Nu de winter eraan komt moeten we veel van onze exotische bomen en planten naar binnen verhuizen. In de gemiddelde woonkamer is het zo’n 20°C, dus ideaal voor exoten. Maar: de luchtvochtigheid in huis is bij de meesten wél wat aan de lage kant.
Zelf merk je dat misschien ook wel. Dan krijg je bijvoorbeeld last van een kuchje; zitten je lenzen niet lekker meer; is je huid erg droog; of kamp je opeens vaak met hoofdpijn.
Deze droge lucht kan je planten ook negatief beïnvloeden. Voor sommige soorten, zoals de Cocos Nucifera, heeft dat zelfs de plantenhemel als gevolg.
Daarom zijn luchtbevochtigers onmisbaar voor echte plantenliefhebbers. Maar: wat is dan de beste luchtbevochtiger voor jouw situatie? Soms volstaat waterbak verwarming al. Maar het is bijvoorbeeld ook afhankelijk van je vloer (hout, tegels, etc) welke humidifier het meest geschikt is. En sommige palmbomen kun je gewoon besproeien.
In deze blog vind je daarom de verschillende soorten luchtbevochtigers. Dan kun je zelf lezen en bepalen welke lucht bevochtiger het beste bij jou past.
1. Gratis luchtbevochtiger: sproeien!
Als je palmbomen en/of bananenplanten binnen overwintert, dan is het sowieso nodig om ze af en toe te besproeien met de plantenspuit.
Op deze manier:
- verminder je de kans op luizen;
- sproei je het stof van de bladeren;
- kan de plant/boom beter licht opnemen.
Maar als je enkel deze methode gebruikt als luchtbevochtiging-oplossing, dan moet je wel heel vaak sproeien. Het effect is namelijk van korte duur, omdat de nevel gauw opdroogt.
Een ander nadeel is dat je vloer nat wordt en je mogelijk steeds moet dweilen.
Desondanks is het besproeien van palmen zoals de Kokospalm, Goudpalm, Musa’s (= bananenplanten), Monstera’s, varens, Dracaena’s, Philodendrons wel aan te raden.
Mocht sproeien echt niet kunnen, omdat je bijvoorbeeld een houten vloer hebt? Dan zou als alternatief een nat doekje of spons een optie zijn. Veeg daarmee de bladeren voorzichtig af.
2. Waterbak verwarming
Een andere eenvoudige manier is gebruikmaken van een waterverdamper aan je radiator. Dit zijn van die bakjes die je aan de verwarming hangt. Het water verdampt dan en zorgt voor een lokale verhoogde luchtvochtigheid. Op deze wijze kun je heel gericht de luchtvochtigheid verhogen op de plekken waar het nodig is.
Voordelen van waterbak verwarming:
- Het is een goedkope manier van luchtbevochtiging.
- Je hoeft alleen maar de waterbakjes bij te vullen als ze bijna leeg zijn.
- Je kunt op specifieke plekken in de kamer het water verdampen.
3. De eiland techniek
De eiland techniek is sowieso nodig voor palmbomen en tropische planten die over het algemeen erg dorstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Spathiphyllum (Lepelplant), Phoenix Roebelenii (Pygmy Date Palm/Dwergdadelpalm) of Ravenala madagascariensis (Reizigerspalm).
Wat je bij de eiland techniek doet, is gewoon heel simpel: je zet een ruime onderschaal onder de pot. Maarrr: de palm of plant mag hierbij niet met zijn wortels in het water komen te staan. Anders heb je kans op wortelrot. Daarom zet je de plantenpot op een verhoging in de onderschaal. Zo’n verhoging maak je heel simpel met stenen of een omgekeerd schaaltje.
Zo heeft de palm of plant zijn eigen luchtbevochtigingssysteem én loopt het overtollige water weer makkelijk terug in de onderschaal.
4. Luchtwasser – Elektrische luchtbevochtigers
Een luchtwasser is een humidifier die tegelijkertijd ook de lucht reinigt. Vooral als je zélf snel last hebt van allergenen, pollen en/of stof, is een luchtwasser een slimme optie.
Voordelen:
- Maakt de lucht schoon
- Is stil
- Sommigen filteren ook vieze geurtjes
- Bevochtigt ook grotere ruimtes
- Produceert geen zichtbare waterdamp
5. Koudwaterverdamper – Elektrische luchtbevochtigers
Een koudwaterverdamper noemt men ook wel een koudwaterbevochtiger. Deze luchtbevochtiger zuigt lucht op, haalt het water eruit, en verdampt het water vervolgens weer. Ook zit er een speciaal filter in die de bacteriën eruit filtert.
Voordelen:
- Ideaal voor kleinere ruimtes
- Heeft een bacteriefilter
- Produceert geen zichtbare waterdamp
6. Ultrasone luchtbevochtiger – Elektrische luchtbevochtigers
De ultrasone luchtbevochtiger is de favoriet van tropische planten en palmbomen. Zelf hebben wij ook zo’n ultrasoon. In de zomer zetten wij ‘m bij de Dicksonia neer. En in de winter gaat ie zo nu en dan aan in de huiskamer.
De luchtvochtigheid gaat met een ultrasone bevochtiger heel snel omhoog. Er komt dan ook zichtbare waternevel uit. Een soort mist dus. Als je een houten vloer hebt, moet je hier dus wel mee uitkijken. Alhoewel ons laminaat er geen last van heeft tot nu toe.
Voordelen:
- Is stil
- Het beste voor exotische planten en bomen
- Weinig onderhoud nodig
- Bij sommigen kun je de richting van vernevelen zelf bepalen