Wanneer je planten naar buiten kunnen? Volg dit 5-daagse schema!

wanneer planten naar buiten

Wanneer planten naar buiten verplaatst kunnen worden? NU: het plantseizoen is dit jaar wat eerder geopend. vanwege de warmte. In dit artikel krijg je een handig schema van 5 dagen die je kunt volgen. Als je dit schema volgt, kun je je planten in de tuin zetten zonder risico op verbranding van de bladeren of andere weerschade. Uiteraard krijg je daarnaast ook tips om je planten succesvol te laten wennen aan de buitenomstandigheden. Laat het zonnetje maar komen!

Wanneer planten naar buiten mogen: het proces van afharden

Voordat we ingaan op het schema: laten we eerst het concept van afharden van planten uitleggen.

Afharden is het proces waarbij je je planten langzaam blootstelt aan de buitenomstandigheden. Op die manier kunnen ze wennen aan de warmere temperaturen, zonlicht en wind. We hebben het dus over planten die je in de winterperiode binnen had staan, omdat ze een minimale temperatuur nodig hebben om te overleven.

Afharden van je planten is nodig om te voorkomen dat je planten stress krijgen of zelfs meteen doodgaan bij een beetje zon.


Planten in de tuin zetten of op balkon: Schema voor 5 dagen

We hebben een eenvoudig schema voor je samengesteld om je planten geleidelijk aan hun nieuwe buitenplekje te laten wennen. Houd er rekening mee dat dit schema een ruwe schatting is en dat het langer (of korter) kan duren voordat de planten volledig aan je tuin of balkon gewend zijn.

Onthoud: niet alle planten wennen in hetzelfde tempo! Dus dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als mensen: niemand is hetzelfde. Bij planten, bloemen en bomen is dat net zo.

Wanneer planten naar buiten worden verplaatst, en ze vertonen geen enkel teken van stress (zie alinea verderop hoe je stress herkent), dan kun je sommigen zelfs tot oktober in de volle grond zetten (mits de bodemtemperatuur nu ook oké is en niet te koud).

Lees trouwens ook zeker de blog over IJsheiligen. Daarin lees je wat de beste datum is om je planten naar buiten te doen.


Dag 1: We beginnen rustig aan

Waar: Zet de planten buiten in de schaduw neer.
Wanneer: In de vroege ochtend (vóór 11.00 uur), en opnieuw laat in de middag (na 15.00 uur).
Hoe lang: Doe dit voor zo’n 1 a 2 uur per keer.

Dag 2: Verleng de tijd

Waar: Wanneer de planten naar buiten worden verplaatst vandaag, zet je ze wederom op een schaduwplekje.
Wanneer: Opnieuw vroeg in de ochtend en laat in de middag.
Hoe lang: Vandaag wat langer, namelijk zo’n 3 à 4 uur per keer.

Dag 3: Hello sunshine

Waar: De planten gaan vandaag lekker in het zonnetje staan.
Wanneer: Wederom vroeg in de ochtend en laat in de middag. Dus niet in de zon tussen 11:00 en 15:00! Tussen die tijden zet je ze in de schaduw.
Hoe lang: Voor zo’n 1 a 2 uur per keer. Daarna verplaats je de planten naar een schaduwplek.

Dag 4: Lekker zonnen

Waar: De planten gaan vandaag wederom in de zon én een poosje in de schaduw.
Hoe lang: Gedurende 3-4 uur in de zon. Rest van de dag in de schaduw.
Wanneer: Vóór 11:00 in de zon; daarna tot ongeveer 15:00 in de schaduw. En daarna weer in de zon.

Dag 5: De planten in de tuin zetten op een zonnige plek

Waar: De planten zet je vandaag de hele dag buiten op de plek waar je ze wilt hebben.
Hoe lang: De hele dag.
Wanneer: Check de planten rond 13:00. Zitten er een paar bij die behoorlijk gestresst zijn? Haal die dan uit de zon en probeer het morgen of overmorgen weer een keer.

Leuk en aardig, maar ik werk fulltime

Nu snappen we natuurlijk ook heel goed dat niet iedereen tijd heeft om dit schema te volgen. Dan moet het net toevallig in je vakantie zijn wanneer je planten naar buiten mogen, of dat iemand anders het afharden voor je kan doen. Wat je dan kunt doen is dit:

  1. Kijk hoe de zon draait. Dus waar komt die op (oosten), waar staat ie rond 13:00 (zuiden) en waar gaat ie onder (westen). Op die manier kun je je plant op een strategisch plekje in de tuin zetten. Dus bijvoorbeeld op een plek waar alleen ’s ochtends zon komt, of een plek waar alleen aan het begin van de avond zon komt.
  2. Een tweede manier is een windscherm, pop-up tent, of parasol gebruiken. Die zet je dan zo neer, dat de planten ’s middags in de schaduw van het windscherm of de parasol staan.

Hieronder vind je enkele creatieve ideeën voor het afharden: 

De juiste tijd om je planten naar buiten te doen

Een belangrijke factor waar je wel altijd rekening mee moet houden is de huidige weersvoorspelling. Te koud of te warm weer kan stressvol zijn voor je planten. Het is net als een ijsbeer naar de Sahara brengen en verwachten dat hij zich daar op zijn gemak voelt. Misschien is het een open deur, maar we vermelden het toch even voor de zekerheid, mocht je er niet bij stilstaan.

In onze blog over IJsheiligen staat trouwens ook info over welke planten en palmbomen je in de lente kunt gaan afharden.


Wanneer plantjes naar buiten zijn, let dan goed op tekenen van stress

Bij het afharden van planten is het belangrijk om te letten op tekenen van stress. Als de bladeren beginnen te krullen, of geel worden, óf als de plant er over het algemeen ongezond uitziet, dan is dit een teken dat je misschien te snel gaat. – je planten geven je signalen dat ze een pauze nodig hebben.


Bananenplanten in de tuin zetten

Bananenplanten kunnen soms even een tijdelijke shock krijgen. Er knakken dan wat bladeren en/of ze hangen slap. Geen zorgen, dat komt over het algemeen gewoon weer goed. Mochten de bladeren erg verbranden, zet ze dan wat langer in de schaduw. Zorg bovendien ervoor dat ze in een grote pot staan, zodat het water niet te snel verdampt. Dan verbranden de bladeren namelijk ook sneller en gaan ze meer slap hangen.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

palm vorst

11 winterharde palmbomen

Veel tuinplezier gewenst dit nieuwe plantseizoen!

Wanneer je plantjes naar buiten gaan na een lange winterperiode, is het een proces van geduld en zorg. Het is niet zo eenvoudig als je planten gewoon naar buiten gooien, YOLO roepen, en dan maar hopen op het beste. Ze hebben echt even tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving.

Heb je nog vragen over het onderwerp ‘Wanneer planten naar buiten kunnen’? Mail dan gerust naar vraag@palmtuin.nl en we geven je een persoonlijk advies!