De kokospalm wordt heel veel aangeboden in tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Veel mensen kopen dan bij de kassa, waar die vaak staat, nog even snel zo’n leukerd. En ja, hij ziet er tropisch uit, maar een kokospalm kopen is toch echt zonde van het geld als je denkt er lang plezier van te hebben.
Waarom? Dat lees je zo. Overigens is het wel een fantastisch alternatief voor een bosje bloemen. Als cadeau kun je beter een kokospalm kopen dan een boeket. Hoe dat zit en meer lees je allemaal in dit artikel!
Unieke tips voor je kokospalm: deze tips vind je verder nergens online
We geven je in dit artikel desondanks wel de meest unieke tips hoe je een kokospalm zo lang mogelijk in leven kunt houden in Nederland en België. Met onze tips is het sommigen namelijk tóch gelukt hun kokosnootpalm jarenlang te houden. Deze tips vind je verder nergens online (tenzij anderen ons artikel straks gaan kopiëren), omdat het geen algemene kennis is, maar jarenlange ervaring van verscheidene hobbyisten.
Kokospalm feitjes
Cocos Nucifera is een tropische, groenblijvende palmboom die wordt gekweekt voor verschillende toepassingen. Het witte vruchtvlees en de olie van de kokosnoot wordt in veel recepten gebruikt en het water van de vrucht is een verfrissende drank. De olie van de kokosnoot kun je ook zelfs gebruiken als vochtinbrengende crème voor je huid en haren.
De cocosplant groeit in de kustgebieden van tropische oorden en kan wel tot 30 meter hoog worden. De cocos palm heeft een enkele stam met grote, geveerde bladeren. De bloemetjes zijn geel en de vrucht is een steenvrucht met een harde buitenschil.
De cocos palm wordt zo’n 60 tot 80 jaar oud.
Kan de kokosnootplant buiten?
De kokosnoot palm geeft de voorkeur aan warme, vochtige klimaten, dus ze zijn niet de beste keuze voor gebieden met koelere winters. Oftewel: ze zijn bij ons absoluut niet geschikt om buiten in de volle grond te zetten.
In de zomer kunnen ze in principe wel in een pot buiten staan. Maar let erop dat je de palm niet in de volle zon zet: zijn bladeren zullen dan verbranden. Zelf hebben we er nu eentje in de serre gezet, omdat ik ‘m even vergeten was. Oeps. En toen is die dus verbrand in de zon:
Zet je kokospalm niet in de volle zon, omdat de bladeren dan verbranden.
Bovendien zit je ook nog met de luchtvochtigheid buiten: als het kurkdroog is, moet je ‘m de hele tijd benevelen (hierover straks meer).
De enige mogelijkheid verder om een kokos nucifera te houden is door ze in een pot te zetten en binnen te houden bij een raam. Maar ook dan is het erg moeilijk om ze in leven te houden. Waarom dat zo is, daar lees je zo meteen meer over (+ alle tips om ze zo lang mogelijk mooi en gezond te houden).

Kokospalm verzorging: hoeveel water geef je hem?
Zorg ervoor dat de grond soms nat is als het warm is, en geef hem minder water in de winter. Een misverstand is dat hij heel veel water moet hebben. Ja, in z’n natuurlijke omgeving misschien wel. Maar het tegendeel is waar uit de ervaring van veel succesvolle hobbyisten! Bij te veel water gaat ie in ons klimaat snel dood. Nederland is immers geen tropisch eiland met bounty-stranden. Geef ‘m daarom ongeveer 1x per week een litertje water (afhankelijk van de grootte van de palm).
Of nóg beter:
Water geven doen wij zelf meestal van onderen: dus onze cocospalm staat in een pot met een onderschaal. Die onderschaal vul je vervolgens met water. De reden hiervoor is dat ie dan actief moet zoeken naar water en juist zulke stress kan een plant sterker maken. Ook kan ie dan zelf z’n eigen waterbehoefte regelen.
Kokosnoot boom kopen: Besproei hem elke dag
Wél moet ie 1 a 2x dagelijks beneveld worden met water. Dat betekent dat je ‘m met de plantenspuit besproeit met water of een natte doek over de bladeren haalt.
Heb je daar geen tijd voor?
Zie dan de alinea ‘luchtvochtigheid‘ verderop in dit artikel voor een andere tip.
Zoutekauw
Waar vind je kokospalmen in de natuur? Juist: op het strand bij de zee! En de zee is zout. De cocos nucifera houdt dus logischerwijs van zout. Wat zandgrond met een beetje zout erin toevoegen aan de potgrond maak je ‘m dus wel blij mee.
Je kunt hiervoor gewoon speelzand gebruiken hoor. Wat je over hebt kun je eventueel meteen gebruiken voor de zandbak als je (klein)kinderen hebt.
De kokospalm houdt van kokosmelk!
Wist je dat de cocos nucifera dol is op kokosmelk/kokoswater? Raar maar waar. Dit geldt voornamelijk voor de jonge palmen. En vrijwel alle winkels verkopen meestal alleen de jonge kokospalmpjes. Dus als je er net eentje hebt gekocht, geef je ‘m het beste af en toe wat kokosmelk of kokoswater. Daar zitten de juiste voedingsstoffen/groeihormonen in waar ie snel van gaat groeien! Zo houd je hem langer in leven dan de gemiddelde 3 maanden.
Minimumtemperatuur omgeving en grond
De kokospalm vereist een minimumtemperatuur van tussen de 18 graden en 30 graden Celcius. Maar het liefst nooit onder de 20 graden. 25 graden is de meest ideale temperatuur voor de cocosplant, maar dat is natuurlijk moeilijk te realiseren in ons klimaat.
Alhoewel, er is een manier om dat toch voor elkaar te krijgen:
TIP: leg een verwarmingsmatje voor planten in de pot. En houd de grond op die manier op zo’n 24 graden Celsius. Na dat matje doe je dus gewoon de potgrond + palm in de pot.
Let op dat je een warmtemat koopt die tegen water kan, zoals het product hieronder:
Is de kokospalm winterhard?
Daar kunnen we dus heel kort over zijn: Nee. Als je dat graag wilt, dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een palm zoals een Chamaerops.
Help! M’n kokospalm gaat dood
De Cocos Nucifera wordt ook wel eens gekscherend ‘de weggooipalm’ genoemd. Het is namelijk een enorm moeilijke palmboom. De meeste mensen kunnen hem dan ook niet langer dan 3 maanden in leven houden (tijdens de zomer). Lukt het jou langer dan 3 maand? Da’s serieus knap!
Luchtvochtigheid is belangrijk voor de kokosnootpalm
Hij heeft een erg hoge luchtvochtigheid nodig. Sommige mensen sproeien hem dan heel vaak als ze hem binnen hebben staan. Of men probeert hem de winter door te krijgen door hem in de badkamer te zetten. Maar er zijn maar weinig mensen die erin slagen hem lang in leven te houden.
Mocht je het toch willen proberen om je kokosplant te redden? Zet ‘m dan op een lichte plaats, maar niet in het directe zonlicht. En zorg voor een luchtvochtigheid van 60-90%.
TIP: koop een luchtbevochtiger. Die hebben wij zelf ook (ook vanwege onze Boomvaren die eveneens een hoge luchtvochtigheid nodig heeft). Is niet alleen goed voor je palmboom, maar ook voor je eigen gezondheid! De luchtbevochtiger zet je dan gewoon naast de kokosboom, zodat die er het meeste profijt van heeft als de bevochtiger een half uurtje aanstaat.
Kokospalm kopen als cadeau
Nu is het misschien heel moeilijk om een kokospalm in leven te houden. MAAR: het is natuurlijk een fantastische boom om als cadeau te geven! Je kunt het zien als een soort bosje bloemen. Die leven ook geen jaar. Met een kokos palm heeft je vriend(in),opa/oma, moeder/vader of wie dan ook nog heel lang plezier! En het is veel bijzonderder dan een standaard bos bloemen. Een kokospalm kopen kan bijvoorbeeld bij deze online winkels: