Je olijfboom snoeien in 7 stappen

Olijfboom snoeien

Ja het is weer (bijna) tijd: je mag je mooie olijfboom snoeien!

Want heb je een olijfboom in pot, bak of in de tuin staan? Dan is het heel belangrijk dat je weet hoe je je olea europaea op de juiste manier snoeit. Door ‘m elk jaar te snoeien, zorg je voor een gezonde groei en een mooie vorm van de olijfboom.

In dit artikel vind je een stapsgewijze handleiding voor het snoeien van een olijfboom. Ook voor de lastig te snoeien olijfboompjes! En dat zeggen we er even met nadruk bij, omdat de meeste blogs en filmpjes over het snoeien een makkelijk voorbeeld laten zien. 

Dus je krijgt ook foto’s te zien van een van onze olijven, waarvan het echt heel moeilijk te zien was welke takken weg moesten en welke niet.

Waarom je olijfboom snoeien?

Olijfbomen groeien snel en soms krijgen ze daardoor te veel takken. Dit maakt het moeilijk voor het zonlicht om bij de kruin en stam te komen. Daardoor kan de boom minder olijven maken en krijgt ie sneller last van bijvoorbeeld bladluizen. Dus als je elk jaar takken van je olijfboom afhaalt, dan krijgt de boom meer lucht en zonlicht. Dan groeit de boom veel beter en mooier en zal de olea sneller gaan bloeien!

Je olijfboom snoeien in 7 stappen

Stap 1. Kies het juiste moment: wanneer olijfboom snoeien?

Je olijf snoeien doe je het beste in maart/april. Tenminste: dat is helemaal afhankelijk van het weer. Er is hierbij namelijk 1 belangrijke regel: het mag niet meer gaan vriezen! Omdat wanneer je de takken hebt gesnoeid, dan heeft de boom daar dus wondjes. Als het dan plotseling gaat vriezen, kan de olijf daardoor helemaal kapotgaan of lelijk worden.

Wacht dus liever af wanneer de olijfboom zelf ‘aangeeft’ dat het tijd is om hem te snoeien: hij geeft dat aan door kleine blaadjes te maken. Dat betekent dat de sapstroom weer op gang is en het voorjaar begint.

Vermijd dus het snoeien tijdens de wintermaanden en zorg ervoor dat er geen vorst wordt verwacht in de dagen na het snoeien.

Stap 2. Verwijder dode, beschadigde en zieke takken

Inspecteer de boom op dode, beschadigde en zieke takken. Deze takken moeten volledig worden verwijderd. De reden is dat je daarmee ziekten of plagen beter kunt voorkomen.

Gebruik hiervoor een scherpe en schone snoeischaar om schade aan de gezonde delen van de olijfboom te beperken.

De meest populaire snoeischaren van dit moment zijn de Felco en Gardena snoeischaar:

Stap 3. De olijfboom snoeien

Deze stap verdelen we in 2en:

  1. De olijfboom snoeien volgens de algemene richtlijnen.
  2. Wat je moet doen als de algemene richtlijnen niet genoeg handvatten geven voor jouw olijfboompje.

Stap 3.1. Een olijfboom snoeien volgens de algemene richtlijnen

Soms kan een olijfboom te dicht begroeid raken, waardoor er onvoldoende luchtcirculatie is én de zon niet goed op de kruin/stam kan schijnen. In dit geval, en dat is meestal altijd wel het geval, is het belangrijk om de olijfboom flink uit te dunnen.

Dat doe je zo:

  • Naar binnen groeiende takken. De zon moet erin kunnen, dus verwijder alle takjes die naar binnen toe groeien.
  • Kleine takjes. Soms zitten er wel tientallen kleine takjes aan een grotere tak. Haal ze er gerust af. Je wilt liever dat de olijf zijn energie besteedt aan de mooiere takken. Als je allerlei takjes eraan laat zitten, dan geef je de olijfboom eigenlijk de opdracht om overal blaadjes voor te maken. Dat kost ‘m natuurlijk veel energie en hij wordt er waarschijnlijk ook niet mooier op, omdat je dan bijvoorbeeld kale plekken gaat krijgen of wildgroei. Dus door flink te snoeien geef je de boom aan welke takken moeten groeien en bloeien.
  • Waterloten. Dit zijn snelgroeiende scheuten die recht omhoog schieten vanuit oud hout of stammen. Deze waterloten kosten de olea’s teveel energie en er komen ook geen olijven aan. Snoei zulke waterloten daarom volledig weg.
  • Kruisende takken. Dit zijn de takken die over elkaar heen groeien. Weg ermee.
  • Stamtakken. Verwijder alle takken die onder de kruin op de stam zitten. Ze zijn vergelijkbaar met oksel- en beenhaar: alleen als je het mooi vindt, laat je het eraan zitten.
  • Hoofdtakken. Kort de hoofdtakken drastisch in. Snoei alles tot op +/- 20cm terug! Maak er een flink zomerkapsel van, wees niet bang om flink te snoeien. Als je te voorzichtig snoeit, dan zul je nooit een mooie, volle kruin krijgen.

Onthoud maar: olijfboom snoeien = flink groeien!

Stap 3.2. Je weet echt niet waar je moet beginnen

Vaak zijn de hoofdstammen door de verkoper eraf gezaagd. Dat is meestal het geval als je een olijfboompje bij een tuincentrum koopt. Welke takken dan de hoofdtakken zijn, is daardoor niet altijd helemaal duidelijk. Het is dan gewoon één grote wildgroei.

Dus weet je echt niet waar je moet beginnen? Kies dan zelf 3 of 4 hoofdtakken uit.

Hieronder zie je 6 afbeeldingen van een van onze olijfboompjes die behoorlijk last had van wildgroei. Met streepjes geven we aan waar we hem onder andere allemaal hebben gesnoeid. Probeer aan de hand van de algemene richtlijnen te kijken hoe we dat hebben toegepast. Onderaan zie je die olijf ná de snoei. Heel drastisch gesnoeid dus. Maar na enkele maanden had ie gewoon weer een mooie volle bos, zoals je ziet op de laatste foto. Hadden we ‘m niet zo rigoureus gesnoeid? Dan was ie nu veel kaler geweest en kun je door de kruin heen kijken. En dat is niet mooi natuurlijk.

llijfboom snoeien 2
olijf2b scaled
Olijfboom snoeien
ollie2 scaled

Stap 4. Olijfboom snoeien voor vorm

Als je de olijfboom meteen een specifieke vorm wilt geven, dan kun je dit doen door heel selectief te snoeien. Denk hierbij aan het snoeien van takken die uitsteken of ongewenste zijtakken die niet bijdragen aan je gewenste vorm. Je favoriete vorm voor elkaar krijgen lukt niet altijd meteen in 1 seizoen: dus heb een beetje geduld bij het bereiken van de juiste vorm. Tijdens het seizoen kun je eventueel ook nog een beetje bijknippen (maar niet teveel en te vaak, omdat je de olijfboom dan erg verzwakt).

Stap 5. Bescherm snoeiwonden

Nadat je klaar bent met snoeien, is het belangrijk om eventuele grote wonden op de takken te beschermen tegen insecten en ziektes. Gebruik hiervoor een wondafdekmiddel dat speciaal hiervoor is gemaakt. Breng het middel aan op de snoeiwonden om de boom te helpen herstellen en besmettingen met bladluizen en dergelijke te voorkomen.

Stap 6. Bemesten olijfboom

Bemesten van je olijfboom kan na het snoeien. Dit doe je bijvoorbeeld met EcoStyle mest voor olijfbomen en mediterrane planten of Olive Focus. Bemesten doe je 2x per jaar: na het snoeien van de olijf en later nog een keer in de zomer.

Stap 7. Verwijder al het snoeiafval

Dit klinkt als een open deur, maar toch vergeten mensen dit vaak meteen te doen. Waarom is het zo belangrijk om het snoeiafval meteen na het snoeien te lozen? Omdat als je bijvoorbeeld wolluis in de takken hebt zitten, ze zich onmiddellijk verspreiden naar de andere planten in de buurt. Dus beter voorkomen dan genezen :)

Dit artikel vind je vast ook interessant:

wolluis bestrijden

Wolluis bestrijden op 3 verschillende manieren