Het hebben van een exotische tuin vol met prachtige palmbomen en tropische planten is een droom voor velen in Nederland en België. Maar wanneer kunnen de planten naar buiten zonder risico op weerschade? In dit artikel geven we je een handig stappenplan en tips om je planten succesvol te laten wennen aan de buitenomstandigheden.
Het belang van afharden van planten
Voordat we ingaan op het stappenplan: laten we eerst het concept van afharden van planten uitleggen.
Afharden is het proces waarbij planten langzaam worden blootgesteld aan de buitenomstandigheden. Op die manier kunnen ze wennen aan de veranderende temperaturen, zonlicht en wind. We hebben het dus over planten die je in de winterperiode binnen had staan, omdat ze een minimale temperatuur vereisen.
Afharden van je planten is essentieel voor een gezonde groei en om te voorkomen dat je planten stress ondervinden of zelfs meteen sterven.
Stap voor stap: wanneer kunnen de planten naar buiten
We hebben een eenvoudig stappenplan voor je samengesteld om je planten geleidelijk aan hun nieuwe buitenomgeving te laten wennen.
Lees trouwens ook zeker de blog over IJsheiligen. Daarin lees je wat de beste datum is om je planten naar buiten te doen.
Dag 1: We beginnen rustig aan
Waar: Zet de planten buiten in de schaduw.
Hoe lang: Doe dit voor zo’n 1 a 2 uur.
Wanneer: En doe dit in de vroege ochtend (vóór 11.00 uur), en opnieuw laat in de middag (na 15.00 uur).
Dag 2: Verleng de tijd
Waar: De planten gaan naar buiten op een schaduwplekje.
Hoe lang: Vandaag wat langer, namelijk zo’n 3 tot 4 uur.
Wanneer: Opnieuw vroeg in de ochtend en laat in de middag.
Dag 3: Hello sunshine
Waar: De planten gaan vandaag lekker in het zonnetje staan.
Hoe lang: Voor zo’n 1 a 2 uur. Daarna verplaats je de planten naar een schaduwplek.
Wanneer: Wederom vroeg in de ochtend en laat in de middag. Dus niet in de zon tussen 11:00 en 15:00! Tussen die tijden zet je ze in de schaduw.
Dag 4: Lekker zonnen
Waar: De planten gaan vandaag wederom in de zon én een poosje in de schaduw.
Hoe lang: Gedurende 3-4 uur in de zon. Rest van de dag in de schaduw.
Wanneer: Vóór 11:00 in de zon; daarna tot ongeveer 15:00 in de schaduw. En daarna weer in de zon.
Dag 5: Wanneer mogen de planten naar buiten? NU!
Waar: De planten zet je vandaag de hele dag buiten op de plek waar je ze wilt hebben.
Hoe lang: De hele dag.
Wanneer: Check de planten rond 13:00. Zitten er een paar bij die behoorlijk gestresst zijn? Haal die dan uit de zon en probeer het morgen of overmorgen weer een keer.
Houd er rekening mee dat dit schema een ruwe schatting is en dat het langer (of korter) kan duren voordat de planten volledig aan de buitenlucht gewend zijn. Zodra de planten de hele dag naar buiten kunnen zonder tekenen van stress, dan kun je sommigen in de volle grond zetten (mits de bodemtemperatuur ook geschikt is). Onthoud, niet alle planten wennen op hetzelfde tempo!

Wil je graag een grote bananenplant in je tuin? Daar is het nu de tijd voor! De Ensete Maurelli is onze persoonlijke favoriet. Dit is een prachtig soort met rode bladeren, afgewisseld met donkergroen erin. Dus het is echt een eye-catcher.
Momenteel kun je die hier bij Bol heel goedkoop kopen.
Maar let op! Deze groeit letterlijk meters per jaar. Vandaar je deze prima als kleine plantjes kunt kopen. Ze groeien toch als kool.
Zorg er bovendien dus ook voor dat je hem eerst even aan de zon laat wennen.
De juiste tijd om je planten naar buiten te doen
Een belangrijke factor waar je wel altijd rekening mee moet houden is de huidige weersvoorspelling. Te koud of te warm weer kan stressvol zijn voor je planten. Het is net als een ijsbeer naar de Sahara brengen en verwachten dat hij zich daar op zijn gemak voelt. Misschien is het een open deur, maar we vermelden het toch even voor de zekerheid, mocht je er niet bij stilstaan.
In onze blog over IJsheiligen staat trouwens ook info over welke planten en palmbomen je in de lente kunt gaan afharden.
Let op de tekenen van stress
Bij het afharden van planten is het belangrijk om te letten op tekenen van stress. Als de bladeren beginnen te krullen, of geel worden, óf als de plant er over het algemeen ongezond uitziet, dan is dit een teken dat je misschien te snel gaat. – je planten geven je signalen dat ze een pauze nodig hebben.
Afharden van bananenplanten
Bananenplanten kunnen soms even een tijdelijke shock krijgen. Er knakken dan wat bladeren en/of ze hangen slap. Geen zorgen, dat komt over het algemeen gewoon weer goed. Mochten de bladeren erg verbranden, zet ze dan wat langer in de schaduw. Zorg bovendien ervoor dat ze in een grote pot staan, zodat het water niet te snel verdampt. Dan verbranden de bladeren namelijk ook sneller en gaan ze meer slap hangen.
Het afharden van je planten
Het proces van je planten buiten zetten is er een van geduld en zorg. Het is niet zo eenvoudig als je planten gewoon naar buiten gooien, YOLO roepen, en dan maar hopen op het beste. Ze hebben echt even tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving.
Heb je nog vragen over het onderwerp ‘Wanneer kunnen de planten naar buiten’? Mail dan gerust naar vraag@palmtuin.nl en we geven je een persoonlijk advies!