Je plant verpotten in 6 stappen: dit is dé handleiding + tips

Plant verpotten

Om je planten gezond te houden en te laten groeien, zijn er enkele basisregels. Zo geef je ze bijvoorbeeld regelmatig de juiste voeding, voldoende water en geschikte potgrond.

Maar ook moet je bijna elke plant verpotten die te groot wordt voor zijn huidige pot. Belangrijke uitzonderingen daargelaten natuurlijk: welke uitzonderingen dit zijn, lees je ook in dit artikel.

In dit artikel lees je stap voor stap hoe je de meeste planten het beste verpot. Wil je weten hoe je bijvoorbeeld een cactus of palm verpot? Ook dan vind je hier de links naar speciale artikelen met de handleidingen voor:

Maar voor eerst: de basis van planten ompotten! :)

Waarom is een plant verpotten eigenlijk nodig?

Het verpotten van een plant kan soms als een gedoe lijken, maar het heeft wel zeker zo zijn voordelen:

Meer ruimte voor de wortels

Ten eerste biedt het de plant meer ruimte om te groeien. Na verloop van tijd hebben de wortels minder ruimte om te groeien in de oorspronkelijke pot. Hierdoor kan de plant zich dan niet optimaal ontwikkelen. Door de plant te verpotten naar een grotere pot, krijgen de wortels meer ruimte om uit te breiden en kan de plant gezonder en groter groeien.

Hieronder zie je een Ficus Benjamina Twilight die in de afgelopen 10 jaar ooit slechts 1 potmaatje groter is gegaan. Daardoor issie nooit groter geworden, terwijl ze zeker wel 3 meter hoog kunnen worden. Kijk ook eens goed naar de wortels van deze Ficus: ze draaien in een spiraal om de kluit heen. Oftewel, dit boompje heeft echt dringend een grotere pot nodig!

Ficus overpotten

 

Nieuwe potgrond

Daarnaast zorgt het verpotten ook voor vernieuwing van de oude potgrond. De voedingsstoffen in potgrond verdwijnen na verloop van tijd. En dan biedt de grond niet langer voldoende voeding aan de plant. Door te verpotten, voeg je verse potgrond toe met alle benodigde voedingsstoffen die de plant nodig heeft.

Wortelrot controle

Ten slotte geeft een plant verpotten je ook de kans om eventuele problemen met de wortels meteen aan te pakken. Als je dan ziet dat de wortels van je plant er verdord, papperig of gekronkeld uitzien, dan kun je onmiddellijk de beschadigde wortels verwijderen en andere maatregelen nemen. Zo voorkom je veel ziektes en infecties met insecten.

Verpotten van planten: wanneer doe je dat?

Wat is het juiste moment om je plant te verpotten? En hoe vaak moet je overpotten?

Jaarlijks of tweejaarlijks verpotten naar een pot

Over het algemeen wordt aangeraden om je planten eens in de 1 a 2 jaar te verpotten. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de huidige pot én van de groeisnelheid van de plant. Merk je bijvoorbeeld dat de wortels naar boven groeien (zoals de Ficus hierboven)? Of dat de grond het vocht niet goed meer vasthoudt? Dan is het tijd voor een nieuwe pot.

Hou je de plant of boom liever klein en hanteerbaar?

Wil je niet dat de plant heel groot wordt? En issie verder heel gezond? Dan hou je ‘m gerust in dezelfde pot, of kies een pot die een klein beetje groter is dan de huidige. Ververs dan alleen wél de potgrond regelmatig, zodat ie genoeg voedingsstoffen krijgt.

Voorjaar en vroege zomer

Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar of vroege zomer, wanneer planten weer actief groeien. Dus een plant verpotten in de herfst of winter is af te raden, omdat planten dan in winterrust gaan. Mocht je een kamerplant in het najaar kopen, dan is er geen andere optie dan hem te verpotten natuurlijk. Wees in dat geval gewoon voorzichtig met de wortels en dan komt het wel goed.

Na de bloei verpotten

Heb je een plant die regelmatig bloemen geeft? Zorg er dan voor dat je ‘m verpot nádat ie is uitgebloeid. Als je zo’n plant overpot tijdens de bloei, dan is er kans dat ie stopt met bloeien of dat er minder bloemen aan komen.

Tijdens normale temperaturen

Ga daarnaast ook liever niet verpotten tijdens extreme hitte of kou, omdat dit extra stress bij de plant veroorzaakt. Je hebt dan kans dat ie bijvoorbeeld opeens al z’n blaadjes laat vallen of snel last krijgt van wolluizen.

Deze planten en palmbomen zijn uitzonderingen!

Enkele planten en palmbomen zijn uitzonderingen, als het gaat om de algemene regels van wanneer je verpot. Deze uitzonderingen zijn onder andere:

  • Strelitzia. Een Strelitzia moet juist in een hele krappe pot zitten. Doe je dat niet? Dan zul je ook geen bloemen krijgen. Gek genoeg wordt een Strelitzia juist mooi als ie een beetje stress krijgt zo nu en dan. En dat betekent onder andere een krap potje. Pas als ie écht uit z’n voegen barst, dan mag je de Strelitzia verpotten naar een ietsje grotere pot, zodat de wortels er in ieder geval weer inpassen.
  • Reizigerspalm. Eén van onze favoriete palmbomen. Ook deze mag je in een krappe pot houden. Wat dat betreft heeft de Reizigerspalm een beetje dezelfde eigenschappen als een Strelitzia. Ze lijken dan qua uiterlijk ook ongelooflijk veel op elkaar. De meeste mensen kunnen een volgroeide Strelitzia en een Reizigerspalm niet uit elkaar houden. Maar goed, dat even terzijde als wist-je-datje.
  • Chamaerops Humilis
  • Phoenix Canariensis

Zie voor meer informatie over het verpotten van palmbomen het speciale artikel ‘Palm verpotten‘.

Planten accessoires en benodigdheden voor het verpotten

Wat heb je allemaal nodig om echt goed te kunnen verpotten?

  1. Geschikte planten potten. Welke pot is het meest geschikt voor de specifieke plant die je gaat verpotten? Sommige kamerplanten kun je bijvoorbeeld beter niet in een terracotta pot doen, anderen juist weer niet in een plastic pot. Dus voordat je een nieuwe plantenpot koopt: lees eerst dit artikel, zodat je zeker weet dat je de juiste pot aanschaft. Daarnaast mag de nieuwe pot maximaal 20% groter zijn dan de huidige. Waarom dat zo is, legt het zojuist genoemde artikel je ook allemaal uit.

  2. Potgrond die voldoet aan de specifieke behoeften van het plantensoort. Laatst vond ik een superhandig overzicht hiervoor. Op deze lijst vind je welke plant welk soort potgrond nodig heeft.


  3. Een tuinschepje.

  4. Hydrokorrels. Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt en hoe je ze precies gebruikt voor de te verpotten plant, leer je in ons artikel 4 methoden om hydrokorrels te gebruiken + de goedkoopste aanbieders.

  5.  Watermeter. Check wekelijks of de plant nu genoeg water krijgt. Dit is nu immers anders nu die in een grotere pot zit. Alles over watermeters lees je in ons artikel over de beste vochtmeters voor je planten.

Het verpotten van je plant kan dan nu beginnen! Zo verpot je jouw plant in 6 stappen

1. Pot poetsen

Ga je een pot gebruiken die een beetje vies is of waar nog aarde in zit van de vorige plant? Zorg er dan eerst voor dat je de pot goed schoonmaakt. De reden is dat er inmiddels misschien eitjes van bijvoorbeeld luizen in zitten. Of sporen van bepaalde schimmels. Die problemen wil je natuurlijk niet direct na het verpotten tegenkomen.

TIP: Als het gaat om terracotta potten, dan is het slim om ze eerst een nachtje in water te weken. De pot zuigt dan al het water op, omdat aardewerk poreus is. Doe je dit niet, dan zal de pot alle vocht van de nieuwe potgrond opzuigen. En dan is het lastig te bepalen hoeveel water je plant in het begin nodig heeft. Met het risico dat je ‘m misschien teveel gaat geven.

2. Planten verpotten hydrokorrels gebruiken

Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt, verschilt dus per plant. En ook verschilt het per plant of je de hydrokorrels op de grond legt, of onderin de pot, of mengt met de potgrond. Dat is helemaal afhankelijk van de eigenschappen van de plant. We leggen dit uitgebreid uit in ons artikel over hydrokorrels gebruiken.

3. Potgrond plant vervangen

Doe een laag aarde onderin de nieuwe pot. Hoeveel precies? De vuistregel hiervoor is als volgt: Als je de plant met kluit op deze laag potgrond legt, dan blijft de kluit 1 a 2 cm onder de potrand. De reden hiervoor is dat als de plant te hoog in de pot zit, er dan te weinig ruimte is voor water en dit dan vervolgens over de rand heen loopt. Je wilt natuurlijk geen kletsnatte vloer als je je planten water geeft.

4. Plant uit z’n oude bloempot halen

Nu ga je de plant verhuizen naar zijn nieuwe plantenpot. Houd de plant op de kop en probeer de oude pot voorzichtig eraf te trekken. Soms is het handig dit met z’n 2en te doen als het om een grote plant gaat of als de wortels niet mogen beschadigen.

Als dit lastig gaat, steek dan voorzichtig met een schepje of mes rondom de rand aan de binnenkant. Zo komt de grond wat los van de kluit.

Als ie écht muurvast zit, maak dan de aarde kleddernat of spoel de plant in de gootsteen z’n pot uit. Dan moet het sowieso lukken.

5. Plant in z’n nieuwe sierpot zetten

Stond de plant nog in een kweekpot? Een trucje is dan om deze kweekpot in de nieuwe potgrond te drukken, zodat er een perfect gat ontstaat waar de plant in past. Ook kan dit trucje bij kleinere, gewone sierpotten of als de plant een harde kluit heeft.

Vervolgens zet je de plant in z’n nieuwe sierpot (1 a 2 cm onder de rand, zoals eerder benoemd). Druk de nieuwe grond trouwens wel goed aan, voordat je de plant erin zet. Anders zakt ie later naar beneden en moet je het opnieuw doen.

Vul de zijkanten van de sierpot verder met de nieuwe potgrond (steeds een beetje aandrukken dus).

6. Water en voeding geven

Als laatste geef je de plant te eten en te drinken. Welke voeding je geeft, is natuurlijk afhankelijk van het soort plant of boom.

Specifieke informatie over het verpotten van cactussen:

cactus verpotten

Cactus verpotten in 10 stappen

Vragen over je plant verpotten?

Heel veel succes met je plant verpotten! Maar heb je hier nog vragen over? Tuurlijk helpen we je er dan mee. Laat dan gewoon even een berichtje achter op onze Facebook :) Hier geven we ook regelmatig leuke tips en weetjes over tropische planten en palmbomen.