Een plantenlamp kan je op verschillende manieren inzetten. Zo kan je plantverlichting gebruiken om planten op donkere plekken toch genoeg licht te bieden. Maar ook in de winter is een planten groeilamp ontzettend handig. En jonge planten zoals zaailingen en stekjes kunnen hiermee goed groeien.
In deze blog ontdek je daarom een heleboel feitjes over plantverlichting, zoals:
- de soorten lampen,
- de 3 kleuren verlichting,
- welke lichtsterkte je kiest,
- welke planten een lamp nodig hebben,
- hoe je de seizoenen nabootst,
- enkele aanbieders van plantenlampen.
Groeilamp planten: de verschillende soorten
Er zijn heel wat verschillende soorten groeilampen voor planten op de markt. Hieronder zetten we eerst even de 3 meest verkochte soorten lichtlampen voor tropische kamerplanten en bomen op een rij:
- LED lampen – Een groeilamp met led is de duurzaamste keuze. LED wordt niet zo warm en deze lampen gaan lang mee. Planten verdampen hierdoor minder vocht, omdat het minder warm is. Bovendien zijn planten dan beter in staat de rustfase in te gaan (wat ze in de natuur ook doen tijdens de winter). Verderop in dit artikel gaan we uitgebreider in op de voordelen van een LED-lamp voor planten.
- HPS lampen – HPS staat voor ‘hoge druk sodium’ lampen. Dit is meer de traditionele plantenlamp. HPS geeft rood licht. Rood licht is geschikt voor bloeiende planten. Welke kleur plantverlichting het beste is voor jou, lees je zometeen meer over.
- Metaal halide plantverlichting – Deze planten groeilamp wordt alleen gebruikt voor zaailingen en heel jonge plantjes die net in de groei zijn. Deze groeilamp produceert blauw licht en is daarom heel geschikt voor het kweken van plantjes. Ook over het gebruik van blauw licht voor je flora lees je in de volgende alinea meer.
Verstelbare groeilamp LED – Hele handige! Bevat volledige lichtspectrum – 3500K & 6500K – 30W – 2800 lumen
Lamp voor planten binnen met Rood/wit licht – 3000/5000 Kelvin (zie verderop in deze blog hoeveel Kelvin jij nodig hebt en welk kleur licht).
Voor welke sterkte Lumen/Kelvin/Watt van plantverlichting kies je?
Wil je een plantenlamp om je planten te overwinteren? Hoe kouder de planten dan staan, hoe minder sterk de verlichting hoeft te zijn. Het gaat erom dat je de natuur nabootst. Om je een idee te geven:
- Voorjaar = 6400K (blauw licht)
- Begin zomer = 4200K (blauw/rood licht)
- Einde zomer/vroege najaar = 2700K (oranje/rood licht)
- Late najaar = 2100K (rood licht)
In de winter in een koude hal of garage hebben de planten dus minder licht nodig dan in het voorjaar. Tussen de 3000-5000K / 2000-3000 lumen is prima voor overwintering.
Maar heb je bijvoorbeeld zaailingen van palmboompjes die je wilt laten groeien? Kies dan voor meer Kelvin, zo’n 5000-6000K. Weet wel: hoe meer lumen/Kelvin, hoe meer stroom je verbruikt.
Heb je groente (of iets dergelijks) gezaaid? Kies dan bijvoorbeeld voor LED-panelen van 6000K, 20 Watt.
LED groeilamp – 225 leds – 45W – rood/wit licht – Voor bloeifase
Kleur van de plantenlamp: kies de juiste kleur licht
Rode lamp voor planten binnen
Gebruikt voor planten die in de bloei zijn. Ook bevordert een rode plantenlamp de fotosynthese.
In principe is het aan te raden dit niet te gebruiken voor het overwinteren van alle soorten planten. Waarom?
Omdat het ook goed is voor de plant om in de rust te gaan. Als je er dan rood licht boven zet, dan stimuleer je hem te gaan groeien. Dat kan bij sommige planten er juist voor zorgen dat ze uiteindelijk minder bloeien.
De bijzondere bloei van de Strelitzia
Denk bijvoorbeeld aan de Strelitzia: deze heeft stress én rust nodig om bloemen te produceren. Met stress bedoelen we een krappe pot.
Aan het einde van de zomer zal die dan bloemknoppen gaan aanmaken. Daarna gaat de Strelitzia de rustperiode in. De bloemknoppen staan dus klaar voor de lente om te bloeien.
In deze rustfase zet je ‘m koel weg. Als je ‘m onder een rode planten groeilamp zou zetten in de winter, dan gaan de nieuwe bloemknoppen al open.
Op zich wel leuk om een bloeiende Strelitzia te hebben in de winter. Maar omdat je deze Paradijsvogelplant waarschijnlijk binnen hebt staan, zijn de andere groeiomstandigheden vaak niet goed. We zien daardoor regelmatig bij mensen dat de nieuwe bloemen gauw bruin worden, misvormd zijn of snel verschrompelen.

Groeilamp planten met rood-blauw lichtspectrum & automatische timer
Blauwe lamp voor planten
Blauw licht stimuleert de groei van de plantwortels en de bladeren. Is dus ook nodig voor de groeifase van de plant.
Blauwe plantenlamp is niet geschikt voor kruidenplanten
Gebruik geen groeilamp met alleen maar blauw licht voor kruidenplanten. Veel van ons hebben bijvoorbeeld vast zo’n basilicumplantje van de supermarkt in de keuken staan. De grap is dat als je daar een blauwe planten groeilamp boven zou zetten, de basilicumblaadjes opeens echt heel vies smaken!
Als je een geschikte plantenlamp voor je kruiden zoekt, dan is dit ‘m.
Witte planten lamp
Het beste kies je voor plantverlichting met wit licht. Deze lamp is geschikt voor zowel de groei- als bloeifase. Hoewel het licht wit lijkt, bevat het namelijk ook andere kleuren, zoals rood, groen en blauw.
Jaargetijden nabootsen met een LED lamp voor planten
Met een LED lamp voor planten kun je dit witte licht vaak aanpassen naar de behoefte van je plant. Je kunt dan de jaargetijden helemaal nabootsen:
- Voorjaar = 6400K (blauw licht)
- Begin zomer = 4200K (blauw/rood licht)
- Einde zomer/vroege najaar = 2700K (oranje/rood licht)
- Late najaar = 2100K (rood licht)
Deze kweeklamp werd aangeraden op een forum waar wij veel zitten. Deze groeilamp is vooral geschikt voor het ontkiemen van zaadjes en opkweken.
Beste keuze: led lamp voor planten
Naar onze mening is plantverlichting met LED het beste om te gebruiken. LED licht biedt namelijk nog heel veel meer voordelen, waaronder:
- Een groeilamp met LED is veel energiezuiniger dan andere soorten groeilampen voor planten. Vergeleken met HPS groeilampen verbruikt LED maar liefst 50% minder energie!
- Plantverlichting met LED bevat meerdere kleuren. Hierdoor bootst de lamp natuurlijk buitenlicht na. En dat is natuurlijk exact wat je ermee wil bereiken.
- Je planten groeien sneller met LED-verlichting.
- Een LED lamp voor planten geeft veel minder warmte af dan gewone plantenlampen. Zoals eerder beschreven is dat beter voor de vochthuishouding van de plant.
- Een groeilamp met LED is duurzamer, omdat deze lampen veel langer meegaan dan gewone lampen.
- LED-lampen voor planten kun je, zoals je al eerder las, meestal ook nog aanpassen naar de jaargetijden. Dus het aanpassen van de sterkte van elke kleur (bijvoorbeeld het rode licht wat versterken en blauw licht meer dimmen, zodat je het licht van een bepaald seizoen nabootst).
Dit is een hele lange groeilamp (60cm) voor bijvoorbeeld een plantenmuur.
Welke planten hebben graag plantverlichting in de winter?
De planten van onderstaande lijst staan tijdens de donkere winterdagen graag onder een lampje als ze in een ruimte staan met te weinig daglicht. Uiteraard is de lijst veel langer, maar hier vind je in ieder geval een paar:
Cactussen: 10-12 uur per dag
Kalanchoe: 10-12 uur per dag
Citroenboompje: 14-17 uur
Sinaasappelboompje: 14-17 uur
Aardbeien: 8-12 uur
Bananenplanten (alleen als ze op een hele donkere plek staan): +- 8 uur
Jonge boomvarens: 4-8 uur
Palmzaailingen: 12-18 uur
Euphorbia: +- 10 uur
Deze plantenlamp heeft enorm veel positieve reviews, dus we zetten ‘m er om die reden ook zeker bij.