Vochtmeter planten: dit zijn de aanraders

Vochtmeter planten

Vochtmeter planten

In Nederland weet je nooit hoe het weer in de zomer zal zijn: de ene keer regent het zó erg, alsof de ijskappen hier gesmolten zijn. En de andere keer is het alsof we in Afrika wonen en zitten we wekenlang in de hitte en droogte.

Hoe weet je dan of je planten en bomen genoeg water krijgen? Al die regeltjes van ‘geef 2x per week water’ of ‘geef weinig water’ heb je met ons rare Nederlandse weer eigenlijk weinig aan.

En als je op vakantie gaat en je buren verzorgen je blommetjes, hoe zorg je er dan voor dat ze je tuin en kamerplanten niet per ongeluk vermoorden?

Gelukkig is hier een handige oplossing voor: een vochtmeter voor planten!


Check de grond in een handomdraai met een watermeter voor planten

Zo’n watermeter voor planten is een handig hulpmiddel om te meten hoeveel water er nog in de grond zit.

Meten is belangrijk, omdat te veel water wortelrot kan veroorzaken, terwijl te weinig water ervoor kan zorgen dat je planten uitdrogen en doodgaan.

Maar: voor welk soort watermeter kies je? En wat is de beste vochtmeter kamerplanten? Je hebt digitale meters; analoge; multifunctionele die ook andere dingen meten zoals pH; hydrocultuur watermeters en noem het maar.

We zetten hieronder een aantal verschillende grond vochtigheidsmeters voor je op een rij die op dit moment 4 of 5 sterren hebben op Bol.com.

Dat zijn onder andere de Marnico vochtmeter, Pokon watermeter én die van Skyard.

Dan weet je zeker dat het met de kwaliteit wel goed zit!

Standaard grondvochtmeters – voor binnen en buiten

De standaard planten vochtmeters zijn analoog: je steekt dan de meetpen in de grond en je kijkt waar het wijzertje op het display staat. Zo lees je direct en simpel af hoe nat de grond is op wortelniveau. Ook hebben ze geen batterijen nodig, wat ik persoonlijk wel praktisch vind.

MARNICO vochtmeter

De MARNICO watermeter voor planten is er eentje zonder poespas. Het gaat dan ook jarenlang mee. Je leest af wat de vochtigheidsgraad van de aarde is en het geeft door kleuren aan of je je plant water moet geven of niet.

SKYARD vochtmeter voor planten

De SKYARD vochtmeter kun je voor zowel binnen als buiten gebruiken. Steek de waterindicator in de grond en lees vervolgens de vochtigheidsgraad af. De grond heeft een schaal van 1 t/m 10.

1 t/m 3 = droog

4 t/m 7 = vochtig

8 t/m 10 = te nat

Summer Spark – Vochtmeter planten met een leuk design

Summer Spark heeft 2 hele leuke analoge vochtmeters. Namelijk in de vorm van een kikker en een lieveheersbeestje. Dus als je van een beetje vrolijkheid in je tuin of potten houdt, kies dan zeker voor deze leuke plant vochtmeter!

Ook zeker een aanrader als je je kinderen wilt stimuleren te tuinieren. Deze watermeters maken het ook wel erg fun natuurlijk!

POKON vochtmeter voor kamerplanten

De Pokon vochtmeter kleurt wit op het moment dat je kamerplant water nodig heeft. Het is geschikt voor diverse bodems, zoals potgrond en boomschors. Maar ook is de Pokon vochtmeter geschikt als hydrocultuur watermeter!

Hoe gebruik je de Pokon Watermeter?

Druk de Pokon watermeter in de grond van de plant. Hoe diep de Pokon vochtmeter in de grond moet, kun je zien aan de pijltjes.

Vervolgens geef je je plant een slok water. De Pokon watermeter kleurt daarna binnen een half uurtje blauw. De planten water meter kun je daarna gewoon in de pot laten staan.

Als de Pokon Watermeter wit kleurt, dan heeft de plant weer dorst en dus nieuw water nodig.

Hydrocultuur watermeter

Een hydrocultuur watermeter is geen standaard watermeter, omdat bij hydrocultuur de plant in het water staat i.p.v. in de grond. Een hydrocultuur watermeter geeft aan wanneer het water aangevuld moet worden.

De Pokon watermeter is dus ook geschikt als hydrocultuur watermeter, maar hieronder zetten we er nog een paar op een rijtje met goede reviews.

Watermeter hydrocultuur planten (Hydrokit)

Bij deze hydrocultuur watermeter krijg je meteen een hele hydrokit erbij voor nog geen 18 euro in totaal. Zo kun je een plant direct op hydrocultuur zetten.

Inhoud:
– Pot (Ø27cm) van gerecycled plastic
– Waterbuffer plateau
– Hydrocultuur watermeter
– Zak vulkaankorrels

Digitale vochtmeter planten met LED lampje

Er bestaan handige digitale vochtmeters met een LED lampje. Zo´n LED watermeter voor planten zorgt ervoor dat je je planten de juiste hoeveelheid water geeft. Dat doet ie namelijk door middel van 3 verschillende kleuren die vertellen hoe vochtig de grond nu is. Handig!

Planten vochtmeter met LED – Chirp

Drie standen: rood, groen en blauw
De sensor heeft drie standen die hij kenbaar maakt met een LED-lampje. Het lampje geeft precies aan hoe vochtig de grond is:

  • Rood: vochtpercentage tussen de 0% en 15%
  • Groen: vochtpercentage tussen de 16% en 60%
  • Blauw: vochtpercentage tussen de 61% en 100%

Paddenstoel vochtmeter kamerplanten

Als de rode kleur knippert is de grond droog en bij een groene kleur is er nog genoeg vocht in de bodem. Naarmate de grond minder vochtig wordt, kleurt het lampje oranje. Deze Paddenstoel vochtmeter kamerplanten beschikt over zowel een directe als een permanente modus.

Planten vochtmeter die ook PH, licht en/of temperatuur meet

Wil je de ideale omgeving creëren voor je groene vrienden? Dat kan. Sommige vochtmeters voor planten meten meer factoren dan alleen de vochtigheid van de grond. Dat zijn 3-in-1 of 4-in-1 watermeters.

Meten = weten!

Vulpes Goods 4-in-1 vochtigheidsmeter planten

De planten vochtmeter van Vulpes Goods meet vanalles:

✓ pH-waarde meting

✓ Zonlicht meting

✓ Vochtigheidsmeting

✓ Temperatuurmeting

+ een gratis informatief E-book voor met tips & tricks voor het verzorgen van je planten.

TIKKENS 3-in-1 watermeter voor planten in tuin

Deze vochtmeter steek je in de bodem van je tuin. Zo kom je meer te weten over de bodemvochtigheid, de zuurgraad (PH) en de lichtintensiteit. Er is overigens geen batterij nodig!

Vochtigheidsmeter Planten Premium 3-in-1

Met deze meter kun je niet alleen de vochtigheid in de bodem van je tuin meten. Je kunt met de meter ook de ph-zuurtegraad en de lichtintensiteit analyseren.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers: van gratis tot ultrasoon – Welke is het beste voor jou?