De kokospalm wordt heel veel aangeboden in tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Veel mensen kopen dan bij de kassa, waar die vaak staat, nog even snel zo’n leukerd. En ja, de palm ziet er tropisch uit, maar is toch echt  zonde van het geld als je denkt er lang plezier van te hebben.

Waarom? Dat lees je zo. Overigens is het wel een fantastisch alternatief voor een bosje bloemen. Als cadeau kun je beter een kokospalm kopen dan een boeket. Hoe dat zit en meer lees je allemaal in dit artikel!

Kokos palm verzorging

Cocos Nucifera is een tropische, groenblijvende palmboom die wordt gekweekt voor verschillende toepassingen. Het witte vruchtvlees en de olie van de kokosnoot wordt in veel recepten gebruikt en het water van de vrucht is een verfrissende drank. De olie van de kokosnoot kun je ook zelfs gebruiken als vochtinbrengende crème voor je huid en haren.

De Cocos Nucifera groeit in de kustgebieden van tropische oorden en kan wel tot 30 meter hoog worden. De cocos plant heeft een enkele stam met grote, geveerde bladeren. De bloemetjes zijn geel en de vrucht is een steenvrucht met een harde buitenschil.

De palm wordt zo’n 60 tot 80 jaar oud.

Kan de kokospalm buiten?

De kokosnoot palm geeft de voorkeur aan warme, vochtige klimaten, dus ze zijn niet de beste keuze voor gebieden met koelere winters. Oftewel: ze zijn bij ons absoluut niet geschikt om buiten in de volle grond te zetten.

De enige mogelijkheid om een kokos palm te houden is door ze in een pot te zetten en binnen te houden. Maar ook dan is het erg moeilijk om ze in leven te houden. Waarom dat zo is, daar lees je zo meteen meer over.

kokospalmen

Kokospalm verzorging waterbehoefte

Zorg ervoor dat de grond nat is als het warm is, en geef hem minder water in de winter.

Bemesting

Je kunt hem het beste bemesten met een stikstofrijke meststof zoals compost, kippenmest, bloedmeel of katoenzaadmeel. Hogere niveaus van stikstof zullen hem helpen om sneller te groeien.

Minimumtemperatuur

De kokospalm vereist een minimumtemperatuur van tussen de 15 graden en 25 graden.

Is de kokospalm winterhard?

Daar kunnen we dus heel kort over zijn: Nee. Als je dat graag wilt, dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een Chamaerops.

Help! M’n kokospalm gaat dood

De Cocos Nucifera wordt ook wel eens gekscherend ‘de weggooipalm’ genoemd. Het is namelijk een enorm moeilijke palmboom. De meeste mensen kunnen hem dan ook niet langer dan 3 maanden in leven houden (tijdens de zomer). Lukt het jou langer dan 3 maand? Da’s serieus knap!

Hij heeft een erg hoge luchtvochtigheid nodig. Sommige mensen sproeien hem dan heel vaak als ze hem binnen hebben staan. Of men probeert hem de winter door te krijgen door hem in de badkamer te zetten. Maar er zijn maar weinig mensen die erin slagen hem lang in leven te houden.

Mocht je het toch willen proberen om je kokosplant te redden? Zet ‘m dan op een lichte plaats, maar niet in het directe zonlicht. En zorg voor een luchtvochtigheid van 60-90%.

Kokospalm kopen als cadeau

Nu is het misschien heel moeilijk om een kokospalm in leven te houden. MAAR: het is natuurlijk een fantastische boom om als cadeau te geven! Je kunt het zien als een soort bosje bloemen. Die leven ook geen jaar. Met een kokos palm heeft je vriend(in),opa/oma, moeder/vader of wie dan ook nog heel lang plezier! En het is veel bijzonderder dan een standaard bos bloemen. Een kokospalm kopen kan bijvoorbeeld bij deze online winkels:

PLNTS
Plantje.nl
Warentuin

kokospalm kokosnoten