Ensete ventricosum Maurelli

Ensete ventricosum Maurelli

De Ensete ventricosum Maurelli is een geweldige plant die in veel tropische gebieden over de hele wereld te vinden is. Wat deze plant zo speciaal maakt, zijn de grote, banaanachtige bladeren die wel 3 meter lang kunnen worden! De Ensete ventricosum Maurelli is een musthave plant om in je tuin te hebben als je een tropische uitstraling wil.

Groei Ensete ventricosum Maurelli

De bijnaam van deze bananenplant is ook wel ‘het beest’. En dat is niet voor niets: deze bananenboom groeit waanzinnig snel. Hoe snel? Wij kochten hem bijvoorbeeld als klein plantje van 25 cm. Eén jaar later was hij al uitgegroeid tot een boombeest van 3 meter!

Standplaats musa Maurelli

Zet de Ensete Maurelii in de volle zon. Hoe meer zon hoe beter. Daar gaat hij alleen maar sneller van groeien. De bladeren van een bananenplant zijn gevoelig voor wind. Dus als je liever niet te veel scheuren erin wilt hebben, houd hem dan een beetje uit de wind.

Ensete ventricosum Maurelli in de volle grond zetten?

Ja dat kan zeker. Tenminste, doe dit alleen vanaf de lente. In het najaar haal je de Maurelli er weer uit om binnen te overwinteren. Zie ook het kopje ´Maurelli overwinteren´. We hebben ook een video gemaakt waarin je stap voor stap ziet (en/of leest) hoe je een Ensete Maurelli overwintert door ‘m volledig te snoeien.

Als je de Ensete ventricosum Maurelii in een pot zet, zorg er dan voor dat hij in een flink grote pot staat. De reden hiervoor is dat hij zo ontzettend snel groeit, dat de pot al snel te klein wordt. dus kun je hem maar beter direct in een grote pot zetten.

Voeding en grond Ensete Maurelli

De grond moet voedselrijk zijn en nat. Verder kun je er alle soorten plantenvoedsel bij gooien die je maar in huis hebt. Bananen zijn veelvraten! Een populaire keuze om je bananenplanten mee te voeden is deze goedkope plantenvoedsel van de Action. Gooi gerust een halve fles erbij. Verder mengen wij zo nu en dan ook 1 tot 2 kilo koemest door de grond. Hoe dan ook: geef ‘m voldoende eten.

maurelli2 e1694523115671

De Ensete Maurelli snoeien

Naarmate de Musa Maurelli groeit, kun je de onderste bladeren er afhalen. Maar dat hoeft niet per se, het is een beetje afhankelijk van je smaak. Oude, dorre bladeren kun je er sowieso afhalen. Het kan zijn dat de Maurelli wat water lekt als je het blad er afsnijdt, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Een bananenplant bestaat voornamelijk uit water namelijk.

Maurelli overwinteren

De Maurelli overwinteren kan op 2 manieren:

  1. In een pot binnen zetten.
  2. Door een volledige snoei toe te passen. (Hoe je dat doet zie je in onze eigen VIDEO met stappenplan!)

In een pot binnen zetten lukt in het begin misschien nog wel. Maar zoals eerder genoemd groeit deze bananenplant enorm snel. Daardoor is het waarschijnlijk al in het 2e seizoen onmogelijk om hem nog binnen te zetten. In dat geval kun je beter kiezen voor optie 2: volledig snoeien

Hoe je dat doet?

Heel simpel. Je snijdt alle bladeren eraf, behalve de nieuwste. Ook kun je een groot deel van de wortels er afknippen. Vervolgens hang je de Ventricosum Maurelli op zijn kop. Dit doe je, zodat al het water eruit kan lopen. Laat hem gerust een ruime week hangen.

Vervolgens kun je hem overwinteren op een koele plek. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op zolder. Hierbij kun je hem gewoon op zijn zij leggen of anders zet je hem in een pot. Je geeft hem de gehele winter géén water! Hij gaat nu in een soort van winterslaap.

Dit klinkt misschien allemaal vrij bijzonder, maar dat is wel hoe de serieuze hobbyisten het doen. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat hij het niet overleeft. Zodra de lente weer begint, plant je hem weer in de volle grond of zat je hem in een pot buiten. En je zult zien dat hij onmiddellijk weer begint met groeien. Bijzonder hè?

Is de Ensete Maurelli winterhard?

Als de nachttemperatuur onder de 5 graden komt, haal de Maurelii dan naar binnen. omdat een bananenplant voornamelijk uit water bestaat, kan hij geen vorst verdragen. Het zou dan immers betekenen dat hij meteen helemaal bevriest. En dat overleeft hij natuurlijk niet! Houd de nachttemperatuur dus heel goed in de gaten. Gelukkig zijn we dit betreft de winters in Nederland en België vaak vrij zacht, dus kunnen de bananen vaak nog tot ver in november buiten staan.

maurelli tuin scaled