Een onderwerp wat veel palmboombezitters bezighoudt is de verkleuring van hun palmboom bladeren. Zijn de bladeren van jouw palm ook bruin, zwart, geel of gevlekt? In dit artikel bespreken we de oorzaken en oplossingen voor deze kleurveranderingen.

Bruine punten palm

Bruine bladpunten zijn een veel voorkomend probleem bij palmbomen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken op een rijtje:

  1. Uitdroging: Als de palmboom niet voldoende water krijgt, kunnen de bladeren uitdrogen en bruine punten ontwikkelen. Zorg ervoor dat de palm op regelmatige basis water krijgt, maar pas op voor overbewatering. Het is belangrijk om de specifieke waterbehoefte van de betreffende palmsoort in acht te nemen, aangezien dit per soort kan verschillen.

  2. Voedingsstoffentekorten: Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan leiden tot bruine punten op de  palmboom bladeren. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat door de palmboom te bemesten met een meststof die speciaal is samengesteld voor palmbomen. Dit helpt om een evenwichtige voeding te bieden en kan het probleem van bruine punten verhelpen.

  3. Te droge lucht: Een lage luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat de palmboom bladeren uitdrogen, wat resulteert in bruine punten. Dit probleem komt vaker voor bij palmbomen die binnenshuis worden gekweekt, waar de luchtvochtigheid vaak lager is dan buiten. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kun je een luchtbevochtiger gebruiken of de palmboom regelmatig besproeien met water.

Kan het echt niet liggen aan de genoemde oorzaken? Dan heeft je palm misschien last van bijvoorbeeld luizen of winterschade.

Bruine punten palm

Bruine vlekjes op bladeren die lijken op een soort roestvlek

Opvallende bruine vlekjes op bladeren die lijken op roest, zijn vaak het gevolg van zonnebrand.

Bekijk de perfecte plek voor jouw unieke palmsoort en verhuis je palm als dat nodig is. Zorg voor een geleidelijke overgang naar zonlicht voor jonge palmen en exemplaren die lange tijd binnenshuis hebben gestaan. Door je palm geleidelijk aan de zon bloot te stellen, voorkom je schade door zonnebrand. Houd er rekening mee dat de reeds verbrande plekken helaas onherstelbaar zijn. Maar met de juiste zorg zal je palm nieuwe, gezonde bladeren ontwikkelen.

 

bruine vlekjes bladeren palmboom die lijken op roest

Bruine vlekken op bladeren (of zelfs zwarte vlekken)

Mysterieuze bruine en zelfs zwarte vlekken op palmbladeren duiden vaak op wortelschade. Dit probleem duikt meestal op na een vochtige winter. Zorg ervoor dat de palm niet al te natte voeten krijgt, door ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen in de grond.

zwarte vlekken e1694515403676

Zwarte punten palmboom

Zwarte punten op palmboom bladeren kunnen duiden op een probleem met overbewatering. Wanneer een palm te veel water krijgt, kan dit leiden tot wortelrot, wat vervolgens de gezondheid van de bladeren aantast. Deze aantasting manifesteert zich vaak als zwarte punten aan het uiteinde van de palmboom bladeren.

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om de watergift aan te passen en ervoor te zorgen dat de palm de juiste hoeveelheid water krijgt. Controleer de specifieke waterbehoefte van jouw palmsoort. Bovendien helpt het om te zorgen voor een goed doorlatende grond of een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

Door de juiste balans van watergift te vinden, help je jouw palm gezond te houden en voorkom je problemen zoals dus zulke zwarte punten op de palmboom bladeren.

zwarte punten palmboom

Bladeren palmboom hangen

Als de bladeren van je palmboom hangen, dan komt dat meestal door 1 van de volgende 2 redenen:

  1. De bladeren palmboom hangen, omdat je ‘m te weinig water geeft.
  2. De bladeren hangen, omdat je ‘m te veel water geeft.

Heel simpel dus eigenlijk. Daarom is het belangrijk om de specifieke waterbehoefte van je palmsoort te kennen.

Palmboom bladeren worden geel

De palmboom bladeren worden geel? Dan wijst dat meestal op een voedingsstoffentekort. Gele bladeren kunnen ontstaan door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, magnesium of ijzer

Maar meestal is het een ijzertekort, dus ga daar eerst vanuit. Je kunt de palm dan deze palmvoeding geven.

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om de palmboom te voorzien van een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor palmen.

Palmboom bladeren worden geel

Winterschade  – palm bruine bladeren na winter

Wanneer de winterse kou plaatsmaakt voor de lente, merk je misschien dat je palm bruine bladeren heeft gekregen. Het begint meestal met enkele bruine of donkergroene vlekken op de bladeren. En langzaamaan worden de bruine bladeren steeds erger. Dit is typisch voor winterschade.

Winterschade kan een ware uitdaging zijn voor palmliefhebbers, maar met de juiste zorg en aandacht kan je geliefde palm misschien herstellen.

Allereerst mag je de bruine bladeren gerust afknippen. De palm heeft er niks meer aan. Bladeren die nog wel veel groen hebben, maar alleen wat lelijk zijn, laat je liever zitten. Als je teveel snoeit, dan wordt de stam op dat punt dunner.

Kun je ook de speer eruit trekken? Dan betekent het dat je palm speerrot heeft. Probeer hem in dat geval te redden met Cuprex. Eerst trek je de verrotte speren eruit en vervolgens giet je Cuprex in het gat.
Het gaat wel echt heel specifiek om Cuprex. Elke palmliefhebber zal je vertellen dat dit eigenlijk het enige wondermiddel is.

Ook zou kaneel helpen, maar bij ons heeft het nog nooit gewerkt! En bij Cuprex gingen de palmen met speerrot weer ‘als een speer’.

palm bruine bladeren winterschade