Een belangrijk element als palmliefhebber om rekening mee te houden is de periode van de IJsheiligen. Maar wat is ijsheiligen nu precies? Wanneer is ijsheiligen? En waarom is het zo belangrijk voor je planten?
IJsheiligen: Wat en Waarom?
De IJsheiligen vertegenwoordigen een periode in mei waarin de kans op vorst sterk afneemt. Deze periode, die loopt van 11 tot 15 mei, is van vitaal belang voor tuinliefhebbers, vooral voor degenen die een voorliefde hebben voor tropische planten.
Veel tropische planten zijn namelijk bijzonder gevoelig voor de kou. Ze heten natuurlijk ook niet voor niets ‘tropische’ planten. Wachten tot na de IJsheiligen om ze buiten te plaatsen, kan helpen om vorstschade te voorkomen. Zie het als een startsein: de groene vlag die aangeeft dat je planten veilig kunnen starten in de buitenrace.

IJsheiligen Planten: Welke planten mogen naar buiten?
Niet alle planten hebben dezelfde weerstand tegen de kou. Sommige tropische soorten, zoals de Trachycarpus fortunei palm, kunnen verrassend goed omgaan met heel lagere temperaturen.
Maar sommige planten en bomen, zoals de prachtige maar delicate Areca palm, of de Alexanderpalm, vallen onder de “planten na IJsheiligen”.
Overige exotische planten die je beter na 15 mei buitenzet zijn:
- Palmen waaronder: Washingtonia, Kentia, Phoenix Roebelenii, en Koolpalm.
- Bananenplanten. Kijk vooral uit met de Ensete Maurelli! Soms gaat het goed, soms gaat het fout. De stelregel is daarom de Maurelli pas buiten te zetten als de nachttemperaturen niet meer onder de 5 graden Celsius komen. Overigens kan het zo zijn dat de bladeren erg gaan hangen als je een bananenplant buiten zet. Dat komt doordat ze even een shock hebben dat ze pardoes buiten staan. Maak je hier geen zorgen over, de volgende bladeren worden sterker.
- Strelitzia’s
- Canna’s
- Vetplanten
- Agaves. Let bij agaves ook op de hoeveelheid regen. Als het een erg natte lente is, wacht dan liever nog even of zet ze onder een overkapping.
- Citrusbomen

Heb jij al een Kentiapalm thuis of op kantoor? Dit is de mooiste palmboom voor binnen én buiten!
Een Kentiapalm kopen in allerlei maten doe je bij deze betrouwbare verkopers. Klik op de namen.
Fonq (voor een XXL van meer dan 2,50 meter)
Leenbakker (2 stuks van elk een meter)
Plantenwinkel (bieden een heleboel Kentia’s op hydrocultuur)
Plantje (biedt dit leuke jungle trio aan. Ze verkopen ook grote Kentia’s los)
Toptuincentrum (hebben verschillende formaten)
Is wachten tot na de IJsheiligen altijd noodzakelijk?
Maar: gaat het nog vriezen? Hoewel de kans op vorst na 15 mei kleiner is, is het altijd nog mogelijk. Het is daarom belangrijk om gewoon de lokale weersvoorspellingen te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen indien nodig.
Mocht het een erg warme lente zijn, dan hoef je heus niet 15 mei af te wachten. En als je in een gebied woont dat meestal warmer is, kun je misschien sowieso wel eerder beginnen met het verplaatsen van je planten naar buiten.
Toch geldt voor de meeste tropische planten de vuistregel: wacht tot na de IJsheiligen. Het is een kleine prijs om te betalen voor het welzijn van je groene vrienden.
Wanneer is IJsheiligen 2023
Voor het jaar 2023 voorspelden sommige weerkundigen een bijzonder milde lente. Dit kan betekenen dat IJsheiligen 2023 nog steeds belangrijk is, maar misschien kun je dit jaar je planten nu wel naar buiten verplaatsen (tenminste, in Nederland. Sommige plaatsen in België krijgen nog behoorlijk wat koude nachten de komende tijd!).
Dus let op: dit is geen vrijbrief om alle regels overboord te gooien. Het blijft van vitaal belang om je planten goed te observeren, het weerbericht te volgen, en je planten te beschermen tegen onverwachte kou.
Planten met bloemknoppen
Dat laatste is ook van belang als je planten hebt die al bloemknoppen hebben. Mocht het straks toch opeens gaan vriezen ‘s nachts, dan raden we je aan er even een vliesdoek of iets dergelijks eroverheen te gooien.

Zorg voor je tropische planten: enkele laatste tips
Laten we nog even stilstaan bij enkele tips om je exotische planten en palmbomen te verzorgen na de IJsheiligen.
- Begin geleidelijk: Geef je planten tijd om te wennen aan de buitenomstandigheden. Begin met een paar uur per dag en verleng deze tijd langzaam. Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Lees dan deze blog met een handig stappenplan.
- Kies de juiste locatie: Zorg ervoor dat je planten voldoende zonlicht krijgen, maar bescherm ze ook tegen de felle middagzon. Die middagzon gaat namelijk steeds sterker worden, naarmate we richting zomer gaan.
- Blijf water geven: Tropische planten hebben veel water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Omdat je in de winter je exoten zoals boomvaren, Washingtonia en Phoenix Roebelenii minder water hoefde te geven, vergeet je het nu misschien wat sneller. Maar dit zijn soorten die een behoorlijke slok lusten als de temperaturen weer richting de 20 graden gaan. Vergeet ze dus niet!
Het beheer van een exotische tuin kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en zorg kunnen je planten en palmbomen floreren, zelfs in het koele klimaat van Nederland en België. En wanneer het op kennis aankomt, is Palmtuin er om je te helpen. Van tips over het verzorgen van je planten tot het kiezen van de juiste palmboom voor je tuin, je vindt het allemaal bij ons!