Yucca rostrata verzorging en aanplant

yucca rostrata in tuin

De Yucca rostrata is een indrukwekkende palmlelie die voornamelijk voorkomt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Deze plant is afkomstig uit de familie Asparagaceae en is een populaire keuze voor palmtuinen. Of eigenlijk mag deze yucca niet ontbreken aan je tropische tuin.

Hij kan tussen de 3 en 10 meter hoog worden en heeft langwerpige, blauwgroene bladeren die puntig zijn. Deze bladeren zijn zo’n 1 meter lang en ongeveer 5 centimeter breed. In de zomer krijgt ie witte of lichtgele bloemen die in trossen groeien op lange stelen bovenop de plant. Deze bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen en kunnen tot zeker wel een meter lang worden!

Is de Yucca winterhard?

De yucca rostrata verdraagt prima koude temperaturen tot wel -20 graden Celsius! Wel is het belangrijk dat je je yucca droog houdt. De combinatie kou en vocht kan namelijk leiden tot stamrot. Let er daarom ook op dat de kruin niet al te groot en zwaar is: door het gewicht kan de stam dan knakken bij strenge vorst. Snoeien vóór de winter is dus aan te raden.

Maximumtemperatuur

De Rostrata overleeft het prima in extreem droge omstandigheden. Je hoeft hem dus maar weinig water te geven. Ook is deze yucca zeer geschikt voor gebieden met extreme temperaturen, omdat hij kan overleven in temperaturen die oplopen tot wel 40 graden Celsius.

Water geven

Hoewel de Yucca palm goed tegen droogte kan, heeft hij wel regelmatig water en een goede drainage nodig om goed te kunnen groeien.

Een yucca aanplanten

Ga je een yucca kopen? Lees het volgende dan goed door. We vertellen namelijk precies welke middelen je nodig hebt voor het aanplanten buiten of in een pot.

Allereerst heeft de yucca palm volle zon nodig om goed te kunnen groeien, dus zorg ervoor dat je de plant in een gebied van je tuin plaatst dat voldoende zonlicht krijgt. Daarom het liefst bij een muur op het zuiden. Ook heeft ie goede drainage nodig om te overleven.

Zo plant je een yucca:

Maak de grond los en verwijder eventueel onkruid of stenen die in de weg zitten.

Graaf een gat van zo’n 1 meter diep en dat ongeveer 2 keer zo breed is als de wortelkluit. Voeg vervolgens een laag van 20 cm aan premium grind of hydrokorrels toe. En daarbovenop doe je een zelfgemaakt mengsel van geel zand, zandgrond, en lavagruis of perliet. (Als je bij Sybotanica bestelt, gebruik dan de kortingscode KORTING10PALMTUIN voor 10% korting!)

palmlelie e1694520266102

Yucca Rostrata

Plaats de yucca in het gat en vul het verder aan met aarde. Druk de grond licht aan om ervoor te zorgen dat de plant stevig staat. Rondom de stam van de plant doe je lavastenen, of prachtige zeoliet om ervoor te zorgen dat er geen vocht tegen de stam aan blijft staan.

Het is belangrijk om de palmlelie regelmatig water te geven in de eerste paar weken na het aanplanten. in principe geldt dat voor alle nieuwe bomen en planten die je aanplant.

Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt, maar geef ook niet te veel water, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Als de yucca eenmaal goed geworteld is, dan heeft hij veel minder water nodig en overleeft hij het prima in drogere omstandigheden.

Zeoliet verbetert de drainage en het vasthouden van voedingsstoffen. Voor extra magie verandert het ook nog eens van kleur bij regen!

Snoei Yucca rostrata

Om de Yucca rostrata goed te laten groeien, snoei je de plant regelmatig. Helemaal vlak voor de winter, zoals eerder uitgelegd. Het is ook aan te raden om de bloemen meteen te verwijderen zodra ze zijn uitgebloeid. Dat voorkomt dat de plant te veel energie aan de vruchten besteedt in plaats van aan het groeien van nieuwe bladeren.

bloei yucca e1694520326621

De Yucca rostrata is dus een makkelijke plant en ideaal voor palmtuinen. Het kan overleven in droge en extreme omstandigheden én hij is hartstikke winterhard. Daarom is deze yucca een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plant die weinig onderhoud vereist.