

Boomvaren kopen

Hier kun je deze prachtige boomvaren kopen: