Warmtekabel gebruiken: voor welke kies je?

Warmtelkabel

Zit je elke winter met klamme handjes te hopen dat je tropische tuin de vorst overleeft? Dat is gelukkig niet nodig. Er zijn namelijk verschillende oplossingen om je exoten vorstvrij te houden. In dit artikel gaan we specifiek in op de warmtelint/warmtekabel:

 • Voor welke exoten gebruik je een warmtelint? Welke palmbomen zijn uitzonderingen hierop?
 • Is een lichtsnoer een goed alternatief voor een warmtekabel?
 • Handleiding voor het gebruik van een warmtesnoer + tips.
 • Een warmtekabel kopen: de verschillende soorten die verkrijgbaar zijn (met thermostaat, waterdicht, multifunctioneel, enz.).

Voor welke tropische planten en bomen gebruik je een warmtekabel?

Voordat je überhaupt een warmtekabel gebruikt, check je eerst of de palmboom of tropische plant wel buiten mag staan tijdens vorst. Elke exoot heeft zijn eigen minimumtemperatuur.

Mag de exoot buiten staan in de winter? Kijk dan of een verwarmingslint voldoende is, of dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen. Sommige bomen en planten hebben genoeg aan een warmtekabeltje tot bepaalde temperaturen (bijvoorbeeld Phoenix Canariensis en olijfbomen). Anderen moeten een vliesdoek erbij krijgen. Maar bij bomen zoals een Washingtonia robusta zul je een heel hok eromheen moeten bouwen.


Let op: bij deze palmbomen moet het nét even anders


Chamaerops Humilis:

De Chamaerops humilis kan best wel tegen een beetje vorst. Je kunt ‘m zeker wel verblijden met een warmtekabel, maar er is iets anders wat nog véél belangrijker is dan warmte: Houd je chamaerops droog. Het is vooral de combinatie van vorst en nattigheid waardoor ie heel snel het loodje legt. Hang er dus een paraplu of iets dergelijks boven tijdens de winter.

Bescherming palm tegen vorst: de Trachycarpus

Pak een Trachycarpus Fortunei niet in met vliesdoek! Deze palmbomen zijn bestand tegen flinke vorst. Vaak komen ze juist slechter de winter uit als ze ingepakt waren. Het maakt ze ook zwakker.

Durf je dat niet aan? Tja, dan kun je ‘m natuurlijk wel versieren met een warmtelintje of een lichtsnoer. Zelf doen we dat wel bij onze Trachy die in een wijnvat staat.

Daarnaast kan er bij een Trachycarpus óók speerrot ontstaan als het een natte winter is. Dus ook hier is een paraplu of afdakje boven de kruin dan geen overbodige luxe.

Bij palmbomen in pot kan er nog een ander probleem ontstaan: De grond in de pot kan bevriezen, waardoor de palm geen vocht meer kan opdrinken. Hij droogt dan gek genoeg juist uit. Een warmtekabel om de pot met een vliesdoek is dan een oplossing om te voorkomen dat de potgrond bevriest. Of je zet de boom toch even ergens binnen waar het vorstvrij is, met voor de zekerheid een deken om de pot.

Lichtsnoeren werken niet

Een lichtsnoer geeft trouwens meestal te weinig warmte af. Sowieso gaat een groot deel van het stroomverbruik dan verloren aan het licht.

Om je geliefde boom of plant écht vorstvrij te houden, is een warmtedraad toch wel aan te raden. Een lichtsnoer is vooral leuk voor wat gezelligheid in je tuin rond kerst.

Palm warmtekabel

Een lichtsnoer gebruik je vooral voor de gezelligheid in je tuin. Voor voldoende warmte gebruik je liever een warmtekabel.

Hoe gebruik je een warmtekabel voor planten en palmbomen? Handleiding

 1. Eerst een tip: Koop de warmtekabel niet pas op het laatste moment, omdat de prijzen dan flink omhoog gaan. Zonde van je geld natuurlijk. Schaf de snoer dus liever op tijd aan als je geld wilt besparen.

 2. Begin met het winterklaar maken van je boom/plant nog vóórdat er vorst is. Soms kunnen weerberichten plotseling omslaan. Of er klopt helemaal niks van. En dan ben je misschien al te laat met inpakken. Een goede voorbereiding bespaart je een palmboomuitvaart.

 3. Draai het lint rond zowel de stam als de kroon van de (palm)boom. Doe dit van beneden naar boven. Zorg er wel voor dat het warmtelint zichzelf nergens overlapt. Anders kan ie doorbranden (en verbrandt je palmboom ook: je zult dan niet de eerste zijn bij wie dat gebeurt).

 4. Vriest het wel heel erg hard? Dan is een warmte kabel in veel gevallen niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een Phoenix Canariensis: bij een beetje vorst (zeg tot -5 graden Celsius) en een goede beschutting is een thermolint wel genoeg. Tenminste, in onze eigen ervaring. Maar als het harder gaat vriezen, dan is een winterhoes ook nodig. En olijfbomen hebben dan bijvoorbeeld nog noppenfolie nodig als extra beschermlaag. Zo houdt je de warmte vast.

 5. Schakel het warmtelint in zodra de eerste vorst wordt verwacht.

Standaard warmtekabel kopen

We beginnen eerst met enkele standaard thermolinten die geschikt zijn voor palmbomen, olijfbomen en tropische planten.

Simpel warmtelintje

Als het stopcontact wat verder weg is, kun je deze gebruiken. Hij is 6 meter lang, maar daarvan is de laatste 4 meter verwarmd.

6+2 meter warmtesnoer

Een iets langer warmtedraad. De eerste 2 meter is niet verwarmd, de overige 6 meter wel.

Warmtekabel met thermostaat

Zelf gebruiken we een verwarmingslint met thermostaat. Dan kun je de warmte makkelijk aanpassen aan de omstandigheden:
Zo hoef je bijvoorbeeld niet onnodig te verwarmen als het tijdelijk wat warmer is buiten. Dat scheelt in de portemonnee. Daarnaast zal een plant eerder verschroeien dan de dikke stam van een palmboom. Dus dat is ook een reden om voor een warmtelint met thermostaat te kiezen (omdat je het dan aan de warmtebehoefte van de plant/boom kunt aanpassen).

Zelfregelende warmteslang voor planten en bomen

Deze verwarmingskabel (5 meter) past zelf de temperatuur aan. Je hoeft daar niets voor te doen, behalve ‘m in het stopcontact te steken.

Verwarmingslint 10 meter met energiebesparende thermostaat

Verwarmingslint met thermostaat van WebHeat.

Productkenmerken:

 • Uitgerust met een energiebesparende thermostaat en stekker.
 • De kabel warmt op tot een veilige temperatuur voor de boom en brengt dus geen schade toe.
 • Heeft een lengte van 10 meter en een vermogen van 100 Watt wanneer de thermostaat is ingeschakeld.
 • Ook beschikbaar in lengtes van 6, 16 en 20 meter.

Vind je 10 meter te kort? Ze hebben er ook eentje van maar liefst 30 meter (zie hieronder). Kun je meteen je hele tuin ermee doen haha!

Waldbeck verwarmingslint met thermostaat

 • Warmtekabel voor planten van maar liefst 20 meter.
 • De thermostaat van de warmtekabel is eenvoudig in te stellen tussen 5-25°C met een traploze regelaar, gebaseerd op de omgevingstemperatuur.
 • De verwarmingskabel van 20m heeft een stroomleiding van 1,8m met een schuko-stekker en is volgens beschermingsklasse IP68 bestand tegen stof en water.

Multifunctionele warmtekabel kopen

Er bestaan ook warmtelinten die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken:

Warmteslang HGA – 12 meter & multifunctioneel

Deze warmte lint is waterdicht en kun je gebruiken voor:

 • Exotische bomen en planten
 • Vijver en aquarium
 • Terrarium
 • Vivarium

Perel Verwarmingskabel voor binnen en buiten

Dit verwarmingslint is 12 meter lang en geschikt voor zowel binnen als buiten. Je kunt het gebruiken voor o.a.:

 • Waterleidingen tegen vrieskou beschermen.
 • Warm houden van je palmbomen en planten.
 • Bevriezing van dakgoot voorkomen.