Welke palmboom is een écht winterharde palm? En welke palmen zijn óók geschikt voor het Nederlandse, natte klimaat?
Tegenwoordig kun je steeds meer verschillende soorten vorstbestendige palmbomen kopen. Dat is voor ons palmliefhebbers natuurlijk hartstikke fijn. Maar tegelijkertijd kampen we met oer-Hollandse weersomstandigheden. Vooral de vele regen kan een probleem vormen voor veel (winterharde!) palmsoorten. En daar wil je uiteraard rekening mee houden bij de aanschaf van een palmboom voor in de tuin. Dus tja, welke palm is winterhard én opgewassen tegen ons natte kikkerlandje? Deze vragen gelden uiteraard ook voor onze Belgische buren.
In deze blog vind je een lijst met elke makkelijke, winterharde palmboom voor buiten in de tuin die verkrijgbaar is in Nederland en/of België. Uiteindelijk zullen we ook voor elk van deze winterharde bomen een eigen pagina schrijven, dus kom zeker regelmatig terug voor de nieuwe blogs.
Trachycarpus soorten – Dé meest geschikte palmbomen voor Nederland
De Trachycarpus is absoluut de populairste palmboom van Nederland en België. En dat is vanwege 1 simpele reden: het is gewoon een hele makkelijke en winterharde palm!
De Trachy’s zijn in meerdere soorten onder te verdelen. Hieronder bespreken we enkele populaire trachycarpus-palmen die goed tegen vorst kunnen:
Trachycarpus Fortunei -17°C
De Trachycarpus Fortunei is de meestverkochte palmboom van Nederland & België. Toch zul je zien dat als je meerdere Fortunei-palmbomen in je tuin hebt staan, dat ze onderling tóch verschillen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillend zijn in:
- de stijfheid van het blad.
- de kleur van het blad.
- de dikte van de stam.
- de grootte van het blad.
- de lengte van de stelen.
- het aantal bladeren.
- wel of geen stekeltjes hebben aan de stelen.
- enz.
Daarom bestaat er eigenlijk niet echt zoiets als een raszuivere Trachycarpus Fortunei. Velen zijn per ongeluk ooit een keer gemixt met een andere Trachycarpus-soort. De winterhardheid zal daarom ook verschillen per Fortunei persoonlijk. Net zoals de ene mens het sneller koud heeft dan de ander, zal ook de ene Fortunei het eerder koud hebben dan de ander.
Toch is de Fortunei best wel betrouwbaar in haar winterhardheid. Gemiddeld genomen kun je stellen dat de palm winterhard is voor zo’n -17°C.
Trachycarpus Wagnerianus -15°C
De Trachycarpus Wagnerianus, of ook wel ‘Waggy’ genoemd, is de meer sjieke variant van de Trachycarpussen. Het blad van de Wagnerianus is namelijk heel stijf, wat hem een luxe uitstraling geeft.
Vooral in Japanse tuinen vind je deze palm terug. Maar ook als je een strakke tuinlook wilt, dan is de Waggy absoluut een goede keuze. Of als je gewoonweg niet van het ‘rommelige’ blad van een Fortunei houdt. Bij een Wagnerianus weet je in ieder geval zeker dat het blad stijf blijft. Bij een Fortunei is dat dus even afwachten zoals je eerder las, gezien de onderlinge verschillen.
Trachycarpus Takil -20°C – meest winterharde palm van de Trachy-soorten
De Takil is de grootste en meest zeldzame van de Trachycarpus-soorten. En hij kan nóg beter tegen de kou dan zijn broertjes Fortunei en Wagnerianus. Dat komt omdat de Takil uit de Indische Himalaya komt. En tja, daar sneeuwt en vriest het natuurlijk veel.
Wat de Takil-palm echt anders maakt dan de andere Trachy-soorten is dat hij een gladde stam heeft in plaats van een vezelige stam.
De Takil dreigt uit te sterven, dus is een duurzame keuze!
Als je dan toch een winterharde Trachycarpus wilt kopen, en je wilt iets voor de natuur doen, dan raden we je de Takil aan. De reden: deze palm wordt met uitsterven bedreigd. Dat maakt ‘m ook meteen weer zeldzaam en dus kost hij wat meer dan de andere winterharde Trachy’s.
Trachycarpus Princeps -10°C
De naam ‘Princeps’ zegt het al: deze vorstbestendige palm is de ‘prins’ onder de Trachycarpussen. Wat de Princeps zo bijzonder maakt is zijn blad. De onderkant is namelijk wit-achtig.
Als deze palm ouder wordt, dan wordt de stam ook wat kaler. De palm groeit op de steile rotswanden in de Stone Gate kloof te China. Om die reden wordt de Princeps ook wel de ‘Stone Gate Palm‘ genoemd.
Er bestaan ook nog sub-varianten van de Princeps: de ‘Blue’ en ‘New Form’.
De Princeps Blue-variant heeft bladeren met een blauwgrijzige kleur in plaats van groen. De Blue Princeps wordt dan ook steeds populairder sinds ongeveer 2021.
De Princeps New Form heeft groene bladeren met een zilveren onderkant. Het is een hybride van Trachycarpus X Princeps.
LET OP bij Trachycarpus Princeps kopen: Er zijn verkopers die de New Form verkopen als de Stone Gate. Maar voor de échte Princeps (dus de Stone Gate) betaal je fors meer. Wat wij ook hoorden is dat eigenlijk niemand weet welke zaden uit exact welk gebied komen (bij import). En de varianten worden soms ook nog gemixt. Echt zeker weten welke Princeps-variant je hebt, weet je dus eigenlijk nooit 100%. Met uitzondering van de Blue Princeps misschien.
Chamaerops – Kleine palmboom winterhard
Chamaerops humilis -12°C
Over deze leuke, kleine winterharde palmboom hebben we al vaak geschreven. Het is een meerstammige palmboom. Let er vooral op dat ie droog blijft. De combinatie kou + vocht kan ie niet tegen. Dan ontstaat er heel gauw speerrot. Hang er dus een paraplu boven of bijvoorbeeld een plexiglas plaat.
Chamaerops humilis Vulcano -10°C
De Chamaerops humilis Vulcano is iets minder winterhard, namelijk zo’n -10°C. Deze variant heeft een meer bonsai-uiterlijk en is wat compacter dan de gewone Humilis.
Trithrinax campestris -12°C
De Trithrinax campestris heet ook wel de Blauwe Dadelpalm. Ook dit is een kleine palmboom die goed winterhard is. De palm kan in theorie wel 5 meter hoog worden, maar hij groeit ontzettend langzaam. Dus echt hoog zal ie niet worden in je tuin.
Net zoals de Chamaerops maakt de Trithrinax ook meerdere stammetjes aan. Het verschil met de Chamaerops is dat hij stekels aan de stammetjes heeft en de bladeren zijn zilverblauw.
Rhapidophyllum hystrix -20°C
De Rhapidophyllum hystrix (‘Naaldpalm’) is één van de winterhardste palmbomen zegt men. De bladeren van deze palm zijn donkergroen en witachtig aan de onderkant. Erg groot wordt ie ook niet, meestal maar een meter in onze tuinen.
Toch horen we ook wel hobbyisten zeggen dat deze Naaldpalm in de praktijk helemaal niet zo goed tegen vorst kan dan men beweert. Dat komt vooral door onze natte winters.
Sabal palmen voor buiten
Sabal minor -12°C
In Amerika kan de Sabal minor wel temperaturen verdragen tot zelfs -20°C. Maar wederom: Nederland en België kampen met veel vochtige winters. En dat is de reden dat deze mooie waaierpalm hier maar de helft minder verdraagt. Plant ‘m dan ook altijd op een beschutte plek tegen wind en plaats ‘m ook wat hoger, zodat er geen water kan blijven staan. Z’n stam groeit namelijk vooral ondergronds.
Sabal palmetto -12°C
Dit is een grotere Sabal. Het is dé palmboom van Florida. Hoe meer warmte en zon de Dwergpalmetto krijgt in de zomer, hoe beter hij de winter aankan.
Jubaea chilensis -12°C
De Jubeae chilensis is een prachtige vederpalm. Hij is familie van de kokospalm. Over de winterhardheid van de Jubeae bestaat alleen enige discussie. Deze palm wordt vooral als ‘onbetrouwbaar’ bestempeld. De ene krijgt ‘m met gemak een winter door van -15°C, maar een ander kan ‘m in de vuilnisbak gooien na -9°C vorst. Zorg er daarom voor dat je ‘m voor de zekerheid beschermt in de winter.