Nieuw Zeelands vlas – Phormium tenax

Nieuw Zeelands vlas Phormium tenax

Nieuw Zeelands vlas, ook bekend als Phormium tenax, is een meerjarige plant uit Nieuw-Zeeland. De plant heeft lange bladeren die stijf en zwaardachtig zijn. De bladeren kunnen tot 3 meter lang worden.

De plant wordt dan ook vaak gebruikt als sierplant in palmtuinen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Vooral de Maori Maiden met haar roze en gele kleuren is een echte eyecatcher in je palmtuin.

In dit artikel lees je hoe je Nieuw Zeelands vlas het beste verzorgt.

Phormium tenax in blauwe pot

Algemene informatie over Nieuw Zeelands vlas

Nieuw Zeelands vlas, ook bekend als Phormium tenax, is een groenblijvende plant. Hij kan wel tot 3 meter hoog worden. De bladeren van de plant zijn lang en smal en de bloemen zijn klein en wit of rood.

De plant groeit in vochtige, schaduwrijke gebieden en wordt vaak gevonden in de buurt van beken of rivieren.

De bladeren van Nieuw Zeelands vlas werden door de Maori’s gebruikt voor het weven van manden en matten. De planten werden ook gebruikt voor medicinale doeleinden en de olie uit de zaden werd gebruikt om te koken.

Nieuw-Zeelands vlas

Phormium tenax in de volle grond

Wil je ze in de volle grond aanplanten? Dat kan prima. Hoe droog of vochtig de grond is maakt niet heel veel uit voor Nieuw Zeelands vlas. Zolang de grond maar voedselrijk is.

De Phormium tenax staat het liefst in de volle zon, maar zal ook in de halfschaduw groeien.

Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd staat tegen de koude oostenwind.

Phormium tenax snoeien

In maart kun je eventueel de bruine bladeren afknippen tot 15 cm. De bladeren die je beter kunt afknippen zijn ook makkelijk te herkennen, omdat ze meestal naar beneden hangen als een soort rok.

Knip daarnaast de bloemstengels die overbleven van het vorige seizoen terug. Nieuw Zeelands vlas snoeien kan het beste in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. De bruine bladeren kun je altijd afknippen.

phormium e1694525945217

 

Is de Phormium winterhard?

Als het een flinke winter is, dus laten we zeggen -10 graden Celsius, dan is het verstandig de plant te mulchen. Dat betekent dat je de plant bedekt met stro, kokos of iets dergelijks.

Dit geldt overigens alleen als je de plant in de volle grond hebt gezet. Zelf hebben we onze klanten in potten staan en zetten we ze in de winter in de onverwarmde serre.

Cadeautje van ons

Als je bij Sybotanica bestelt, gebruik dan gerust onze eigen speciale kortingscode KORTING10PALMTUIN voor 10% korting op je bestelling!

 

Nieuw Zeelands Vlas ziekten en plagen: wat zijn de veelvoorkomende problemen?

In principe is de Phormium tenax een veelzijdige, onderhoudsarme plant die perfect is voor veel tuinen. Maar zoals alle planten heeft het ook wel eens last van plagen en ziekten.

Ongedierte Nieuw Zeelands vlas:

Bladluizen zijn de meest voorkomende plaag die Phormium tenax aantast. Deze kleine, sapzuigende insecten kunnen een verstoorde groei en groeiachterstand veroorzaken. Ze zijn ook in staat om virale ziekten over te brengen. Ander ongedierte die deze plant kunnen aantasten zijn onder andere schildluizen en wolluis.

Bestrijden kan met spray, maar ook met Chrysop larven. Chrysop larven eten verschillende soorten luizen op. Voor bladluizen kun je ook larven van lieveheersbeestjes gebruiken.

Ziekten Phormium tenax:

Een van de meest voorkomende ziekten die Nieuw Zeelands vlas treft, is wortelrot. Deze schimmelziekte gedijt goed in natte omstandigheden en kan de plant snel doden. Andere ziekten die deze plant kunnen aantasten, zijn bladvlekken, kroonrot en meeldauw.