Vliegjes in potgrond bestrijden

Vliegjes in potgrond bestrijden

Je hebt er waarschijnlijk heel veel last van, anders kwam je niet op dit artikel uit: Die kleine, zwarte vliegjes die rond je kamerplanten dwarrelen. Uch. Je probeert ze weg te krijgen, maar ze lijken steeds weer terug te komen.

Het is dan ook geen toeval dat we hier nu een blog over schrijven, want as we speak worden enkele kamerpalmen van onszelf ook weer geteisterd door die vliegjes.

Zulke vliegjes in potgrond bestrijden is dan ook vrij lastig als je niet precies weet hoe je ze weg krijgt.

Gelukkig zijn er diverse manieren om deze kleine indringers te bestrijden. In deze blog delen we de meest effectieve bestrijdingsmethoden. En we vertellen er ook bij welk middel tegen rouwvliegjes we zelf gebruiken.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine vliegende insecten (eigenlijk zijn het een soort muggen trouwens) van ongeveer 2 tot 3 mm groot. Ze zijn vooral actief in de herfst en winter.

Het zijn niet de vliegjes zelf die schade aanrichten aan je planten, maar hun larven. Deze larven voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals plantenwortels en blaadjes, wat kan leiden tot verwelking of zelfs de dood van de plant.

Waarom zitten er vliegjes in je plant en potgrond?

Rouwvliegjes zijn gek op vochtige omgevingen. En potgrond biedt zo’n ideale vochtige plek. Vooral als je je planten te veel water geeft, kan de grond te nat worden, waardoor het een aantrekkelijke broedplaats wordt voor rouwvliegjes.

Bovendien bevat potgrond vaak organisch materiaal waarop de larven zich voeden, zoals compost of rottende plantenresten. Een deze varenrouwmug is dol op humusrijke grond. Vooral nu steeds meer mensen overgaan op biologische meststoffen en potgronden, hebben rouwvliegjes de kans zich te verspreiden. Desondanks zullen de vliegjes ook hun eitjes in gewone potgrond leggen hoor.

Als je eenmaal een besmetting in één plantenpot hebt, kunnen de vliegjes zich snel verspreiden naar andere potten. Zet de besmette plant dus altijd onmiddellijk in qarantaine!

Hoe kun je vliegjes in potgrond bestrijden?

Gelukkig zijn er verschillende methoden en middelen om rouwvliegen te bestrijden.

Het begint allemaal sowieso met preventie:

  • Zorg ervoor dat je je planten niet te veel water geeft in de winter.
  • Haal dode blaadjes en andere plantenresten meteen uit de potten van je planten.

Maar als je eenmaal een besmetting hebt, zijn hier enkele effectieve methoden om de vliegen te bestrijden:

1. Bovenste grondlaag er afhalen en vervangen met geel zand.

De eitjes en larven van rouwvliegjes bevinden zich eerst in de bovenste laag van de potgrond. Zie je de eerste vliegjes in plant? Haal de bovenste grondlaag er meteen af en vervang met zandgrond. Door deze laag te verwijderen en te vervangen door geel zand (speelzand), kun je een groot deel van de besmetting verwijderen.

Dit speelzand kun je ook voor je (klein)kinderen gebruiken. Let op dat je zand kiest dat gewassen is droog blijft, zoals deze. 

2. Aaltjes tegen rouwvliegjes inzetten

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische wormpjes die rouwvliegjeslarven als gastheer gebruiken. Wanneer je aaltjes aan je potgrond toevoegt, zullen ze op zoek gaan naar de larven en deze bestrijden. Ze zijn volledig natuurlijk en veilig voor je planten.

Hieronder vind je enkele opties om aaltjes tegen rouwvliegjes te kopen.

?c=27943&m=1303595&a=437141&r=biogroeiaaltjes&t=html

Biogroei is gespecialiseerd in biologische bestrijders. Ze bieden daarom dus ook allerlei middelen tegen rouwvliegen.

?wi=381575&ws=Biobestrijding%20rouwvlieg

Biobestrijding biedt ook allerlei biologische middelen tegen rouwvliegen.

3. Vangplaten rouwvliegjes

Anti vlieg vangplaten zijn plakkerige platen die je naast je planten neerzet of in de grond steekt. Rouwvliegjes worden aangetrokken door de gele kleur en blijven plakken op de plaat. Zelf zou ik dit gebruiken ter preventie en niet als bestrijdingsmiddel, omdat je hier de larven en eitjes niet mee doodt.

4. Kaneel als middel tegen rouwvliegjes

Het lijkt misschien vreemd, maar kaneel is een natuurlijk insectenwerend middel. Door een laag kaneel over of door potgrond te strooien, kun je voorkomen dat rouwvliegjes hun eitjes daar leggen.

Ons advies is dan eerst de bovenste laag potgrond eraf te halen, speelzand erop te doen en dan nog wat kaneel er doorheen mengen.

5. Rouwvliegjes plakstrip

Net als vangplaten, is een rouwvliegjes plakstrip ook ontworpen om vliegende insecten te vangen. Hang ‘m in de buurt van je planten om rondvliegende planten vliegjes te vangen.

Welk bestrijdingsmiddel werkt het beste?

Het hangt af van de ernst van de besmetting en je persoonlijke voorkeur welk middel je inzet. Voor een lichte besmetting kan het eenvoudigweg verwijderen van de bovenste grondlaag en het gebruik van speelzand + kaneel voldoende zijn. Voor een zwaardere besmetting kun je overwegen om aaltjes in te zetten, aangezien zij zich specifiek richten op de larven in de grond.

Vangplaten en plakstrips zijn effectief om volwassen vliegjes te vangen, maar pakken het onderliggende probleem van de larven in de grond niet aan. Het is vaak het beste om een combinatie van methoden te gebruiken voor het meest effectieve resultaat.

In dit artikel vind je een video over de inzet van aaltjes.

Biologische bestrijding van plagen met nuttige insecten

Biologische bestrijding van rouwvliegjes: bekijk onze video over de inzet van aaltjes.