Wolluis. Wat voor luizen zijn dat eigenlijk? En hoe kun je het allerbeste wolluis bestrijden?
Enkele maanden geleden viel het me op dat mijn olijfboombladeren krulden en verdorden. Bovendien werd ie langzaam maar zeker steeds kaler. Toen ik ‘m even goed inspecteerde, zag ik opeens dat er een soort schimmel op zat. Tenminste, het leek op schimmel. Zie de foto hieronder:

Wolluis olijfboom
Maar helaas, dit is geen simpel schimmeltje. Dit is nou wolluis op olijfboom: één van de meest hardnekkige witte luizen die je maar op je planten kunt krijgen. Dat was even heel zuur!
In deze blog vertellen we je daarom alles wat je moet weten over wolluis:
- Hoe herken je wolluis
- Wanneer krijgen je planten wolluis?
- Welke soorten wolluis zijn er
- En het allerbelangrijkste: Hoe kun je het beste wolluis bestrijden? We geven je 3 verschillende manieren als een bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
Wolluis bestrijden: Hoe herken je wolluizen?
De schade die deze witte luizen aanbrengen herken je meestal op 3 manieren aan je planten en (palm)bomen:
- De bladeren worden geel en/of misvormd.
- De bladeren verdorren, krullen op en/of vallen eraf.
- Je ziet een witte, gestippelde laag alsof er schimmel op de plant/boom zit, of je ziet plekken met veel witte stippen. Let op: vaak zie je wolluizen helemaal niet bewegen! Daarom dacht ikzelf ook dat m’n olijfboom gewoon schimmel had. Uiteraard kan het een mix zijn van wolluis en de schimmels die ze aantrekken (zie volgende alinea).
Wat doet een wolluis?
De net geboren luisjes en de vrouwtjes zuigen het plantensap op. En daardoor wordt de plant ziek. Bladeren vergelen, misvormen of vallen er dus af.
Ook produceert de plant/boom minder bloemen en vruchten. De nieuwe blaadjes worden meestal meteen verwoest, doordat het sap eruit gezogen wordt. De plant/boom gaat hierdoor langzaam dood.
Ook scheiden deze witte wolluizen zogenaamde ‘honingdauw’ uit. Dat herken je vaak als een plakkerige substantie dat op de bladeren zit. Het probleem van honingdauw is vervolgens dat het allerlei schimmels en mieren aantrekt.
Witte luizen: welke soorten wolluis zijn er?
De meest voorkomende soorten wolluis zijn de Citruswolluis, de Kortstaartwolluis en de Langstaartwolluis.
En elke wolluis heeft een eigen voorkeur voor bepaalde planten:
Citruswolluis: deze houdt vooral van ficussen, fruitbomen, rozen, gerbera’s, palmbomen, schefflera, komkommerplanten, meloen, aubergines, en bepaalde vetplanten zoals Kalanchoë.
Langstaartwolluis: Deze wolluis kan zichzelf heel goed verstoppen. Kijk daarom goed in de okselknoppen van de planten. De Langstaart wolluis houdt van planten zoals orchideeën, Codiaeum en fruitbomen (appel, citrus, druiven, etc). Maar ook wordt hij wel eens in Cordylines (koolpalmen) en Strelitzia’s gesignaleerd!
Kortstaartwolluis: Ook wel de ’tomatenwolluis’ of ‘serrewolluis’ genoemd, omdat deze luis dol is op tomaten en vaak in serres/kassen wordt aangetroffen. Deze soort luis komt minder vaak voor dan de andere 2, maar de laatste tijd horen wij hier vaker over van mede-hobbyisten dat ze er last van hebben. Je vindt ze vooral aan de voet van de plantenstengel of op de stengels zelf. De Kortstaartwolluis lust naast tomaten ook graag Passiebloemen, rozen en gerbera’s.

Langstaartwolluis
Bestrijdingsmiddel tegen wolluis vinden: Hoe kom je aan wolluis?
Wolluizen houden het meest van zwakkere planten. Achteraf gezien kwam er wolluis op onze olijfboom, omdat ie in de winter in de serre bij de buitendeur stond. Oftewel: hij stond regelmatig in de tocht.
Ook houden wolluisjes van vocht. Dus planten die veel water krijgen zoals Strelitzia’s en sommige palmen, zijn er ook vatbaarder voor.
Wolluis bestrijden: 3 manieren
Hieronder zetten we 3 bestrijdingsmiddel tegen wolluis op een rij:
- Luizen bestrijden met keukenmiddeltjes
- Luis bestrijden met lieveheersbeestjes en andere insecten
- Wolluis spray
Doe sowieso altijd dit: Wolluis eraf spuiten
Sowieso is het altijd een goed idee om de plant regelmatig met een harde straal water af te spuiten. Daarmee spuit je in ieder geval de nieuwe eitjes en wat luizen eraf. Doe dit dus als eerste stap en kies daarna je gewenste bestrijding.
Wolluis spray maken met keukenmiddeltjes
Hoe kom je het beste en snelste van wolluis af? Er zijn vele manieren om wolluis te bestrijden.
Wolluis bestrijden azijn
Een veelgenoemde bestrijdingsmiddel tegen wolluis is wolluis bestrijden met azijn. Maar: azijn is schadelijk voor veel planten. Een aangezien planten en bomen met witte luizen sowieso al verzwakt zijn, is wolluis bestrijden azijn daarom niet aan te raden.
Wolluis bestrijden met dreft en spiritus
Een ander huis, tuin en keuken-middeltje tegen wolluizen is spiritus met Dreft.
Mix hiervoor een halve liter water met 10 ml spiritus. Voeg er ook nog 10 ml zachte zeep aan toe. Bijvoorbeeld Driehoek. Of je kunt dus gewoon wolluis bestrijden met Dreft in plaats van zachte zeep.
En vervolgens spuit je dit mengsel over je plant. Na een week herhaal je dit.
Ook zou je met een wattenstaafje de plekken kunnen aanstippen met spiritus.
Uniek bestrijdingsmiddel tegen wolluis: Neemolie
Mix 1 liter lauw water met 1 eetlepel neemolie. Doe er ook nog 1 el zeep erbij.
Spray deze neemolie mix goed op de plant. Vergeet ook niet de onderkant van de bladeren mee te nemen.
Na 1 week behandel je de plant hier nog een keer mee.
Neemolie is een beetje vettig, dus de plant zelf voelt ook een beetje vettig aan. Maar dat gaat vanzelf weg.
Het handige van Neemolie is dat je het ook goed kunt gebruiken voor huidproblemen (zowel bij mens als dier!). Voor meerdere doeleinden te gebruiken dus.
Aphids-O zeep tegen witte luizen
Aphids-O zeep is een natuurproduct tegen allerlei soorten luizen en bepaalde vliegjes. Het zorgt ervoor dat de wolluizen het plantensap niet meer kunnen drinken.
Wolluis biologisch bestrijden met insecten
Een tweede bestrijdingsmiddel tegen wolluis is andere insecten inzetten. Denk aan chrysop en lieveheersbeestjes: deze eten graag wolluis.
Lieveheersbeestjes
Chrysop
Chrysop-larven zijn larven van de gaasvlieg. Deze chrysop eten graag verschillende soorten (witte) luizen, maar je kunt ze ook inzetten tegen bijvoorbeeld spint.
Crymo larven
Larven van Cryptolaemus montrouzieri kever. Eten elke soort wolluis.
Anti wolluis spray
Eerlijk is eerlijk: wolluis is echt hardnekkig, dus de meeste keukenbestrijdingsmiddeltjes tegen wolluis werken niet altijd zo goed. Of maar tijdelijk.
Zelf kiezen we daarom in dit geval liever voor chemische wolluis spray. Anders zit onze hele serre er binnen no time onder, en dat willen we graag voorkomen natuurlijk!
Hieronder zetten we even een aantal goede anti wolluis sprays voor je op een rij.
Pokon bladluis spray tegen hardnekkige insecten
De naam van de spray zegt het al: Deze spray tegen hardnekkige insecten en witte luizen van Pokon is speciaal tegen irritante insecten zoals wolluis. Het mooie van deze Pokon bladluis spray is dat het niet alleen wolluis aanpakt, maar ook andere soorten mijten en luizen. Je kunt Pokon bladluis spray zowel voor binnen als buiten gebruiken. Het effect van de anti wolluis spray zou je al binnen een dag moeten zien.
ECOstyle bladluis spray
Een effectieve anti wolluis spray, maar ook goed tegen spint, schildluizen en dopluis is de ECOstyle bladluis spray. Je kunt het voor je kamerplanten en -palmen gebruiken, maar ook in je tuin. Na 2 weken kun je de behandeling met ECOstyle bladluis eventueel herhalen.
HG wolluis spray
HG wolluis spray is een bestrijdingsmiddel tegen wolluis en andere bladluizen dat een bepaalde stof bevat. Deze stof geven luizen zelf ook af als ze in gevaar zijn. Dus als je HG wolluis spray op een plant spuit, dan waarschuwen de wolluizen elkaar en gaan snel weg. Aldus de fabrikant. In de recensies lees je vaker reacties in de trant: “HG wolluis is een geweldige spray: binnen 15 minuten vallen alle witte luizen dood neer“. Nouja, HG wolluis spray werkt dus hoe dan ook in ieder geval.
Bayer Garden witte luizen spray
Deze anti (wolluizen) spray is tegen insecten, spint en witte luizen op kamerplanten, sierplanten en balkonplanten. Zorg ervoor dat je de plant of boom goed raakt met dit bestrijdingsmiddel tegen wolluis, omdat de spray niet wordt opgenomen door de plant zelf. De fabrikant zegt dat je bij wolluis de plant 3x moet behandelen met steeds 3 dagen daartussen.
ECOstyle bladluis concentraat
ECOstyle bladluis Promanal-R – Concentraat is ook tegen spint, wolluis, dopluis en schildluis. In plaats van een spray, kun je met ECOstyle bladluis concentraat zelf bepalen hoeveel bestrijdingsmiddel je wilt mengen met water.