Palmbomen zijn in veel delen van de wereld een populaire boom voor in de tuin. Ze zijn er in zowel mannelijke als vrouwelijke varianten, maar… hoe weet je dan of de palmboom mannelijk of vrouwelijk is?

Als je nog maar net palmbomen in je palmtuin hebt, dan vind je het vast nog moeilijk om vast te stellen of ze mannelijk of vrouwelijk zijn. Gelukkig is het verschil heel gemakkelijk te zien.

Je zult alleen even moeten wachten tot het voorjaar. Afhankelijk van het soort palmboom, zullen de meesten dan namelijk gaan bloeien met de typische, gele trossen. Dat geldt vooral voor de Trachycarpus soorten, maar ook bij de Chamaerops zie je dit goed. In dit artikel leggen we je uit hoe je aan de hand van de bloemen meteen kunt zien of je palm een mannetje of vrouwtje is.

Mannelijke palmboom bloeit eerder

Allereerst bloeit de mannelijke palmboom vaak wat eerder in het voorjaar dan de vrouwtjes. Ook heeft de mannetjes palmboom meestal kortere bloeiwijzen met meerdere bloemen.

Palmboom mannelijk of vrouwelijk? Zo zie je het verschil

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke palmbomen. We zullen ze hier even op een rijtje zetten met foto’s en filmpjes erbij:

  1. De bloemen van de mannelijke palmboom zijn beduidend kleiner dan die van de vrouwelijke palmboom. De bloemen van de vrouwtjes lijken wat op maiskorrels. De bloemetjes van de mannetjes zitten veel meer tegen elkaar aan en het is wat rommeliger.
man bloem

Mannelijke bloemen

vrouw bloem

Vrouwelijke bloemen

  1. Mannelijke palmbomen produceren ook stuifmeel in plaats van zaden. Als je tegen de bloemen aantikt, dan zul je ook zien dat er heel veel stuifmeel van afvalt. Als je tegen een vrouwelijke bloem aantikt, dan gebeurt er niets.
mannelijke bloemen

Mannelijke bloemen

vrouwelijke bloemen

Vrouwelijke bloemen trachycarpus

  1. Of je palmboom mannelijk of vrouwelijk is kun je ook zien aan de bloemen: De bloemknop van de man is namelijk heel erg dik en breed. En de bloemknop van de vrouwelijke palmboom is lang en slank.
mannelijke bloemknop palm

Mannelijke bloemknop Trachycarpus wagnerianus

vrouwelijke knop

Vrouwelijke bloemknop Trachycarpus

  1. Alleen de vrouwelijke palmbomen krijgen vruchten. Dit zijn een soort besjes waar de zaden in zitten. Dit gebeurt overigens alleen als de vrouwelijke palm bevrucht is. Bevruchting gebeurt als er een mannelijke palmboom in de buurt staat. Bijen zorgen dan voor de rest.
Palmboom zelf kweken met palmboom zaden
zaden trachycarpus

Is de palmboom mannelijk of vrouwelijk? Soms is die dat allebei tegelijk!

Heel soms komt het voor dat een palmboom zowel mannelijk als vrouwelijk is. Dat is dus mooi handig als je graag zaden wilt, want dan bevrucht die palm zichzelf. Het komt alleen niet heel erg vaak voor.