Cordyline – Koolpalm

cordyline australis

Cordyline, ook wel bekend als de Koolpalm, is een prachtige palmboom die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Australië komt. Het is in Nieuw-Zeeland zelfs een van de meest voorkomende bomen.

Het is een groenblijvende boom met een enkele onvertakte stam met daarop een plukje lange, smalle bladeren.

Als je overweegt een Cordyline toe te voegen aan je eigen tuin of woonkamer, dan zijn er een paar dingen je moet weten om ervoor te zorgen dat de koolpalm het goed doet. In dit artikel behandelen we daarom de basisprincipes van de verzorging van een Cordyline.

In de volle grond zetten of in een pot houden?

Bij het kiezen van een perfecte locatie voor je Koolpalm, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Ten 1e kun je hem het beste in een pot houden. De kans dat ze de winter overleven is namelijk niet erg groot. Zie voor meer informatie hierover het kopje ´Is een Cordyline winterhard?´. Het is ons in ieder geval nog niet gelukt om ze de winter door te krijgen (Cordyline Australis).

Ten 2e doen met name de rode koolpalmen het het beste in de volle zon, maar kunnen ze zeker wat schaduw verdragen. Sterker nog: hoe meer direct zonlicht, hoe bruiner de kleur van de bladeren wordt (de rode varianten). Dus als je de mooie, dieprode kleur wilt houden, dan kun je hem beter een beetje in de schaduw zetten. Een Cordyline Australis heeft wél minimaal 1 tot 3 uur zonlicht per dag nodig.

Als laatste: of je ze nou in de volle grond zet of in een pot, het is hoe dan ook belangrijk dat je ze niet te vaak verplaatst of verpot. Ze hebben namelijk ondiepe wortels en kunnen niet goed tegen wortelverstoring.

cordyline 2 e1694524039771 scaled

Cordylines: Hoeveel water geven?

Cordylines zijn heel droogtetolerant, dus kijk uit dat ze niet teveel water krijgen.

Minimumtemperatuur koolpalm

De minimumtemperatuur voor koolpalmen is -5 graden Celsius. Bij koud weer kan de boom zijn blad verliezen, maar in het voorjaar komen de bladeren weer aan of vormt het zelfs nieuwe, meerdere koppen. Dit geldt overigens alleen voor de groene variant van de Cordyline Australis. Zelf hebben we de rode Red Star variant en die kunnen tot nu toe geen vrieskou aan, op welke plek we ze ook planten.

Snoeien

De bloemen verwijderen na de bloei. Verdorde bladeren bij de stengel doorknippen, vlakbij de stam.

Welke grondsoort of potgrond gebruiken?

Droog! Dus goed doorlatende grond is belangrijk.

Bij het oppotten is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Dit kun je doen door gelijke delen veenmos, perliet en zand te mengen. Het mengsel moet voor het planten worden bevochtigd en goed worden uitgelekt. (Als je bij Sybotanica bestelt, gebruik dan de kortingscode KORTING10PALMTUIN voor 10% korting!)

cordyline3 e1694524126304

 

Is een Cordyline winterhard?

Het beste is om hem buiten in een pot te zetten en hem in de winter binnen te zetten (de gekleurde varianten, zoals de Cordyline Red Star).

Je kunt als experiment proberen de Red Star in de volle grond te zetten en dan goed te mulchen bij vorst. Er bestaat dan een kans dat ie in het voorjaar weer op komt en misschien zelfs meerdere koppen vormt. Zelf is me dat niet gelukt. Het stammetje leek in het voorjaar nog goed, maar verrotte in de zomer alsnog. De groene koolpalm is wél vrij winterhard wat ik begreep van andere hobbyisten.

Groei 

Een cordyline kan in één groeiseizoen tot 1 meter groeien. Over het algemeen zullen ze hun omvang elk jaar verdubbelen totdat ze volwassen zijn. Daarna vertraagt de groei aanzienlijk. Dit geldt alleen in heel warme omstandigheden. Onze rode koolpalmen in pot groeien lang niet zo snel.